Αρχική ΔιάφοραΤο νέο της ημέρας! 17 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Πρόωρου Τοκετού!

17 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Πρόωρου Τοκετού!

από kmir

Baby1H Παγκόσμια Ημέρα Πρόωρου Τοκετού -World Prematurity Day- καθιερώθηκε το 2010 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου,

με πρωτοβουλία του «Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών» -«The European Foundation for the Care of Newborn Infants».

Δυστυχώς, παρά την πρόοδο της επιστήμης, οι επιπλοκές από πρόωρο τοκετό αποτελούν τη δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών:

Περίπου 1 εκατομμύριο πρόωρα παιδιά χάνουν τη ζωή τους ετησίως από αιτίες που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν.

Κάθε χρόνο, 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα.

Περίπου το 40% του συνόλου των θανάτων κάτω των 5 ετών συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των πρώτων 28 ημερών της ζωής.

Κατά μέσο όρο, 2.600 πρόωρα παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα.

Πάνω από το 60% των πρόωρων γεννήσεων συμβαίνουν στην Αφρική και τη Νότια Ασία, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα.

Στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά περιλαμβάνονται η Βραζιλία, η Ινδία, η Νιγηρία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η επιστήμη διαθέτει τα μέσα για να σωθεί πάνω από το 75% των πρόωρων βρεφών που χάνονται κάθε χρόνο.

Όπως υποστηρίζει ο δρ. Mickey Chopra, υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της UNICEF: «Τα κράτη πρέπει να αναλάβουν δράση για την πρόληψη των θανάτων πρόωρων βρεφών. Αυτό που χρειάζεται είναι η καλή φροντίδα για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, καθώς και η κατάλληλη θεραπεία και αγωγή για τα νεογνά. Για παράδειγμα, η διαδεδομένη χρήση Προγεννητικών Κορτικοστεροειδών (ANCs) – τα οποία βοηθούν τα νεογνά να αναπνεύσουν – θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή περισσότερων από 400.000 πρόωρων βρεφών κάθε χρόνο».

Στο πλαίσιο αυτό, η UNICEF αναλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για να υποστηρίξει την προσπάθεια μείωσης των πρόωρων γεννήσεων, επενδύοντας στη γυναικεία και μητρική υγεία και τη φροντίδα του μωρού κατά τη γέννηση. Ο οικογενειακός προγραμματισμός, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας πριν, στο μεταξύ και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των πρόωρων γεννήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ειδικότερα κατά την περίοδο 1990-2010, υπήρξε αύξηση των πρόωρων γεννήσεων σε ποσοστό 1,5% – 2,8%.

Η μεγαλύτερη αύξηση (2,8%) συνέβη στην Κύπρο, ενώ στην Ελλάδα η αύξηση ήταν 1,9%, στην Αυστρία 2,3%, στην Ισπανία 2,2%, στην Ιρλανδία 2,1%, στην Πορτογαλία 1,9%, στη Γαλλία 1,6% και στη Βρετανία 1,5%. Στις ΗΠΑ η αύξηση ήταν 0,7%.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies