Αρχική Παιδί 2-6Πρακτικός Οδηγός Αδέρφια: Μαζί ή σε διαφορετικά δωμάτια;

Αδέρφια: Μαζί ή σε διαφορετικά δωμάτια;

από kmir

foviesΟι περισσότεροι γονείς προτού διαμορφώσουν το σπίτι τους σκέφτονται ότι είναι καλύτερα το κάθε παιδί να έχει το δικό του δωμάτιο ακόμα και αν χρειαστεί εκείνοι να κοιμούνται στο σαλόνι.

Του Στέλιου Μαντούδη, Αναπτυξιακού εργοθεραπευτή, www.mandou.gr

Είναι όμως μια λύση που οδηγεί σε ομαλή εξέλιξη; Μια κακή διαμόρφωση χώρου μπορεί να οδηγήσει σε κακή διάθεση, άγχος και διαταραχές ύπνου.

Είναι προτιμότερο οι γονείς να έχουν ένα ιδιωτικό χώρο που να προφυλάσσει τη σχέση τους. Το σαλόνι να είναι ο χώρος που μαζεύεται όλη η οικογένεια και τα δωμάτια των παιδιών να χρησιμοποιούνται για παιχνίδια και όχι μόνο για ύπνο.

3 Λόγοι για να έχει το κάθε παιδί το δικό του δωμάτιο:

• Μειώνονται οι συγκρούσεις και οι αδελφικοί καυγάδες.

• Η διαφορά ηλικίας παίζει σημαντικό ρόλο στη συγκατοίκηση. Το μεγαλύτερο οφείλει να έχει μεγαλύτερη ευθύνη και υπομονή ενώ το μικρότερο να μάθει να σέβεται ότι δεν του ανήκει.

• Όταν τα αδέρφια είναι διαφορετικού φύλου, αρχίζουν μεγαλώνοντας να αποκλίνουν τα ενδιαφέροντα και οι δραστηριότητες τους και αναπτύσσουν μια σεμνοτυφία που μπορεί να τα κάνει να νιώθουν άβολα μεταξύ τους.

3 Λόγοι για να μοιραστούν τα αδέρφια το δωμάτιο τους:

• Μαθαίνουν να μοιράζονται και να συνεργάζονται. Παίζουν από κοινού και γίνονται συνένοχοι.

• Αντιμετωπίζουν μαζί τους εφιάλτες κατά τη διάρκεια της νύχτας και αισθάνονται πιο δυνατά και ασφαλή.

• Μαθαίνουν να σέβονται τον προσωπικό χώρο και τα αντικείμενα/παιχνίδια του άλλου

Συμβουλή ειδικού!

Αυτό που έχει σημασία είναι τα παιδιά να νιώθουν καλά και ασφαλή στον χώρο τους, είτε αυτόν τον μοιράζονται με το αδερφάκι τους ή όχι. Μέχρι και την προεφηβεία τα αδέρφια είναι συνήθως χαρούμενα που μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο με την προϋπόθεση ότι το καθένα έχει το γραφείο και τα συρτάρια του.

Είναι προτιμότερο να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να βρίσκονται μέσα στο ίδιο δωμάτιο μέχρι και την ηλικία των 11 γιατί αυτό αναπτύσσει σημαντικές δεξιότητες ζωής όπως το να μοιράζονται, να υποχωρούν, να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες του άλλου καθώς και με αυτό τον τρόπο ενισχύετε ο αδελφικός δεσμός.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies