Αρχική Παιδί 2-6Διατροφή 7 μύθοι για την παιδική διατροφή

7 μύθοι για την παιδική διατροφή

από kmir

 

Τα παχύσαρκα παιδιά θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες.

Όχι απαραίτητα. Είναι γεγονός ότι η παιδική παχυσαρκία έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας. Ερευνητές επισημαίνουν πως το υπερβάλλον βάρος κατά την παιδική ηλικία μπορεί να προκαλέσει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά προβλήματα. Αν και έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει αυτή η τάση, δεν είναι προδιαγεγραμμένο ότι τα υπέρβαρα παιδιά θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. Αν ακολουθήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες και εντάξουν την άσκηση στη ζωή τους, μπορεί στη διάρκεια της εφηβείας να αυξήσουν το ύψος τους, σταθεροποιώντας το βάρος τους.

Το βάρος θα το πάρει σε ύψος.

Το παχύσαρκο παιδί ψηλώνει περισσότερο από τους συνομήλικούς του, τελικά όμως η ανάπτυξή του σταματά σε μικρότερο ύψος. Τα οστά δεν έχουν τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης με το σωματικό βάρος και η μάζα τους δεν είναι αρκετά πυκνή, ώστε να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του σκελετού.

Η χοληστερόλη δεν αφορά τα παιδιά.

Η δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας στον οργανισμό ξεκινά από την παιδική ηλικία. Ο τρόπος διατροφής και γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης αίματος και τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, ενώ σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δυσλιπιδαιμίας στην ενήλικη ζωή. Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου θα πρέπει, επομένως, να ξεκινά από την παιδική ηλικία. Γνωρίζετε ότι… υπάρχουν κρίσιμες περίοδοι για την εκδήλωση παχυσαρκίας στα παιδιά και τους εφήβους;

Το αυξημένο βάρος του νεογνού (πάνω από 4,5 kg) προδιαθέτει για εκδήλωση παχυσαρκίας μεταγενέστερα. Η ηλικία των 6-7 χρόνων είναι η περίοδος της απότομης αύξησης των λιποκυττάρων. Εάν η φυσιολογική αυτή αύξηση γίνει νωρίτερα ή με πολύ ταχύ ρυθμό, το παιδί παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία. Η περίοδος της εφηβείας απαιτεί επίσης προσοχή. Οι ορμονικές μεταβολές συμβάλλουν στην αύξηση των λιποκυττάρων και στην ανακατανομή του λίπους. Επιπλέον, αρνητικό ρόλο παίζουν οι τυχόν αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και ψυχολογικοί παράγοντες.

Διατροφικά Νούμερα: Έρευνα του Ιδρύματος Αριστείδης Δασκαλόπουλος έδειξε ότι:

  • 1 στα 4 παιδιά ηλικίας 3-18 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο (16% υπέρβαροι και 9% παχύσαρκοι).
  • 11% είναι λιποβαρές. 
  • Όσο αυξάνει η ηλικία τόσο παρατηρείται μείωση του ποσοστού των παιδιών που ασκούνται τον ενδεδειγμένο χρόνο. Στην ηλικιακή ομάδα των 16-18 ετών, το ποσοστό των εφήβων που δεν ασκούνται ανέρχεται στο 68%.
  • Στην Κύπρο φαίνεται πως αυτό το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας ανέρχεται περίπου στο 15% σε αγόρια και κορίτσια.

Αν βρήκατε ενδιαφέροντα τα όσα διαβάσατε, ανατρέξτε στο nutritiontales.eu για περισσότερους μύθους και αλήθειες.

Πηγή: www.mednutrition.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies