Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός 7 απλά βήματα για να θηλάσετε επιτυχώς

7 απλά βήματα για να θηλάσετε επιτυχώς

από kmir

7 απλά βήματα για να θηλάσετε επιτυχώςΠολλές νέες μητέρες γνωρίζουν πλέον ότι για να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν τον θηλασμό του παιδιού τους χρειάζονται ενεργό υποστήριξη από το επαγγελματικό και προσωπικό τους περιβάλλον.

 

Του Στέλιου Παπαβέντση, παιδίατρου MRCPCHDCHIBCLC 2011

Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι νέες μητέρες που έχουν μια βασική ενημέρωση για τον τρόπο που λειτουργεί ο μητρικός θηλασμός (ζήτηση και προσφορά), για τα Δέκα Βήματα της UNICEF (να έρθει το παιδί στο στήθος αμέσως μετά την γέννηση, να θηλάζει συχνά και κατά δική του απαίτηση, να μην πάρει αρχικά τουλάχιστον πιπίλα, να μην πάρει συμπλήρωμα εάν δεν υπάρχει ιατρικός λόγος κλπ). Ελάχιστες όμως έχουν πληροφορηθεί για τα ακόλουθα επτά απλά βήματα που, κατά τις πρώτες κρίσιμες εβδομάδες εγκατάστασης της γαλουχίας, βοηθούν τα μέγιστα στην επιτυχία του μητρικού θηλασμού.

Αυτά είναι:

1. Τοποθέτηση του μωρού για θηλασμό στην θέση αγκαλιάς – χιαστί.

Η κλασσική θέση θηλασμού που βλέπουμε στις συνήθεις φωτογραφίες και εικόνες θηλασμού είναι αυτή της αγκαλιάς ή «της Παναγίας». Πρόκειται για μια θέση συνήθη και πολύ καλή για μια μαμά έμπειρη στον θηλασμό, είτε από προηγούμενα παιδιά είτε με αυτό το παιδί με θηλασμό μετά τους πρώτους μήνες. Ωστόσο, κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του νεογέννητου, ΔΕΝ είναι η καλύτερη δυνατή θέση θηλασμού. Μια άπειρη, πρωτότοκος μητέρα, με κακή ή ελλιπή καθοδήγηση στον τρόπο τοποθέτησης του μωρού στο στήθος – όπως συχνά συμβαίνει στην πραγματικότητα – πέφτει στα εξής λάθη με την στάση αυτή: Κρατάει το μωρό αρκετά μακριά από το σώμα της. Συχνά η κοιλιά του μωρού κοιτάζει προς το ταβάνι.

Το κεφάλι του μωρού μπαίνει μέσα στην μασχάλη της, με αποτέλεσμα η μυτούλα του να χώνεται βαθιά μέσα στο στήθος, μακριά και προς τα έξω από το ύψος της θηλής, ενώ η ιδανική τοποθέτηση είναι η μυτούλα του μωρού να βρίσκεται απέναντι και ακριβώς στο ύψος της θηλής της μαμάς. Το αποτέλεσμα είναι συχνά κακή σύλληψη του στήθους, σύλληψη μόνο του επιφανειακού κομματιού της θηλής και αδυναμία απομύζησης γάλακτος με αυτόν τον τρόπο από το μωρό.

Όλες οι καινούργιες μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν πρέπει να καθοδηγούνται εξαρχής να μάθουν να τοποθετούν το παιδί στην θέση της χιαστί αγκαλιάς. Στην θέση αυτή, το αριστερό για παράδειγμα χέρι της μαμάς φέρει το σώμα του μωρού, κατά μήκος του αγκώνα της. Το σώμα του μωρού είναι στραμμένο πλήρως προς το σώμα της μαμάς, σε ευθεία γραμμή και η παλάμη της στηρίζει το σβέρκο του μωρού. Το δεξί χέρι της μαμάς – το ελεύθερο – χρησιμοποιείται για να στηρίξει το στήθος της – το δεξί στο παράδειγμά μας.

Συγκεκριμένα περνάει τα τέσσερα δάχτυλα κάτω από το στήθος και τον αντίχειρά της από πάνω, σε θέση κοντά στην ρίζα του στήθους και όχι έξω προς την θηλή και την θηλαία άλω. Με αυτόν τον τρόπο το ελεύθερο δεξί χέρι «γραπώνει» το στήθος της, το «σχηματίζει» και το ανορθώνει προς τα πάνω, έτσι ώστε η θηλή της να στοχεύει προς τον ουρανίσκο του μωρού. Το μωρό, κρατημένο με το αριστερό χέρι, βρίσκεται λίγα εκατοστά μακριά από την θηλή, με την μυτούλα του απέναντι σε αυτήν, με το ένα του χεράκι κάτω από το μαστό και το άλλο από πάνω. Κάνει μεγάλο στόμα και τότε η μητέρα τραβάει προς το μέρος της ώστε να συλλάβει όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι του στήθους.

Το μωρό συνέλαβε το στήθος επιτυχώς όταν το σαγόνι του είναι βαθιά χωμένο στον μαστό, η μύτη αντίθετα πιο ελεύθερη και στον αέρα, τα χείλη του ανεστραμμένα προς τα έξω και όχι ρουφηγμένα, αρκετό κομμάτι από την θηλαία άλω βρίσκεται μέσα στο στόμα του μωρού, ενώ το μωρό έχει πάρει περισσότερο στήθος στο στόμα του από την μεριά του πιγουνιού παρά από την μεριά της μύτης. Το Α και το Ω στην επιτυχία του μητρικού θηλασμού είναι το πόσο αποτελεσματικός είναι εξαρχής. Απαραίτητη προϋπόθεση για να «βγάζει» το μωρό γάλα είναι να τοποθετείται και να συλλαμβάνει σωστά το στήθος.

Ένα παιδί με λάθος τοποθέτηση που «κρέμεται» από την θηλή δεν απομακρύνει πραγματικά γάλα, με αποτέλεσμα η παραγωγή γάλακτος της μητέρας να μην διεγείρεται και να μην αυξάνεται.

Όλα τα νεογέννητα, πρόωρα, αδύναμα ή μωρά με κακή αρχή στον θηλασμό ή με προβλήματα θηλασμού όπως οι πληγωμένες θηλές θα πρέπει να κρατιούνται για να θηλάσουν στην θέση της χιαστί αγκαλιάς. Η «κλασσική» θέση «της Παναγίας» ΔΕΝ είναι η ενδεικνυόμενη για την νέα μητέρα. Πρέπει να την απομακρύνουμε από τις συστηματικές οδηγίες μας για την αρχή του θηλασμού και πρέπει να απομακρυνθεί από τις περισσότερες εικόνες θηλασμού που βλέπει μια καινούργια μητέρα, να αντικατασταθεί δε από την θέση με τα χέρια χιαστί.

2. Σωστή χρησιμοποίηση του ελεύθερου χεριού της μητέρας ώστε να υποστηρίξει και να σχηματίσει το στήθος της

9 στις 10 γυναίκες που βλέπω να προσπαθούν να θηλάσουν νεογέννητο τοποθετούν το ελεύθερό τους χέρι στον μαστό με τον πλέον λανθασμένο τρόπο: βάζουν το δεύτερο και τρίτο δάχτυλο κοντά στην θηλή σε θέση «σαν τσιγάρο» ή «σαν ψαλίδι», για να «απομακρύνουν» το στήθος τους από την μύτη του μωρού. Αυτό είναι τελείως λανθασμένο, οδηγεί σε πολλά προβλήματα και θα πρέπει να σταματήσει να δίνεται ως οδηγία στις λεχώνες από τους επαγγελματίες υγείας. Αντίθετα, πρέπει να συμβουλεύουμε τις νέες μητέρες, σε οποιαδήποτε θέση θηλασμού και εάν έχουν βάλει το μικρό τους, να χρησιμοποιούν το ελεύθερο χέρι τους ως εξής: τέσσερα δάχτυλα από κάτω, ο αντίχειρας από πάνω, σε θέση κοντά στην βάση, στην ρίζα του στήθους και μακριά από την θηλαία άλω.

Με τον τρόπο αυτό σχηματίζουν το στήθος τους – συχνά το μόνο που απαιτείται σε περιπτώσεις εισέχουσας θηλής, αντί για την πολύ συνηθισμένη «παγίδα» της ψευδοθηλής, το ανυψώνουν, το υποστηρίζουν, στοχεύουν την θηλή προς τον ουρανίσκο του μωρού και τέλος μπορούν με το ελεύθερο χέρι στην ίδια θέση να ξεκινούν μαλάξεις στο στήθος (βλ. βήμα 3).

3. Μαλάξεις στο στήθος κατά την διάρκεια ενός θηλασμού.

Η ενεργοποίηση της παραγωγής γάλακτος για την μητέρα γίνεται μέσα από ορμόνες όπως η ωκυτοκίνη. Ένας σημαντικός τρόπος που ενεργοποιείται αυτή η ορμόνη είναι απτικός ερεθισμός στην περιοχή του μαστού, δηλαδή το άγγιγμα και η μάλαξη του στήθους. Επιπλέον, ρυθμική μάλαξη στο στήθος κατά την ώρα του θηλασμού σημαίνει ότι αυξάνουμε την πίεση με την οποία το γάλα εξέρχεται από τους γαλακτοφόρους πόρους, «σπρώχνουμε» περισσότερο γάλα πιο γρήγορα προς το στόμα του μωρού. Το αποτέλεσμα είναι γρηγορότερος και αποτελεσματικότερος θηλασμός, δηλαδή το μωρό καταπίνει περισσότερο γάλα σε μικρότερο χρόνο, πράγμα που οι περισσότερες μητέρες θεωρούν πολύ σημαντικό και κρίσιμο για την επιτυχία της σίτισης του παιδιού τους. Πιο απλά, σε μια κουλτούρα που η συνεχής ή πολύ συχνή επαφή του μωρού στο στήθος της μαμάς θεωρείται «πρόβλημα», πιέζοντας το γάλα κατά τον θηλασμό αυξάνει την πιθανότητα το παιδί να τρώει πιο πολύ πιο γρήγορα, άρα και σε αραιότερα χρονικά μεσοδιαστήματα.

4. Η ξεχασμένη και παραμελημένη τέχνη της μάλαξης του στήθους με το χέρι – μασάζ

Στον καιρό των θηλάστρων έχουμε ξεχάσει μια βασική δεξιότητα που κάθε θηλάζουσα μητέρα πρέπει να αποκτήσει: να ενεργοποιεί το στήθος της και να βγάζει γάλα με το χέρι. Αναπόσπαστο κομμάτι του επιτυχούς θηλασμού σε κοινωνίες όπως στην Ιαπωνία – όπου διδάσκονται πολλοί διαφορετικοί τρόποι μασάζ του στήθους, η μάλαξη με το χέρι δεν διδάσκεται πλέον σχεδόν ποτέ στις δυτικές χώρες, πιθανότατα γιατί η δυτική μητέρα έχει χάσει την άμεση επαφή με το σώμα της, έχει αποσυνδέσει τον θηλασμό από το στήθος, φοβάται μην «χαλάσει» αισθητικά το στήθος της, ή ίσως οι μαλάξεις στο υποσυνείδητό της θυμίζουν ζωικές συμπεριφορές και τρόποι άντλησης γάλακτος σε άλλα είδη. Η αλήθεια είναι ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στα κείμενα ειδικών για τον θηλασμό εσκεμμένα τονίζει την ανάγκη να διδάξουμε το μασάζ και την άντληση γάλακτος με το χέρι, όχι μόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου μπορεί να λείπουν τα θήλαστρα, αλλά και στις ανεπτυγμένες.

Η μητέρα μπορεί να μαλάξει απαλά το στήθος της κατά τον θηλασμό, αμέσως μετά τον θηλασμό για να ενεργοποιήσει κι άλλο την παραγωγή γάλακτος, λίγο πριν τον θηλασμό για να χαλαρώσει, κατά την διάρκεια άντλησης με θήλαστρο, η ίδια ή ο σύζυγος σε στιγμή οικειότητας και χαλάρωσης, σε μαστίτιδα, σε περιοχή αποφραγμένου πόρου ή σε σπάργωμα του στήθους. Πολύ πιο αποτελεσματικά από οποιοδήποτε «συμπλήρωμα» αύξησης του γάλακτος ή από οποιοδήποτε τσάι ή αφέψημα, αυτός είναι ο σίγουρος τρόπος για να έχετε πάντα άφθονο γάλα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies