Αρχική Παιδί 2-6Εκπαίδευση Δυσλεξία: Εργαλεία που βοηθούν το παιδί

Δυσλεξία: Εργαλεία που βοηθούν το παιδί

από kmir

MeletiDuslexia“Δεν ξέρω να πάρω ένα μικρό ή μεγάλο γραφείο;” “Αν πάρω καρέκλα γραφείου που γυρίζει γύρω, γύρω μήπως δεν διαβάζει και αποσπάται επειδή έχει διάσπαση;”

Της Άσπας Μητρακάκη, Ειδικής Παιδαγωγού-κοινωνικής ανθρωπολόγου, ειδικευμένης στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας, http://dyslexiaathome.blogspot.com

Ένας βασικός παράγοντας παραγωγικότητας και αποδοτικότητας της μελέτης του παιδιού με Δυσλεξία-μαθησιακές δυσκολίες είναι το σωστά οργανωμένο δωμάτιο.

Σωστή οργάνωση δεν σημαίνει πολλά πράγματα αλλά αυτά που θα βοηθήσουν το παιδί με δυσκολίες να οργανωθεί, να αυτονομηθεί και να ολοκληρώνει τις εργασίες του. Ο τρόπος για να το πετύχουμε δεν είναι άλλος από το να σκεφτούμε ποιες είναι οι δυσκολίες του και ανάλογα να ενισχύσουμε.

 

 

Παρακάτω τονίζονται άλλα 6 εργαλεία που βοηθούν στη σωστή οργάνωση και λειτουργικότητα της μελέτης:

Μια ανατομική καρέκλα. Οι καρέκλες γραφείου και όχι οι καρέκλες που χρησιμοποιούμε στο σπίτι επιτρέπουν τη σωστή εργονομική θέση του χεριού, τη σωστή απόσταση των ματιών από το βιβλίο και την αυτονομία του παιδιού να ορίσει τη βολική θέση για αυτό.
Ένα πίνακα από φελλό κρεμασμένο στο ύψος του παιδιού. Εκεί μπορεί να καρφιτσώσει το πρόγραμμα του, τις υποχρεώσεις του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους γονείς ή τους θεραπευτές του για να αναρτούν σημειώματα.
Χαρτάκια post it. Σε κάποιο συρτάρι καλό είναι να υπάρχουν ώστε να γίνει πιο εύκολο να χρησιμοποιεί το πίνακα από φελλό. Έτσι θα εξοικειωθεί να υπενθυμίζει στον εαυτό του αυτά που “πρέπει να γίνουν”.
Μια υδρόγειο σφαίρα. Στα παιδιά με χωροταξικές δυσκολίες είναι πολύ βοηθητικό να μπορούν να βλέπουν σε τρεις διαστάσεις αυτό που απεικονίζεται στο χαρτί στο μάθημα της ιστορίας και τη γεωγραφίας.
Ένα απλό εργαλείο ηχογράφησης της φωνής του. Βοηθά εξαιρετικά τα παιδιά με προβλήματα ανάγνωσης να αναγνωρίζουν και να αυτοδιορθώνουν τα λάθη τους.
Μαρκαδόρους high lighters. Το παιδί πρέπει οπωσδήποτε να διδαχθεί να ξεχωρίζει τις κύριες από τις δευτερεύουσες πληροφορίες που χρειάζεται να απομνημονεύει. Οι μαρκαδόροι θα βοηθήσουν στο να τονίζει τα κύρια σημεία ενός κειμένου.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies