Αρχική Παιδί 2-6Φροντίδα 5 τρόποι για να διαβάζετε το παιδί σας!

5 τρόποι για να διαβάζετε το παιδί σας!

από kmir

BooksΟι πιο πολλοί γονείς ξεκινάμε με καλές προθέσεις να κάνουμε όλα τα σωστά για τα παιδιά μας.

Κάπου στην πορεία των πραγμάτων, όμως, οι υποχρεώσεις, τα καθήκοντα, τα πρακτικά ζητήματα, οι διάφορες πιέσεις και κυρίως η έλλειψη χρόνου, μας κάνουν να ξεκινάμε τις «εκπτώσεις» όπου μπορούμε, για να εξοικονομήσουμε χρόνο και ενέργεια.

Της Dr. Λίζας Βάρβογλη, Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας, greekpsychologypages.blogspot.gr

«Ας μη διαβάσουμε σήμερα βιβλίο, δεν έχουμε χρόνο. Θα το διαβάσουμε αύριο» είναι μια συχνή ατάκα. Αλλά αυτό το αύριο… αργεί πολύ να έρθει!

Άλλες φορές πάλι, οι γονείς επιστρέφουν στο σπίτι κουρασμένοι, αρχίζουν να τρέχουν τα παιδιά τους σε δραστηριότητες, φροντίζοντας χίλια-δυο μικροπράγματα, από το να θυμίσουν στο παιδί να φορέσει κάλτσες, να του δέσουν τα κορδόνια, να του υπενθυμίσουν να βάλει ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο, κλπ, κλπ, ώσπου το βράδυ, μετά το μπάνιο του παιδιού, τον αγώνα να βουρτσίσει τα δόντια του και να ξεμπλέξει τα μαλλιά του, όταν ο εξουθενωμένος γονιός παίρνει μια ανάσα και χαλαρώνει θυμάται τι έπρεπε να κάνει που δεν έκανε: δε διάβασε παραμύθι στο παιδί του. Και παρηγορεί τον εαυτό του «αύριο θα του διαβάσω δύο παραμύθια».

Ο οργανισμός Readaloud.org σε έρευνα που έκανε το 2016 στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι γονείς παιδιών 0-8 ετών αναγνωρίζουν ότι τα παιδιά ωφελούνται σε μεγάλο βαθμό όταν τους διαβάζουν φωναχτά σε συχνή βάση.

Δυστυχώς όμως, μόλις 34% των γονιών διαβάζουν βιβλία στα παιδιά τους για 15 λεπτά καθημερινά.

Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία συστήνει στους γονείς να διαβάζουν στο παιδί τους καθημερινά απ’ όταν γεννηθεί. Μόλις 1 στους 10 γονείς διαβάζει συστηματικά σε καθημερινή βάση στο παιδί του.

Το καθημερινό διάβασμα στο παιδί σας δε χρειάζεται να είναι άλλη μία υποχρέωση ή πηγή στρες! Ανακαλύψτε εύκολους και γρήγορους τρόπους για να το βάλετε στην καθημερινότητά σας!

Ποιος λέει ότι πρέπει να διαβάζουμε στα παιδιά βιβλία το βράδυ, πριν κοιμηθούν; Ξέρατε ότι 71% των γονιών διαλέγουν την ώρα του κρεβατιού για να διαβάσουν στο παιδί τους;

Παρόλο που αυτή είναι η πιο συνηθισμένη πρακτική, στην πραγματικότητα δεν είναι εύκολο, αφού τα παιδιά μάχονται για να μην πάνε νωρίς στο κρεβάτι, πάνε όλο και πιο αργά για ύπνο, είναι κουρασμένα… Εναλλακτικά, βρείτε κάποια άλλη ώρα για να διαβάσετε στο παιδί σας: πχ, την ώρα που τρώει, την ώρα που μουλιάζει στη μπανιέρα, κάποια στιγμή το απόγευμα που θέλετε να απολαύσετε έναν καφέ ή ένα τσάι στον καναπέ και μπορείτε να το κάνετε διαβάζοντας ένα βιβλίο στο παιδί σας.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies