Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός 8 ερωτο – απαντήσεις για νεογέννητα

8 ερωτο – απαντήσεις για νεογέννητα

από kmir

8 ερωτοαπαντήσεις για τα νεογέννηταΟι νέες μαμάδες έχουμε συχνά κάποιες απορίες που μας δημιουργούν άγχος χωρίς λόγο και μερικές φορές δεν μας αφήνουν να χαρούμε την μητρότητα. Ο παιδίατρος κ. Νίκος Βαράκης απαντά σε μερικές από τις πιο συχνές απορίες μας.

Απαντά ο Νίκος Βαράκης, παιδίατρος

Πως καταλαβαίνω ότι του φτάνει το γάλα που του δίνω;

Ένα μωρό τρέφεται ικανοποιητικά όταν: Είναι ήρεμο νεογνό και κοιμάται μετά το γεύμα, “βρέχει” τουλάχιστον 5-6 φορές/μέρα την πάνα του και τα ούρα δεν την χρωματίζουν (τα έντονα χρωματισμένα κίτρινα ούρα είναι συμπυκνωμένα και υποδηλώνουν αφυδάτωση), παίρνει ικανοποιητικό βάρος .

Κατά την τακτική παρακολούθηση από τον παιδίατρο πρέπει να διαπιστώνεται ότι:

το 1ο τρίμηνο παίρνει περίπου 25gr / μέρα

το 2ο τρίμηνο παίρνει περίπου 20gr / μέρα

το 3ο τρίμηνο παίρνει περίπου 15gr / μέρα

το 4ο τρίμηνο παίρνει περίπου 20gr / μέρα

Ποιες πρέπει να είναι οι συνθήκες στο δωμάτιο που κοιμάται;

Να ανανεώνεται συνέχεια το οξυγόνο, αερίζοντας συχνά και αφήνοντας λίγο ανοιχτό το παράθυρο (και όταν κοιμάται το μωρό μας στο δωμάτιο).

Θερμοκρασία δωματίου: 20 με 22 βαθμούς Κελσίου όταν το βρέφος είναι ντυμένο, περίπου 30 βαθμούς Κελσίου όταν το βρέφος είναι γυμνό. Το καλοκαίρι η αντίστοιχη θερμοκρασία είναι 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Υγρασία δωματίου: ≥40%

Πόσο κοιμάται φυσιολογικά ένα μωρό;

Οι ανάγκες ποικίλουν από παιδί σε παιδί, εξαρτώνται όμως άμεσα από την ηλικία και το βαθμό ωρίμανσης του νευρικού τους συστήματος. Έτσι, τα νεογέννητα κοιμούνται περίπου 16 με 18 ώρες και τα βρέφη 14 με 15 ώρες την ημέρα.

Ποια είναι η σωστή θέση ύπνου;

Ύπτια (ανάσκελα) σε σκληρό στρωματάκι, ελαφρά ντυμένο και χωρίς τίποτα μέσα στο κρεβάτι (ούτε μαξιλάρι, κουβερτούλα κλπ.). Παλιότερα θεωρούσαμε ασφαλέστερη για την πιθανότητα πνιγμονής μετά από γεύμα, την πρηνή θέση (μπρούμυτα). Αυτή η πρακτική έχει καταργηθεί μετά τον συσχετισμό της με το σύνδρομο του βρεφικού αιφνίδιου θανάτου.

Προς το τέλος του πρώτου χρόνου τα στάδια του ύπνου ομαλοποιούνται και τα παιδιά κοιμούνται μια μεγάλη περίοδο την νύχτα και 1 ή 2 μικρά διαστήματα ύπνου την ημέρα, με σύνολο περίπου 12 με 13 ώρες.

Μεταξύ 4-5 χρονών, τα περισσότερα παιδιά σταματούν να κοιμούνται την ημέρα και το σύνολο του ύπνου μειώνεται στις 11 με 12ώρες. Η μείωση των ωρών ύπνου συνεχίζεται βαθμιαία μέχρι την εφηβεία που φτάνει τις 8 με 9 ώρες την ημέρα. Οι ενήλικες κοιμούνται 6,5 με 8 ώρες, ενώ ο αναγκαίος για την επιβίωση ύπνος είναι 4 με 5 ώρες την ημέρα.

Τι πρέπει να κάνω με το κολόβωμα του ομφαλού;

Τοπικά περιποίηση με καθαρό οινόπνευμα κάθε 4-6 ώρες μέχρι να «πέσει» το μανταλάκι από το μαιευτήριο και να στεγνώσει το κολόβωμα. Για τις πρώτες 10-12 μέρες (σε κάποια μωρά ακόμα και 40 μέρες) είναι η πιο επικίνδυνη πύλη εισόδου για τα μικρόβια. Προσέχοντας να μην τρίψετε και ερεθίσετε το δέρμα του νεογνού γύρω από τον ομφαλό, μην φοβηθείτε (το μωρό δεν πονάει με τους χειρισμούς αυτούς) να «βρέξετε» με οινόπνευμα γύρω-γύρω τον ομφαλό (και κάτω από το μανταλάκι!). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάμε την περιοχή όσο πιο στεγνή μπορούμε.

Γιατί κλαίει το μωρό μου;

Συνήθως τα βρέφη κλαίνε όταν: πεινούν, είναι λερωμένα ή βρεγμένα, θέλουν «παρέα» –σήκωμα, είναι άρρωστα, έχουν κολικούς.

Να του δώσω πιπίλα;

ΝΑΙ! Εάν την δέχεται και την θέλει.

Θηλαστικές κινήσεις που δεν σχετίζονται με την λήψη τροφής, παρατηρούνται στο έμβρυο ήδη από τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης. Το «πιπίλισμα» αποτελεί φυσική ανάγκη που γίνεται εκδηλώνεται ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής και βοηθάει το βρέφος να ηρεμήσει και να νοιώθει ασφάλεια. Από τον 2ο με 3ο μήνα όταν και αρχίζει να πειραματίζεται το βρέφος με τα χεράκια του, θα καταφέρει να βρει το δρόμο για ένα ή παραπάνω δάκτυλα στο στόμα, τα οποία και θα ικανοποιήσουν την ανάγκη για «πιπίλισμα». Πρακτικά εάν το παιδί μάθει να χρησιμοποιεί πιπίλα, η συνήθεια μπορεί να διακοπεί ευκολότερα κοντά στα 2α γενέθλια του, ενώ αντίθετα το πιπίλισμα του χεριού μπορεί να το συνοδεύει και μετά το νηπιαγωγείο ή και το δημοτικό.

Μικρά μυστικά: Η πιπίλα ειδικά στα παιδιά που θηλάζουν πρέπει να μοιάζει όσο το δυνατό με τη θηλή της μαμάς. Διαφορετικά, το βρέφος μπορεί να πάθει σύγχυση και να προτιμάει την πιπίλα (το ίδιο ισχύει και για το μπιμπερό). Η πιπίλα να είναι ενιαία και όταν σχίζεται ή αποχρωματίζεται να αντικαθιστάται. (μην σας ξεγελά η εμφάνιση, θα βρείτε πολύ πιο πρακτικές και ασφαλής τις «χοντροκομμένες» από καουτσούκ παρά τις αισθητικά ομορφότερες από γνωστές μάρκες.

Όσο και αν σας ακούγεται παράξενο το βρέφος είναι αυτό που θα διαλέξει ποια πιπίλα του αρέσει. Όταν λοιπόν διαπιστώσετε την προτίμησή του προμηθευτείτε τουλάχιστον 2-3 ίδιες πιπίλες τις οποίες να εναλλάσσεται στο βρέφος κάθε 2-3 μέρες. Το βρέφος όσο πιπιλάει ανακαλύπτει ιδιομορφίες της πιπίλας (ένα φουσκωματάκι ή ένα φθαρμένο σημείο) με τα οποία ταυτίζει την ικανοποίηση του. Εάν το παιδί «αγαπήσει» μόνο μία πιπίλα τότε η ηρεμία όλης της οικογένειας θα εξαρτάται από αυτή…

Γιατί δακρύζει το μωρό μου και έχει τσίμπλες;

Περίπου 1 στα 20 νεογνά (5-6%) παρουσιάζει μεγάλου βαθμού δακρύρροια, πυώδη οφθαλμική έκκριση (πυκνές και πολλές «τσίμπλες») χωρίς όμως ανησυχία ή παθολογικά ευρήματα από την εξέταση. Πρόκειται για την μερική απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου.

Πηγή: www.paidiatre.gr

 

Chicco PhysioClean 0m+ 10x5ml Αμπούλες (Φυσιολογικός Ορός Ιδανικός για τον Καθαρισμό & Απολύμανση της Μύτης του Μωρού)

Chicco PhysioClean 0m+ 10x5ml Αμπούλες (Φυσιολογικός Ορός Ιδανικός για τον Καθαρισμό & Απολύμανση της Μύτης του Μωρού) Ο αποστειρωμένος φυσιολογικός ορός της Chicco PhysioClean είναι ένας πολύτιμος βοηθός για τον καθημερινό καθαρισμό και την ενυδάτωση της μυτούλας του μωρ

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies