Αρχική ΔιάφοραΤο νέο της ημέρας! 50 ετών και έγκυος! Το φαινόμενο που παίρνει διαστάσεις…

50 ετών και έγκυος! Το φαινόμενο που παίρνει διαστάσεις…

από kmir

varos egkumosiniΤο 2013 πάνω από 700 παιδιά, γεννήθηκαν από μητέρες που ήταν πάνω από 50 ετών στην Αγγλία.

Ένα φαινόμενο που εξαπλώνεται ραγδαία, σε όλο τον δυτικό κόσμο.

Το Centers for Disease Control and Prevention της Μεγάλης Βρετανίας το αποκάλυψε: ο αριθμός των γυναικών που μένουν έγκυες ενώ είναι άνω των 50 ετών αυξήθηκε κατά 165% από το 2000.

Ορισμένες κατόρθωσαν να αποκτήσουν παιδί με φυσικό τρόπο αλλά οι περισσότερες κατέφυγαν στην τεχνητή γονιμοποίηση.

Το φαινόμενο αγγίζει όλο και περισσότερο τις δυτικές χώρες και κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εντούτοις μόνο η Αγγλία έχει συγκεκριμένα στοιχεία πάνω στο θέμα.

Στη Γαλλία τα πρώτα στοιχεία θα ανακοινωθούν στο τέλος του 2015 και αναμένεται να προκαλέσουν εκπλήξεις. Πριν από δέκα χρόνια μιλούσαμε για καθυστερημένη εγκυμοσύνη όταν μια γυναίκα ήταν 35 ετών.

Σήμερα ο όρος αφορά τις γυναίκες που βρίσκονται στα 40 ή τα έχουν κάπως περάσει.

«Όλο και περισσότερες γυναίκες θέλουν απολύτως να έχουν παιδιά από ένα νέο γάμο ή δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν παιδιά όταν ήταν νεότερες εξαιτίας της καριέρας τους» αναλύει ψυχολόγος, ειδικός στα οικογενειακά θέματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων Insee, τα παιδιά που γεννιούνται στη Γαλλία από μητέρες που είναι άνω των 40 ετών είναι το 5% των συνολικών γεννήσεων, ενώ το 1980 ήταν μόνο το 1% των γεννήσεων.

Υπάρχουν σωματικοί και ψυχολογικοί κίνδυνοι!

Παρότι παραμένει μια προσωπική απόφαση, η επιλογή μιας γυναίκας να κάνει παιδί μετά τα 50 είναι αντικείμενο κριτικής. Σε 2.000 βρετανούς πολίτες που ρωτήθηκαν το 75% απάντησε ότι δεν είναι λογικό να κάνει κάποιος παιδί σε αυτή την ηλικία. Ο πρώτος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν αρνητικά είναι καθαρά μαθηματικός. Οταν το παιδί θα είναι 20 ετών η μητέρα του θα είναι τουλάχιστον 70.

Αλλά η νομοθεσία είναι διαφορετική στις διάφορες χώρες της Ευρώπης. Στις περισσότερες τα νοσήλεια υγείας για εγκυμοσύνη σταματάνε να είναι δωρεάν από το κράτος όταν μια γυναίκα γίνει 43 ετών. Μετά από αυτή την ηλικία κάποιος πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του.

Επίσης, η τεχνητή γονιμοποίηση απαγορεύεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετά τα 49. Αυτό περιορίζει τους σωματικούς και ψυχολογικούς κινδύνους, λένε οι γιατροί.

Ανάμεσα στους μεγαλύτερους κινδύνους για τη μητέρα είναι η υπέρταση που μπορεί να επιφέρει αποβολές ή πρόωρες γεννήσεις. «Υπάρχει μια ηλικία για όλα. Οχι επειδή η ιατρική προοδεύει να μετατοπίζουμε στο άπειρο την εγκυμοσύνη» δηλώνουν γιατροί της ΕΕ.

 

 

 

www.iefimerida.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies