Αρχική Μωρό 0-2Υγεία 8 απορίες για τα νεογέννητα

8 απορίες για τα νεογέννητα

από kmir

kommatas_neogennitoΓονιός για πρώτη φορά; Από όλες σας τις απορίες και τα άγχη, συγκεντρώσαμε τις πιο συχνές απορίες σας, όσον αφορά την υγεία του νεογέννητου.

Του Κώστα Κομματά, παιδίατρου, www.opediatrosmou.gr

1. Τι είναι το APGAR, και ποια η προγνωστική του αξία;

Πρόκειται για ένα τρόπο – μέτρηση της δυσκολίας ή ευκολίας γέννησης ενός μωρού. Ο γιατρός αξιολογεί και τελικά δίνει ένα τελικό νούμερο με μερικές απαραίτητες παραμέτρους. Χωρίς να κρατά μολύβι και χαρτί, αθροίζει κάποια στοιχεία από την συχνότητα καρδιακών σφίξεων στο νεογέννητο, από το αν η αναπνοή του νεογέννητου είναι αργή ή γρήγορη, ρυθμική ή όχι, από το αν το μωρό είναι χαλαρό ή με το σωστό τόνο (σφίξιμο) των άνω και κάτω άκρων του και από το χρώμα του, αν είναι κυανό ( μπλε) ή ροδαλό ( απαλό ροζ). Το σωστό σκορ στο πρώτο και στο πέμπτο λεπτό είναι από 8 εώς 10. Χαμηλό σκορ ειδικά στο πέμπτο λεπτό είναι μια προειδοποίηση για πιθανά μελλοντικά προβλήματα.

2. Τι είναι η παροδική ( προσωρινή) ταχύπνοια του νεογέννητου;

Αν και η λέξη προσωρινή υποδηλώνει γρήγορη εξαφάνιση αυτού του συμπτώματος, δυστυχώς αρκετές φορές, η κατάσταση διαρκεί έως και μέρες και το νεογέννητο χρειάζεται εντατική φροντίδα. Οφείλετε στη δυσκολία να απομακρυνθούν τα υγρά που υπάρχουν στους πνεύμονες. Συνήθως παρουσιάζεται σε νεογνά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή. Και τούτο, γιατί στον φυσιολογικό τοκετό καθώς το μωρό περνά μέσα από τον στενό σφιχτό κόλπο της μητέρας του, το στήθος του ( άρα και οι πνεύμονες) συμπιέζονται αποβάλλοντας τα υγρά, και ελευθερώνουν καταυτό τον τρόπο την αναπνοή.

Μερικές φορές χρειάζεται νοσήλια στην εντατική μονάδα με μηχανήματα μηχανικής υποστήριξης. Η κατάσταση αυτή διαρκεί συνολικά 3-4 μέρες και η πρόγνωση της, εφόσον στο νεογέννητο προσφερθούν τα κατάλληλα μέσα, είναι άριστη (επιβίωση 100%).

3. Ο ίκτερος του νεογέννητου

Ο ίκτερος αποτελεί το πιο συχνό πρόβλημα μιας και το 20-40% θα τον εμφανίσουν στις πρώτες μέρες της ζωής. Οι αιτίες είναι πολλές. Η πιο αθώα είναι ο ίκτερος του θηλασμού. Μπορεί να διαρκέσει έως και 2 μήνες. Και προφανώς, δεν είναι αιτία να διακοπεί ο θηλασμός. Συχνά οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν επιπλέον εξετάσεις για να αποκλείσουν μερικές σπάνιες αλλά σοβαρές καταστάσεις. Σε γενικές γραμμές ένας ίκτερος που θα εμφανιστεί τις πρώτες ώρες της ζωής του νεογέννητου είναι ύποπτος και θέλει εργαστηριακό έλεγχο.

4. Ο ομφαλός που δεν σταματάει να βγάζει υγρό

Αφού πέσει το “μανταλάκι” περιμένουμε σε λίγες μέρες (5-10) να σταματήσει να βγάζει έκκριμα ο ομφαλός. Και τελικά, να κλείσει. Τις περισσότερες φορές, πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο και μέχρι την 20η μέρα ο ομφαλός “στεγνώνει”. Σπανίως ο ομφαλός συνεχίζει να “δακρύζει” και μετά την 30η-40η μέρα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται κοκκίωμα και ο παιδίατρος πρέπει να το καυτηριάσει με 2-3 προσπάθειες.

5. Η κρυψορχία στο νεογέννητο

Είναι μια ατελής κάθοδος των όρχεων στο όσχεο (το σακουλάκι). Κανονικά οι όρχεις βρίσκονται κατά την ενδομήτρια ζωή μέσα στην κοιλιά του εμβρύου και αργά προς το τέλος της εγκυμοσύνης κατεβαίνουν στην τελική τους θέση, στο όσχεο. Επομένως ένα πρόωρο μωρό, μιας και θα γεννηθεί πολύ νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία είναι λογικό να έχει τους όρχεις του στην κοιλιά και όχι κάτω. Αυτό ακριβώς ονομάζουμε κρυψορχία. Ο παιδίατρος είναι υποχρεωμένος στην πρώτη εξέταση στο μαιευτήριο να τους ψηλαφίσει προσεκτικά. Αν δεν τους βρει, αφού το επισημάνει στους γονείς, μπορεί να κάνει υπομονή για λίγο καιρό ( 1-2 μήνες) για μια πιθανή κάθοδο τους στο όσχεο. Αν τελικά οι όρχεις δεν κατέβουν τότε συνήθως ακολουθεί υπερηχολογικός έλεγχος για να βρούμε την ακριβή τους θέση, στην κοιλιά ή στον πόρο και κατόπιν ακολουθεί χειρουργική επέμβαση πριν το μωρό γίνει 2 χρονών.

6. Κολικοί– ένα τόσο συχνό- ασαφές πρόβλημα

Πρόκειται για μια εξουθενωτική εμπειρία για τους γονείς και για ένα αδιέξοδο (επιστημονικό) για το παιδίατρο. Το μωρό κλαίει, κλαίει, κλαίει, μαζεύει τα πόδια του και κλαίει και όλοι με αγωνία αναρωτιόμαστε τον λόγο. Τις πιο πολλές φορές δεν μπορούμε να βρούμε την αιτία του κλάματος και απλά υποθέτουμε… το κάθε τι… Ίσως να είναι οι πραγματικοί κολικοί. Αυτοί, έχουν κάποια εντελώς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ενώ δηλαδή έχουμε ένα σχετικά ήρεμο μωρό, καθ ‘όλη την διάρκεια της μέρας, ξαφνικά τέτοια μωρά τις μεσημεριανές – απογευματινές ώρες τα πιάνει ένα σπαρακτικό κλάμα (τότε μόνο).

Για του κολικούς δεν υπάρχουν αληθινά αποτελεσματικά φάρμακα. Άλλες φορές βοηθά το ζεστό πανί στην κοιλίτσα του, άλλες φορές η μπρούμυτα θέση στο τραπέζι του σαλονιού και βέβαια κάποιες φορές κάποιες σταγόνες. Δυστυχώς για όλους μας δεν είναι βέβαιο πως το κλάμα του οφείλεται σε κολικό. Υπάρχουν πάρα πολλές (αθώες οι περισσότερες) αιτίες κλάματος και μαζέματος των ποδιών στην κοιλιά. Τέτοιες αιτίες είναι η δυσπεψία από το γάλα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κτλ.

7. Τι είναι η πυλωρική στένωση;

Πρόκειται για μια εκ γεννησιμιού κατάσταση άγνωστης αιτιολογίας. Τα περισσότερα νεογνά με πρόβλημα είναι αγόρια (80%). Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως την δεύτερη εβδομάδα της ζωής αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα έως και 2,5 μηνών. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα ή ρουκετοειδείς εμετοί που συμβαίνουν σε κάθε ένα γεύμα ή αμέσως μετά το τέλος του γεύματος. Εννοούμε, εμετούς που με δύναμη πετιούνται κάθε φορά σε μεγάλε απόσταση. Σε τέτοια παιδιά, οι κενώσεις τους είναι και λίγες και μικρές. Λόγω των συχνότατων εμετών τα μωρά δεν βάζουν βάρος.Η διάγνωση σε υποψία μας γίνεται με υπερήχους από εξειδικευμένους παιδοακτινολόγους και η αντιμετώπιση είναι άμεσα χειρουργική.

8. Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση. Ένα συχνό αλλά και βασανιστικό πρόβλημα για το μωρό.

Όλα τα μωρά, έχουν ανάμεσα στον οισοφάγο και στο στομάχι μια βαλβίδα που συνήθως κλείνει καλά, εμποδίζοντας την επιστροφή του γάλακτος από το στομάχι στον οισοφάγο. Σε μερικές περιπτώσεις η βαλβίδα δυσλειτουργεί με αποτέλεσμα μεγάλη επιστροφή γάλακτος και δυσπεπτικά συμπτώματα στο μωρό. Συνήθως τα μωρά βγάζουν γάλα και τίποτα περισσότερο. Σε ελάχιστες περιπτώσεις η επιστροφή (παλινδρόμηση) του γάλακτος είναι τόσο έντονη που ερεθίζεται η εσωτερική ”ταπετσαρία” του οισοφάγου (βλεννογόνος) και το μωρό κλαίει και είναι ιδιαίτερα δύστροπο. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο γιατρός πιθανολογεί κάτι τέτοιο και χρησιμοποιώντας ειδικά αντι-αναγωγικά γάλατα προσδοκά, σταματώντας την παλινδρόμηση του γάλακτος να ανακουφίσει από τον πόνο το μωρό.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies