Αρχική Μωρό 0-2Υγεία 10+1 προβλήματα της βρεφικής ηλικίας

10+1 προβλήματα της βρεφικής ηλικίας

από kmir

vrefika-provlimata-1Σχεδόν όλα τα βρέφη πρόκειται να εμφανίσουν κάποιο ή κάποια από τα ακόλουθα προβλήματα στη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής τους.Πριν αρχίσετε να ανησυχείτε, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε στο σπίτι  με τη βοήθεια του παιδιάτρου σας.

Της Αγγελικής Καρατζά, παιδιάτρου, λέκτορα Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών

 1. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Τα περισσότερα βρέφη ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών εμφανίζουν αναγωγές («γουλιές»). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βαλβίδα που συγκρατεί την τροφη  στο στομάχι δεν έχει ωριμάσει ακόμα. Επίσης, τα βρέφη συχνά τρώνε λαίμαργα ή δεν «ρέβονται» σωστά, με αποτέλεσμα μικρή ποσότητα γάλακτος να γυρίζει στο στόμα και περιστασιακά στη μύτη. Συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, υπό  την προϋπόθεση ότι το βρέφος κερδίζει βάρος, δεν παρατηρείται βήχας ή πνιγμονή και οι έμετοι δεν είναι έντονοι. Το πρόβλημα βελτιώνεται από μόνο του, με την πάροδο των μηνών . Τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν είναι τα μικρά γεύματα, το συχνό ρέψιμο κατά τη διάρκεια του γεύματος, η αποφυγή πίεσης στην κοιλιά του μωρού και η έντονη δραστηριότητα μετά το γεύμα.

2. Δερματίτιδα στην περιοχή της πάνας

Οφείλεται στον τοπικό ερεθισμό του δέρματος από τα ούρα ή τα κόπρανα του μωρού και μπορεί να προληφθεί περιορίζοντας  την υγρασία στην περιοχή της πάνας. Συνιστάται συχνό άλλαγμα της πάνας του μωρού, εφαρμογή υπεραπορροφητικής πάνας και προληπτική χρήση καλλυντικής ή φαρμακευτικής αλοιφής με οξείδιο του ψευδαργύρου. Η αύξηση του χρόνου έκθεσης του δέρματος στον αέρα κρατώντας την πάνα ανοικτή, η χρήση ήπιου καθαριστικού κάθε φορά που το βρέφος έχει κένωση και χλιαρού νερού κάθε φορά που ουρεί, και όχι μωρομάντηλου, μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή ερεθισμών.  Το ταλκ, τα καλλυντικά λάδια και η συστηματική χρήση μωρομάντηλων, αντίθετα, μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα του μωρού. Εάν η κατάσταση δεν βελτιώνεται, το δέρμα είναι έντονα κόκκινο ή περιβάλλεται από κόκκινα στίγματα, πιθανώς να έχει επιμολυνθεί από μύκητες, και να απαιτείται ειδική αντιμυκητιασική κρέμα. Σε αυτή την περίπτωση, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας. Συνιστάται προσοχή στη χρήση κρεμών που περιέχουν κορτικοειδή, καθώς μπορεί να υπάρχουν  πιθανές παρενέργειες.

3. Οδοντοφυΐα

Η «άφιξη» του πρώτου δοντιού είναι συγκλονιστικό  γεγονός για τους νέους γονείς, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη για το μωρό. Τα βρέφη συχνά εμφανίζουν υπερβολική σιελλόρροια, που μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα, διάρροια και δεκατική πυρετική κίνηση. Μπορούμε να χορηγήσετε παυσίπονο και να ανακουφίσετε τα ερεθισμένα ούλα, δίνοντας στο παιδί να δαγκώσει ένα ειδικό για την περίπτωση αντικείμενο, κουτάλι ή κομμάτι ύφασμα που έχετε εκ των πρωτέρων τοποθετήσει για λίγο στο ψυγείο, ώστε να είναι ελαφρώς κρύο.

4. Πυρετός

Ο πυρετός αποτελεί σύμπτωμα που μπορεί να συνοδεύει μια σειρά παθήσεων της βρεφικής ηλικίας, κυρίως λοιμώξεων. Εάν το βρέφος είναι μικρότερο των 6 μηνών, και ιδίως εάν είναι μικρότερο των 3 μηνών, πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον παιδίατρο. Όσον αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες, στοιχείο  ανησυχίας αποτελεί όχι τόσο το ύψος του πυρετού όσο η γενικότερη συμπεριφορά του παιδιού. Εάν το παιδί είναι δραστήριο, παίζει, τρώει και κοιμάται φυσιολογικά, δεν παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή και ο πυρετός πέφτει γρήγορα με τη σωστή δόση αντιπυρετικού, δεν είναι απαραίτητο να καλέσετε άμεσα τον γιατρό σας.

5. Έκζεμα

Έκζεμα ονομάζεται το ξηρό, κόκκινο δέμα που προκαλεί  κνησμό (φαγούρα) και εμφανίζεται συνήθως στα μάγουλα, τα χέρια και τα πόδια. Παρατηρείται όταν το δέρμα αφυδατώνεται, γι’αυτό η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική. Συνιστάται αποφυγή χρήσης σαπουνιού στο λουτρό και αμέσως μετά εφαρμογή ενυδατικής κρέμας, όπως είναι η βαζελίνη. Το χειμώνα, οπότε  η ατμόσφαιρα γίνεται ξηρή, βοηθά η εφαρμογή υγραντήρα στο σπίτι.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies