Αρχική Παιδί 2-6Ανάπτυξη 5 βήματα για πολύ μικρούς οικολόγους

5 βήματα για πολύ μικρούς οικολόγους

από kmir

oikologia_paidiΗ προστασία του περιβάλλοντος και ο σεβασμός στη φύση είναι κάτι που θα πρέπει να δείξετε στο παιδάκι σας από πολύ μικρή ηλικία. Δείτε πώς θα τα καταφέρετε με 5 απλά βήματα.

Της Δήμητρας Μαυρίδου

Βήμα 1ο

Το πρώτο και κυριότερο για κάθε ενέργεια που κάνετε είναι να λειτουργείτε εσείς η ίδια (μαζί και ο μπαμπάς, ο παππούς και η γιαγιά) ως πρότυπο. Και αυτό ισχύει για όλα τα θέματα. Όσο και αν εσείς φωνάζετε «μην κάνεις αυτό», το παιδάκι θα επαναλάβει την συμπεριφορά σας. Δεν το πείθετε, πάρτε το χαμπάρι. Άρα λοιπόν, κάντε την προστασία του περιβάλλοντος τρόπο ζωής.

Βήμα 2ο

Το δεύτερο βήμα είναι να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Και όταν λέμε βασικά, εννοούμε το «δεν πετάμε σκουπίδια σε δρόμους, πλατείες, πεζοδρόμια, θάλασσες και ακτές». Όσο αυτονόητο και αν σας φαίνεται, είναι πολλοί οι γονείς που ακόμα ανοίγουν το παράθυρο του αυτοκινήτου και αδειάζουν το τασάκι, πετάνε ένα μπουκάλι νερό, ένα χαρτομάντηλο ή βγαίνουν από το λεωφορείο και πετάνε στο δρόμο το εισιτήριο! Μαθαίνουμε λοιπόν στο παιδάκι μας ότι δεν πετάμε τίποτα κάτω, όσο μικρό και αν είναι (π.χ. μια τσίχλα). Υπάρχουν ειδικά καλαθάκια για το σκοπό αυτό και όταν δεν τα βρίσκουμε κρατάμε τα σκουπίδια στην τσέπη ή την τσάντα μας.

Βήμα 3ο

Το τρίτο βήμα σχετίζεται με το δεύτερο. Αφού μάθουμε να μην πετάμε σκουπίδια, προχωράμε ένα βήμα μπροστά και μαθαίνουμε να μην τα πετάμε όλα μαζί, αλλά να κάνουμε ανακύκλωση. Βάζουμε στο σπίτι μας ειδικό κάδο και εξηγούμε στα λίγο μεγαλύτερα παιδάκια τα υλικά και το που πετάμε το κάθε τι. Φυσικά δίνουμε το καλό παράδειγμα.

Βήμα 4ο

Στη συνέχεια μαθαίνουμε το παιδάκι μας να μην σπαταλάει το νερό. Του εξηγούμε λοιπόν ότι δεν πρέπει να αφήνει ανοιχτή τη βρύση όσο βουρτσίζει τα δόντια του ή όσο πλένει τα χέρια του.

Η UNICEF με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού επισημαίνει ότι «κατά τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, το σώμα του θα περάσει από την πιο θαυμαστή φάση της ανάπτυξης. Αφυπνίζονται μάτια καινούργια στον κόσμο για την επεξεργασία του φωτός και των χρωμάτων. Μυς που δεν ελέγχονται σιγά-σιγά αρχίζουν να υπακούσουν σε εντολές του παιδιού για να αγγίξει, να κλωτσήσει και να χαμογελάσει. Για πρώτη φορά, ένα παιδί θα αισθανθεί κάτι που ονομάζεται ελπίδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της απίστευτα ευάλωτης φάσης της ανάπτυξης, ότι πίνει ένα παιδί είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Ο οργανισμός του περιέχει περισσότερο νερό, χρησιμοποιεί περισσότερο νερό και είναι σε θέση να διατηρήσει λιγότερο νερό από ό, τι των ενηλίκων. Όμως, σε πάρα πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, τα παιδιά τις περισσότερες φορές δεν έχουν πρόσβαση παρά μόνο σε βρώμικο, γεμάτο με ασθένειες νερό για να πιούν. Η κατανάλωση τέτοιων νοσογόνων νερών συχνά οδηγεί σε έντονη διάρροια, αφυδάτωση και τελικά στο θάνατο. Κάθε μέρα πάνω από 3.000 παιδιά πεθαίνουν από διαρροϊκές ασθένειες. Αυτή τη στιγμή, η ξηρασία στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής έχει αφήσει χιλιάδες παιδιά χωρίς καθαρό νερό. Τα κρούσματα της χολέρας και της διάρροιας απειλούν να σκοτώσουν τα πιο ευπαθή και πιο μικρά παιδιά στη περιοχή. Χωρίς μια δραματική αύξηση στον εφοδιασμό της περιοχής, πολλά θα πεθάνουν. Μέσα από αυτή την έκκληση, η UNICEF θυμίζει ότι κάθε δωρεά των πολιτών είναι πολύ σημαντική αφού επιτρέπει την παροχή σωτήριων σκευασμάτων». Προσφορές στο www.unicef.gr στο 901 11 17 17 17 (3 ευρώ +ΦΠΑ/κλήση από σταθερό ΟΤΕ) και στο 801 500 12345 όλο το 24ωρο (ομιλούμε με εκπρόσωπο της UNICEF).

Βήμα 5ο

Τελευταίο και πιο σημαντικό βήμα είναι να κάνουμε το παιδάκι μας να αγαπήσει τη φύση, για να θελήσει μόνο του να την προστατεύσει. Ειδικά, για τα παιδάκια που ζουν στην πόλη, είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνετε οικογενειακώς σε κοντινά πάρκα ή χώρους περιπάτου και άθλησης (π.χ. Πάρκο Τρίτση, Αττικό Άλσος, Άλσος Γουδή) και να μην περιορίζουμε το οπτικό τους πεδίο στο τσιμέντο. Επιπλέον, μια ωραία ιδέα είναι να διαλέξουμε και να αγοράσουμε για το μπαλκόνι μας όμορφα φυτά, μαζί με το παιδάκι μας και να το παροτρύνουμε να μας βοηθήσει στην μεταφύτευση. Σε αυτή την κατεύθυνση «κινείται» το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Στο βάθος…ΚΗΠΟΣ!», που υλοποιείται για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών μέσω της Παιδικής Πολιτιστικής Λέσχης «ΕΚΦΡΑΣΗ» της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» στο Δήμο Ιλίου. Η γνωριμία με τα λαχανικά και την καλλιέργειά τους, τα αρωματικά φυτά και οι χρήσεις τους, τα καρποφόρα δέντρα, η βιολογική καλλιέργεια, η φυσική καλλιέργεια είναι μερικά από τα θέματα των δραστηριοτήτων. Κεντρικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα περιβάλλοντος, η σύνδεση της τροφής με τη γη, η θεραπευτική επαφή με τη φύση και η καλλιέργεια της πεποίθησης ότι όλοι μπορούν να γίνουν μικροί κηπουροί και στην πόλη. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από τα μονοπάτια της δημιουργικής έκφρασης και του βιωματικού παιχνιδιού. Το πρόγραμμα υλοποιείται κάθε Κυριακή, 11.00-13.00. Για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής: Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων, κα. Μαριτίνα Κονταράτου, τηλ. 210 5901243, email: [email protected] Url: www.edra-coop.gr.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies