Αρχική Παιδί 2-6Εκπαίδευση 4+1 παιχνίδια στη προσχολική ηλικία!

4+1 παιχνίδια στη προσχολική ηλικία!

από kmir

10.MathainwPaizwΠροσχολική ηλικία και παιχνίδι είναι έννοιες ταυτόσημες.

Της Άσπας Μητρακάκη, Ειδικής Παιδαγωγού-κοινωνικής ανθρωπολόγου, ειδικευμένης στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας, http://dyslexiaathome.blogspot.com/

Δεν μπορεί να υπάρξει εξέλιξη, ωρίμανση, μάθηση και γνώση χωρίς τη διαδικασία του παιχνιδιού. Το μικρό παιδί μαθαίνει τη ζωή μέσα απο το παιχνίδι. Για αυτό και η ενασχόληση μας μαζί του είτε πρόκειται για γονείς, εκπαιδευτικούς ή θεραπευτές έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, στη νοητική και φυσική ανάπτυξη, όταν το παιχνίδι έχει το πρωταγωνιστικό ρόλο.

4+1 παιχνίδια που όλοι μπορούμε να κάνουμε με το μικρό παιδί!

Παζλ: Το παιδί λύνει προβλήματα και ενισχύει την οπτική του διάκριση. Μαθαίνει χρώματα και μορφές ενώ βοηθάει στο συντονισμό χεριού-ματιού. Εκπαιδεύεται στη συγκέντρωση και την επιμονή.

Κυνηγητό: Το παιδί χρειάζεται να εφαρμόσει διάφορες κινητικές δεξιότητες για να “ξεφύγει” ή για να “κυνηγήσει”. Ενισχύει την αδρή κινητικότητα και κρατά σε ισορροπία το περίσσευμα ενέργειας.

Ζωγραφική με τα δάχτυλα: Είναι μια πολύ καλή εμπειρία μάθησης ενώ παράλληλα βοηθά στη λεπτή κινητικότητα, στη φαντασία και δημιουργικότητα.Χτίσιμο και συμβολικό παιχνίδι: Με σεντόνια, μαξιλάρια, κουβέρτες “χτίστε” ένα σπίτι, κάστρο, σκηνή και παίξτε μαζί “φανταστικά” παιχνίδια.

Μπάλα: Η μπάλα είναι το πιο απλό και χρήσιμο παιχνίδι που μπορεί να έχει ένα παιδί σε αυτή την ηλικία. Αφήστε το να σπρώξει, πετάξει, κλοτσήσει, κυλίσει, στροβιλίζει τη μπάλα. Έτσι θα αναπτύξει και βελτιώσει πλήθος κινήσεων που συνεργάζονται για να τα καταφέρει.

Tips: Όλα τα παιχνίδια ξεκινούν με μικρό δείκτη δυσκολίας και γίνονται πιο σύνθετα όσο το παιδί μεγαλώνει και κατακτά περισσότερα αναπτυξιακά στάδια. Επίσης να τονίσουμε ότι παίζουμε μαζί του τα “ίδια” παιχνίδια όσες φορές θέλει αφού η επανάληψη είναι βασικός τρόπος μάθησης σε αυτή την ηλικία.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies