Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΠροετοιμασία 4 +1 απορίες περί κληρονομικότητας

4 +1 απορίες περί κληρονομικότητας

από kmir

paidi-klironomikotitaΤο family life αναλαμβάνει να λύσει τις απορίες σας περί κληρονομικότητας στα παιδιά, απαντώντας στις συνηθέστερες ερωτήσεις σας.

Της Ευφημίας  Παπαδοπούλου-Αλατάκη, Παιδιάτρου, Λέκτορα Α.Π.Θ.

1. Τι  εννοούμε με τον όρο κληρονομικότητα;

Κληρονομικότητα  είναι το σύνολο των ιδιοτήτων που μεταδίδονται από τους γονείς στους απογόνους. Όταν οι ιδιότητες αυτές είναι οφθαλμοφανείς μιλούμε για κληρονομικά γνωρίσματα ενώ όταν δεν είναι έκδηλες όπως π.χ. οι ομάδες αίματος, για κληρονομικούς χαρακτήρες. Από το δέκατο ένατο αιώνα, όταν ο Gregor Mendel  θεμελίωνε την επιστήμη της Γενετικής  μέχρι σήμερα, η επιστήμη αυτή αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με ταχύτατους ρυθμούς. Γενετική είναι ο κλάδος της βιολογίας που ασχολείται με τα φαινόμενα της κληρονομικότητας και τη μελέτη των νόμων. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι κληρονομικοί χαρακτήρες καθορίζονται από τα γονίδια που εδράζονται στα χρωμοσώματα του πυρήνα των κυττάρων.

Τα χρωμοσώματα  είναι οι φορείς του κληρονομικού υλικού. Φέρουν το DNA που με τη δομή της διπλής έλικας αποτελεί το σύνολο του γενετικού μας υλικού. Το DNA μεταφέρει -όπως μια μαγνητοταινία- όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες. Η δομή της διπλής έλικας διατηρεί το γενετικό κώδικα σε συνεχή σειρά και επιτρέπει στο DNA να αντιγράφεται, όταν τα κύτταρα διχοτομούνται. Εκφραστής του προγράμματος πληροφοριών του γενετικού κώδικα είναι τα γονίδια, τα οποία αποτελούν τμήμα του DNA. Κάθε γονίδιο αντιπροσωπεύει μία συγκεκριμένη πληροφορία, η οποία καθορίζει την έκφραση ενός χαρακτηριστικού. Ένα γονίδιο δηλαδή, είναι ο κληρονομικός παράγοντας ο οποίος ευθύνεται για ένα συγκεκριμένο γνώρισμα ή λειτουργία. Η γονιμοποίηση ενός ωοκυττάρου από ένα σπερματοζωάριο σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας ζωής. Η γενετική κληρονομιά του παιδιού μεταφέρεται μέσω των χρωμοσωμάτων που παίρνει τόσο από τον πατέρα όσο και από τη μητέρα του.

Γονότυπος είναι το σύνολο των γονιδίων ενός οργανισμού. Φαινότυπος είναι το σύνολο των χαρακτήρων, οι οποίοι αποτελούν την έκφραση του γονότυπου όπως είναι η εξωτερική εμφάνιση και η βιοχημική σύσταση και καθορίζονται από την αλληλεπίδραση του γονότυπου με το περιβάλλον.

2. Ποια είναι η επίδραση του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη του παιδιού;

Η κληρονομικότητα καθορίζει  την «τάση» που έχει ένα άτομο να παρουσιάσει ορισμένα χαρακτηριστικά. Για να εκφρασθεί όμως αυτή η γενετική «τάση» χρειάζεται η σύγχρονη επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων. Στη δόμηση της προσωπικότητας του παιδιού δεν θα συμβάλει μόνο η γενετική κληρονομιά του, αλλά και πολλοί άλλοι εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο θα μεγαλώσει ή και το σχολείο του. Η κληρονομικότητα λοιπόν έχει  περιορισμούς. Οι περιβαλλοντικές επιδράσεις που δέχεται το παιδί διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό το φαινότυπό του.

 

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies