Αρχική Παιδί 2-6Ψυχολογία Άη Βασίλης & ξωτικά: Τι λέμε στα παιδιά;

Άη Βασίλης & ξωτικά: Τι λέμε στα παιδιά;

από kmir

Τα παιδιά κατανοούν καλύτερα την πραγματικότητα μέσα από τον κόσμο του παραμυθιού. Δύσκολα γεγονότα ή καταστάσεις, όπως για παράδειγμα μια απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μπορεί να δοθεί πιο κατανοητά στα παιδιά μέσα από το παραμύθι.

Επιπλέον, το παιδί καλείται να προσαρμοστεί σ’ έναν κόσμο ενηλίκων φτιαγμένο στα δικά μας μέτρα και σταθμά. Η προσαρμογή αυτή είναι δύσκολη και απαιτητική κυρίως στα πρώτα τρυφερά χρόνια της ζωής του. Συνεπώς το παραμύθι του προσφέρει ερεθίσματα που εμπλουτίζουν το παιδί ψυχικά, συναισθηματικά, νοητικά, γνωστικά.

Ζει ανάμεσα στη συναισθηματική ένταση, τη μαγεία και το θαύμα, μεταφέρεται σ’ ένα φανταστικό χώρο, ξεφεύγει από την πραγματικότητα, συμμετέχει, ταυτίζεται, διασκεδάζει, παραδειγματίζεται μέσα από τα παθήματα του εκάστοτε ήρωα, αφομοιώνει ηθικούς νόμους, κανόνες, κώδικες, αξίες, απαγορεύσεις, αλλά και αντιλαμβάνεται την δομή και λειτουργία της κοινωνίας στην οποία ζει. Παράλληλα καλλιεργείται η συγκέντρωση της προσοχής, η δημιουργική φαντασία, η κριτική ικανότητα, η μνήμη, η παρατηρητικότητα, ο αυτοσχεδιασμός.

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε πόσο καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν στην ψυχολογία του παιδιού τα παιδικά παραμύθια, στα οποία εντάσσεται και ο Άγιος Βασίλης.

Τα παιδιά κάποια στιγμή θα μάθουν ποιος φέρνει τελικά τα δώρα και γενικά θα προσγειωθούν στην πραγματικότητα. Ας μην τους στερήσουμε από τόσο νωρίς το δικαίωμα στην φαντασία και στο όνειρο!

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies