Αρχική Μωρό 0-2Βρεφική Περιποίηση Τα πρώτα παπουτσάκια του μωρού!

Τα πρώτα παπουτσάκια του μωρού!

από kmir

spiti montessoriΤα παπούτσια προστατεύουν τα πόδια στο εξωτερικό περιβάλλον και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος που μπορεί να είναι επικίνδυνο, όπως σε μια επιφάνεια που γλιστράει.

Του Βουδούρη Ελευθέριου, Παιδιάτρου, pedvoudouris.blogspot.gr

Πότε πρέπει να αγοράσω τα πρώτα παπουτσάκια του μωρού μου;

Δεν χρειάζεται να βιαστείτε να αγοράσετε παπουτσάκια στο μωρό σας αμέσως μόλις αρχίσει να κάνει τα πρώτα του βήματα. Δεν χρειάζεται παπουτσάκια για να μάθει να περπατά. Ένα ζευγάρι καλτσάκια είναι το μόνο που χρειάζεται για μέσα στο σπίτι ή σε άλλη ασφαλή επιφάνεια.

Εφόσον το πάτωμα είναι ζεστό και δεν γλιστράει, αν αφήσετε το μωρό με γυμνά πόδια μαθαίνει να περπατά καλλίτερα, ενώ τα πόδια αναπτύσσονται με σωστό τρόπο.

Αφήστε να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του περπατώντας με γυμνά πόδια για αρκετές εβδομάδες και μετά πηγαίνετε στο μαγαζί με τα παιδικά παπούτσια.
Για να πάτε βόλτα είναι άλλο θέμα. Στη περίπτωση αυτή πρέπει να βάλετε παπουτσάκια για προφυλάξετε τα πόδια του μωρού στο εξωτερικό περιβάλλον.

Πως θα αγοράσω τα κατάλληλα παπούτσια;

Τα παπούτσια πρέπει να επιλέγονται με βάση ορισμένα κριτήρια:

Διαλέξτε υλικό που αναπνέει και είναι ελαφρύ. Το μαλακό δέρμα ή το ύφασμα ή ο καμβάς είναι τα καλλίτερα. Αποφύγετε τα παπούτσια από σκληρό δέρμα, που μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη του ποδιού και τα συνθετικά ή πλαστικά, που δεν αναπνέουν. Ακόμη και τα πόδια του μωρού ιδρώνουν και τα παπούτσια πρέπει να στεγνώνουν.
Λυγίστε τις σόλες. Πρέπει να είναι εύκαμπτες και να μην γλιστράνε, όχι λείες και σκληρές.
Πιέστε το παπούτσι. Αν το παπούτσι είναι από μαλακές ίνες, προσπαθήστε να πιέσετε το παπούτσι στην κορυφή του ποδιού, όταν το παιδί τα φοράει. Αν δεν μπορείτε, σημαίνει ότι τα παπούτσια είναι πολύ σφιχτά.

Σωστό μέγεθος: Ελέγξτε τα παπούτσια αν εφαρμόζουν (δοκιμασία του αντίχειρα). Βάλτε τα παπούτσια στο μωρό και σηκώστε το όρθιο.
Μπροστά πρέπει να χωράει ο αντίχειρα σας (12 – 16mm) μεταξύ του μεγαλύτερου δακτύλου του ποδιού και του μπροστινού μέρος του παπουτσιού. Το παπούτσι πρέπει να είναι ευρύχωρο για να κινείται το πόδι άνετα, χωρίς να είναι πολύ μεγάλο.
Το πίσω μέρος του παπουτσιού πρέπει να αγκαλιάζει τη φτέρνα χωρίς να την πληγώνει. Αν η φτέρνα βγαίνει εύκολα, το παπούτσι είναι πολύ μεγάλο. Αν την πιέζει, είναι πολύ μικρό.
Να δοκιμάζετε πάντα και τα δύο παπούτσια στο παιδί, γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικό η μία πατούσα να είναι μεγαλύτερη από την άλλη. Επιλέγετε το μέγεθος που ταιριάζει στο μεγαλύτερο πόδι. Αν θέλετε μετρήστε τα πόδια του μωρού σας ή βάλετε τον υπάλληλο στο κατάστημα παπουτσιών για να αγοράσετε το σωστό μέγεθος παπουτσιών.
Ψωνίστε στο τέλος της ημέρας. Τα πόδια του μωρού πρήζονται και συχνά είναι μεγαλύτερα στο τέλος της ημέρας. Τα παπούτσια που αγοράζονται το πρωί μπορεί να είναι σφιχτά το απόγευμα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies