Αρχική Παιδί 2-6Ψυχολογία Άη Βασίλης & ξωτικά: Τι λέμε στα παιδιά;

Άη Βασίλης & ξωτικά: Τι λέμε στα παιδιά;

από kmir

ChriStmasNightTreesΤα Χριστούγεννα έρχονται, τα σπίτια είναι στολισμένα με όμορφα δέντρα και φωτάκια και τα παιδιά περιμένουν με αγωνία τα δώρα τους από τον Άγιο Βασίλη.

Της Μαρίνας Κρητικού, Ψυχολόγου Υγείας – Συστημική Σύμβουλος, diatrofi.gr

Πολλοί γονείς επιλέγουν να μεταφέρουν στα παιδιά τους την ιστορία με τον Άγιο Βασίλη που φέρνει τα δώρα στα παιδιά την Πρωτοχρονιά, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι το καλύτερο θα είναι να λένε από την αρχή στα παιδιά ότι Άγιος Βασίλης δεν υπάρχουν και τα δώρα τα φέρνουν οι γονείς.

Τι όμως είναι πιο καλό να λέμε στα παιδιά;

Τα παραμύθια παίζουν πολύ καθοριστικό ρόλο στο μεγάλωμα και την ανατροφή των παιδιών μας. Σημαντικό επίσης ρόλο παίζουν στον ψυχισμό των παιδιών γιατί εμπεριέχουν στοιχεία και χαρακτήρες με τα οποία το παιδί ταυτίζεται και μέσα από τα οποία εκφράζει και διαχειρίζεται ασυνείδητα κομμάτια του ψυχισμού του. Το παραμύθι, επειδή είναι ένας κόσμος φανταστικός, δημιουργεί το περιθώριο στα παιδιά να αφεθούν σε κομμάτια του ψυχισμού τους που έξω από το παραμύθι μπορεί να φαντάζουν απειλητικά ή απίθανα. Τα παραμύθια λειτουργούν βάσει των προβολικών μηχανισμών του ανθρώπινου ψυχισμού, των διαδικασιών δηλαδή μέσα από τις οποίες κανείς προβάλλει σε μια ιστορία στοιχεία από τη δική του ζωή και τον εσωτερικό του κόσμο.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies