Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός 7 απλά βήματα για να θηλάσετε επιτυχώς

7 απλά βήματα για να θηλάσετε επιτυχώς

από kmir

5. Μαλάξεις του μωρού κατά την διάρκεια ενός θηλασμού

Ίδιας αξίας, συνυφασμένο με το προηγούμενο βήμα και εξίσου παραμελημένο είναι το θέμα της ενεργοποίησης της ροής γάλακτος από το ίδιο το παιδί. Ναι γίνεται και αυτό. Η φύση προέβλεψε το μωρό να ενεργοποιεί τις ορμόνες όπως η ωκυτοκίνη με τα χεράκια του. Πιάνει το στήθος, το χτυπάει απαλά, το γραπώνει και με αυτόν τον τρόπο αυξάνει την ροή γάλακτος. Έχετε δει πως θηλάζει ένα γατάκι ή ένα σκυλάκι; Κυριολεκτικά «αρμέγει» το γάλα. Αυτό το τόσο αυτονόητο και αναπόσπαστο κομμάτι του επιτυχημένου θηλασμού στα θηλαστικά οι δυτικές αντιλήψεις, δυτικές νέες μητέρες αλλά και επαγγελματίες υγείας το έχουν αγνοήσει ή και θεωρήσει πρόβλημα προς αποφυγή.

Είναι συχνό η μητέρα να μάχεται με το μωρό ώστε αυτό να μην βάζει τα χέρια του στο στήθος της, να θεωρεί η μητέρα τα χεράκια του εμπόδιο που πρέπει να φύγει από την μέση, να φασκιώνεται το μωρό ανήμπορο να χρησιμοποιήσει στοιχειωδώς τα χεράκια του. Αφήστε το μωρό να σας καθοδηγήσει, να κάνει το απαραίτητο μασάζ πριν συλλάβει το στήθος, δώστε χρόνο να ενεργοποιήσει με ελεύθερα χεράκια τα έμφυτα αντανακλαστικά που παρέχει η φύση. Ακόμα και πολύ αργότερα, μετά τους 4-5 μήνες της ζωής, η φύση προέβλεψε έναν ακόμα θαυματουργό τρόπο το γάλα της μαμάς να ενεργοποιείται και να παραμένει επαρκές: το παιδί πιάνει με το χεράκι του την ελεύθερη ρόγα της μαμάς, την τρίβει και «παίζει» με τα χεράκια του.

Με τον τρόπο αυτό ευοδώνει την απελευθέρωση ωκυτοκίνης κάθε φορά, αλλά είναι συχνό η μητέρα που δεν γνωρίζει τον σκοπό αυτής της ενέργειας να ενοχλείται από αυτήν, να κρύβει το άλλο της στήθος ή να ντύνεται με τρόπο που το παιδί είναι αδύνατο να πιάσει την άλλη θηλή. Πρέπει να διδάξουμε στις νέες μητέρες πόσο σημαντικές και σπουδαίες είναι αυτές οι ενέργειες που όρισε η φύση.

6. Μέτρηση αριθμού καταπόσεων και όχι λεπτών

Βλέπω συνέχεια νέες μητέρες που, ξεκινώντας να μιλήσουν για τον θηλασμό, το μόνο που ακολουθεί είναι λεπτά, λεπτά, λεπτά και χρόνος: πόσα λεπτά ήταν στο ένα στήθος, πόσα στο άλλο, πότε ξαναζήτησε, πόσο διήρκησε. Στην φάση εγκατάστασης του μητρικού θηλασμού – πρώτες 4 με 8 εβδομάδες – ο χρόνος δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Πετάξτε τα ρολόγια. Υπάρχουν μητέρες που έχουν το παιδί 20 ώρες στο στήθος το 24ωρο και το παιδί δεν παίρνει καθόλου γάλα. Υπάρχουν αντίθετα μητέρες που έχουν το παιδί 5 λεπτά στο στήθος και αυτό έχει φάει μια χαρά. Το θέμα δεν είναι πόση ώρα θηλάζετε, αλλά ΠΩΣ θηλάζετε.

Εφόσον έχετε ακολουθήσει τα παραπάνω βήματα, εάν κάτι χρειάζεται να μετράτε, δεν είναι τα λεπτά αλλά οι καταπόσεις του παιδιού με το στήθος στο στόμα του. Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να διδάσκουν στη νέα μητέρα που προσπαθεί αν θηλάσει, ήδη από το μαιευτήριο, να διακρίνει πότε το μωρό καταπίνει πραγματικά, και πότε δεν καταπίνει, πότε «πιπιλάει» επιφανειακά, και πότε ρουφάει ενεργά γάλα. Εάν το παιδί καταπίνει συνεχόμενα, τρεις ρουφηξιές και παραπάνω πριν κάνει παύση, εάν σε ένα γεύμα κατάπιε πάνω από 10 – 20 φορές, τότε είμαστε ευχαριστημένοι.

7. Άντληση του γάλακτος της μητέρας κάθε φορά που δίνεται μπιμπερό

Θα ήταν προτιμότερο να μην ασχολούμασταν καθόλου με τα μπιμπερό για τις περισσότερες μητέρες και τα περισσότερα μωρά. Ωστόσο αποτελούν μια συχνή πραγματικότητα, ως αποτέλεσμα της ανασφάλειας των γονιών, του κακού ξεκινήματος από μαιευτήρια εχθρικά προς τα Βρέφη, της κυρίαρχης στον κοινωνικό περίγυρο των γονιών κουλτούρας του μπιμπερό. Πρέπει τουλάχιστον εμείς οι επαγγελματίες υγείας να λέμε το ελάχιστο σε αυτούς τους γονείς που, είτε περιστασιακά και σε στιγμή απόγνωσης, είτε πιο συστηματικά, μία ή περισσότερες φορές την ημέρα δίνουν και μπιμπερό στο μωρό τους: «Εάν δώσετε μπιμπερό στο παιδί, τουλάχιστον βεβαιωθείτε ότι το στήθος της μαμάς δεν «χάνει» γεύμα, ότι όταν το παιδί παίρνει το μπιμπερό η μητέρα κάνει ταυτόχρονα άντληση του γάλακτός της».

Η άντληση αυτή μπορεί να γίνεται με το χέρι ή με το θήλαστρο και το χέρι και έχει σκοπό, κατά την διάρκεια της μίας, δύο ή τριών ωρών που το μωρό θα φάει από το μπιμπερό, θα πέσει για ύπνο και δεν θα ενδιαφερθεί για το στήθος της μάνας του, η μητέρα να φροντίσει να διεγείρει την παραγωγή της σε γάλα για αυτό το χρονικό διάστημα, ώστε να μην προσαρμοστεί αυτή προς τα κάτω. Πείτε σε όλες τις μητέρες: αποφασίζετε να δώσετε μπιμπερό; Να το δώσει ο σύζυγος, εσείς μην ασχοληθείτε καθόλου με την διαδικασία, εσείς κάντε άντληση από τους δύο μαστούς για να μην υποστραφεί η παραγωγή σας. Μια σημαντική λεπτομέρεια: η μητέρα δεν πρέπει να αγχωθεί για την ποσότητα γάλακτος που βγάζει με το θήλαστρο. Το τι βγάζει το στήθος με το θήλαστρο εξαρτάται αποκλειστικά από το ίδιο το θήλαστρο και δεν έχει τίποτα να κάνει με την ποσότητα που τρώει το μωρό σε άμεσο θηλασμό. Συνιστώ στις μητέρες όταν κάνουν αντλήσεις με θήλαστρο να τυλίγουν το μπουκαλάκι του θηλάστρου με αλουμινόχαρτο, έτσι ώστε να μην βλέπουν πόσο γάλα μαζεύουν.

Έπειτα να δίνουν τον θήλαστρο σε άλλο άτομο, που κανονίζει να αποθηκεύσει το γάλα στο ψυγείο. Με τον τρόπο αυτό η μητέρα δεν ασχολείται με τις ποσότητες, δεν αγχώνεται, χαλαρώνει την ώρα της άντλησης και άρα τελικά «κατεβάζει» και περισσότερο γάλα.

Εάν περισσότερες μητέρες γνώριζαν αυτά τα απλά 7 βήματα από την αρχή, πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές θα κατάφερναν να συνεχίσουν τον θηλασμό του παιδιού τους. Ο μητρικός θηλασμός δεν είναι δύσκολος, είναι η μη επαρκής υποστήριξη και ενημέρωση που τον παραγκωνίζει. Υποστήριξη και ενημέρωση που είναι δικαίωμα κάθε μητέρας και υποχρέωση του συστήματος υγείας και της πολιτείας. Διαδώστε τις σωστές πληροφορίες σε όλες τις εγκύους, σε όλες τις νέες μητέρες που γνωρίζετε και ενδιαφέρονται να θηλάσουν.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies