Αρχική Παιδί 2-6Ανάπτυξη 2 απλά, αλλά ωφέλιμα παιχνίδια

2 απλά, αλλά ωφέλιμα παιχνίδια

από kmir

2paixnidia_sourotiriΔύο ωραίες ιδέες για δημιουργικό παιχνίδι στο σπίτι, με τον αγαπημένο μας Κύριο Πατάτα και με ένα σουρωτήρι.

 

 

 

Της Σοφίας Μ. Κουλούρη, εργοθεραπεύτριας, S.I., www.anaptixipaidiou.gr

 

 

 

 

 

Ο Κύριος Πατάτας

2paixnidia kospatataΠρόκειται για ένα από τα πολύ αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά του είναι ότι βοηθάει τα παιδιά να μάθουν τα μέρη του σώματος. Επιπλέον, η οπτική αντίληψη και ο κινητικός έλεγχος δουλεύονται όταν προσπαθεί να βάλει τα διάφορα μέρη στις τρυπούλες, καθώς και η μυϊκή δύναμη στα δάχτυλα όταν τα βγάζει. Το κουτάκι αποθήκευσης στο πίσω μέρος του Κύριου Πατάτα απαιτεί κάποιες δεξιότητες για να ανοίξει και κινητικό έλεγχο για να βάλεις ή βγάλεις τα κομμάτια. Μπορεί κάποιος να αλλάξει το επίπεδο δυσκολίας, είτε με το να κρατάει ο ίδιος τον Κύριο Πατάτα, είτε με το να το κρατάει το ίδιο το παιδί, ενώ ταυτόχρονα βάζει τα διάφορα μέρη στη σωστή θέση. Ένας ακόμα τρόπος παιχνιδιού, είναι να βάλει κάποιος άλλος τα χεράκια, μυτούλα κ.λπ. σε λάθος θέση και το παιδί να εντοπίσει και να διορθώσει τα λάθη.

Στόχος του παιχνιδιού αυτού είναι η βελτίωση:

Λεπτής κινητικότητας-Μυϊκής δύναμης άνω άκρων-Κινητικού ελέγχου Οπτικοκινητικού συντονισμού-Σχήμα σώματος

Παίζω με το σουρωτήρι – Άσκηση λεπτής κινητικότητας

Τρόπος παιχνιδιού: Γυρίζουμε το σουρωτήρι ανάποδα και το αφήνουμε πάνω στο τραπέζι, όμως το στηρίζουμε με το χέρι μας (όπως ακριβώς στην γραφή, όπου το ένα χέρι γράφει και το άλλο σταθεροποιεί το χαρτί). Με το επικρατέστερο χέρι, το παιδί παίρνει το καλαμάκι, και αρχίζει να το περνάει στις τρυπούλες , σαν να το ράβει. Αρχικά, μπορεί να παιδάκι σας να χρειαστεί βοήθεια είτε απλά με οπτική καθοδήγηση (δείχνοντας) είτε καθοδηγώντας το χεράκι του. Σε μεγαλύτερα παιδάκια μπορούμε να δυσκολέψουμε την άσκηση ζητώντας τους να σχηματίσουν γράμματα ή σχήματα.

Στόχοι: Βελτίωση λεπτής κινητικότητας, οπτικοκινητικού συντονισμού, κιναισθητικής αντίληψης, αμφίπλευρου συντονισμού άνω άκρων, και συντονισμού δακτύλων.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies