Αρχική Παιδί 2-6Υγεία 6 απορίες για τις παιδικές αλλεργίες

6 απορίες για τις παιδικές αλλεργίες

από kmir

 

Υπάρχει θεραπεία;

Υπάρχουν ειδικές θεραπείες, όπως η μέθοδος της ειδικής απευαισθητοποίησης. Ο  αλλεργιολόγος εγχέει στον οργανισμό μικρές ποσότητες συγκεκριμένων αλλεργιογόνων σε σταδιακά αυξανόμενες δόσεις, με σκοπό να τον κάνει να τα «μάθει» και να μην αναπτύσσει αλλεργική αντίδραση στο μέλλον. Αυτή η θεραπεία περιορίζεται σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα και αφορά άτομα με ειδικού τύπου αλλεργική αντίδραση. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα συμπτώματα της αλλεργίας, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Αν η αντίδραση είναι εντοπισμένη τοπικά και είναι γνωστό ότι το παιδί εκδηλώνει αλλεργίες, μπορεί να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τις οδηγίες και την αγωγή που έχει δοθεί από τον παιδίατρο.

Κάθε εντοπισμένη αλλεργική αντίδραση θεωρητικά είναι δυνατόν να επεκταθεί σε όλο το σώμα (αναφυλαξία). Οι εκδηλώσεις της αναφυλαξίας μπορεί να είναι γενικευμένα εξανθήματα, φαγούρα σε όλο το σώμα, οίδημα κυρίως στο πρόσωπο, βράχνιασμα, δύσπνοια, ανησυχία. Είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε αναφυλακτική καταπληξία (σοκ), μιαν άκρως επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια.

 

Πρακτικές οδηγίες

  1. Όταν υπάρχει εντοπισμένο, περιορισμένο εξάνθημα από κάποια αλλεργία ή από κάποιο τσίμπημα, μπορεί να εφαρμοστεί μια αντιισταμινική αλοιφή. Ειδικά για τσιμπήματα, υπάρχουν σκευάσματα που περιέχουν αμμωνία.
  2.  Για την αλλεργική ρινίτιδα μπορείτε να προμηθευτείτε αποσυμφορητικά/αντιαλλεργικά σπρέι.
  3.  Για κάθε αλλεργικό παιδί, καλό είναι να έχετε μαζί σας έτοιμες προγεμισμένες σύριγγες αδρεναλίνης (διατίθενται στα φαρμακεία). Αυτές οι ενέσεις είναι εύκολες στη χρήση, αλλά πρέπει να γίνονται αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση αναφυλαξίας και όταν δεν είναι άμεσα προσιτή η ιατρική βοήθεια.
  4.  Σε περίπτωση κρίσης άσθματος, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, αν σας συμβαίνει για πρώτη φορά ή αν τα συμπτώματα είναι εντονότερα απ’ ό,τι συνήθως. Αλλιώς πρέπει να ακολουθήσετε τη θεραπεία που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας (εισπνεόμενα φάρμακα κ.λπ.).
  5.  Σε περίπτωση δακρύρροιας ή/και ερυθρότητας των ματιών, αποφύγετε τα κολλύρια αν δεν είστε σίγουροι ότι πρόκειται για αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Μέχρι να απευθυνθείτε σε κάποιον γιατρό, χρησιμοποιήστε απλά ενυδατικά κολλύρια «ξεπλύματος» του επιπεφυκότα και κλείστε τα μάτια σας

Σε περίπτωση που δεν υποχωρούν τα συμπτώματα με τα συνήθη μέτρα, θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθύνεται κανείς στον γιατρό για εξειδικευμένη και άμεση θεραπεία. Ας  μην ξεχνάμε ότι η αλλεργική αντίδραση είναι σαν τη φωτιά. Μπορεί να αναζωπυρωθεί γρήγορα και να βλάψει ανεπανόρθωτα την υγεία.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies