Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός 10 αλήθειες για το θηλασμό!

10 αλήθειες για το θηλασμό!

από kmir

images-assets-sections-0-2-thilasmos-thilasmos2-300x419.58041958042Έχετε μόλις γεννήσει και καλωσορίσει το νέο μέλος της οικογένειάς σας, το πολύτιμο μωρό σας που το κουβαλούσατε για εννέα μήνες.

Τώρα είναι μαζί σας, στην αγκαλιά σας και ήρθε η ώρα να το ταΐσετε. Μην πανικοβάλλεστε. Όλες οι νέες μητέρες φοβούνται αν θα τα καταφέρουν να φροντίσουν σωστά το μωρό τους. Οι πρώτες μέρες είναι οι πιο δύσκολες γιατί πρέπει το γάλα να κατέβει και το μωρό να μάθει να θηλάζει.

Της Δρ. Ευθυμίας Κουτρουμπή, Μαιευτήρα –Χειρούργου Γυναικολόγου, Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 Ακολουθούν 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι νέες μαμάδες για το θηλασμό!

 

Οι νέες μητέρες στην αρχή είναι ανυπόμονες και νομίζουν ότι αμέσως το μωρό θα βρει το δρόμο προς τη θηλή. Χρειάζεται υπομονή και όχι βιασύνη. Επίσης, πρέπει το μωρό να είναι ξύπνιο και να ψάχνει να βρει την θηλή. Αν κοιμάται σημαίνει ότι δεν πεινάει και αν το ξυπνήσετε δεν θα φάει καλά ή θα αποκοιμηθεί μετά από λίγο με συνέπεια να απογοητευτείτε ότι δεν τα καταφέρνετε. Να θυμάστε ότι το ανθρώπινο είδος επιβίωσε εκατομμύρια χρόνια γιατί το ένστικτο της τροφής είναι από τα ισχυρότερα και κανένα μωρό δεν έκανε απεργία πείνας. Επίσης, να θυμάστε ότι κάθε φορά που κλαίει το μωρό σας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πεινάει, ιδίως αν πριν λίγο το ταΐσατε. Μπορεί να είναι βρεγμένο, να κρυώνει ή απλά να χρειάζεται μια ζεστή αγκαλιά να το καθησυχάσει. Αν το βάζετε στο στήθος σας και αρνείται να φάει μην το ζορίζετε γιατί αν φάει πολύ μπορεί να κάνει αναγωγή στο γάλα ή εμετό. Όταν τελειώσει ο θηλασμός αφήστε το να ρευτεί και μετά μην το ενοχλείτε πολύ, αλλά κρατήστε το αγκαλιά μέχρι να αποκοιμηθεί. Όταν το μωρό πεινάσει θα αρχίσει να ψάχνει τη θηλή και να τρέφεται από το δικό σας γάλα. Χρειάζεται μόνο υπομονή για να γνωρίσετε τις συνήθειές του και να βρείτε τους ρυθμούς του.

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε!

  1. Το ανθρώπινο γάλα είναι ωφέλιμο γιατί έχει τα σωστά συστατικά για την ανάπτυξη του μωρού σας, γεγονός που είναι δύσκολο να μιμηθούν τα γάλατα του εμπορίου.
  2. Παρέχει στο μωρό σας αντισώματα έτοιμα από εσάς, που θα το προστατεύσουν από μελλοντικές ασθένειες, ιδίως τους πρώτους μήνες της ζωής του. Το ανθρώπινο γάλα είναι απαλλαγμένο από μικρόβια, ενώ το γάλα του εμπορίου είναι δυνατόν να μολυνθεί αν δεν γίνεται σωστή αποστείρωση του μπιμπερό και να προκαλέσει προβλήματα.
  3. Το ανθρώπινο γάλα είναι πιο εύπεπτο και γι’ αυτό χωνεύεται πιο εύκολα με αποτέλεσμα να προκαλεί λιγότερες στομαχικές διαταραχές, αυτό όμως έχει σαν συνέπεια να πεινάει το μωρό σας πιο γρήγορα.
  4. Αν παρ΄όλα αυτά το μωρό κλαίει και δείχνει πεινασμένο σε λιγότερο από μια ώρα από τον τελευταίο θηλασμό, ή αν δεν παίρνει αρκετό βάρος κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δώσει ο παιδίατρος, τότε σημαίνει ότι το γάλα σας δεν είναι αρκετό και ίσως χρειάζεται συμπλήρωμα με ξένο γάλα.
  5. Ο θηλασμός είναι δωρεάν και υπάρχει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύκτας, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν τελείωσε το γάλα ή αν θα βρείτε την συγκεκριμένη μάρκα που χρησιμοποιείται στην μέση της νύχτας. Ο θηλασμός είναι πιο εύκολος από το να χρειάζεται να ζεσταίνετε το γάλα στη μέση της νύκτας ή να κουβαλάτε όλα τα σύνεργα όπου και αν πάτε. Καλό είναι όμως όταν είναι να θηλάσετε να απομονώνεστε κάπως για να μην ενοχλείται το μωρό σας.
  6. Ο θηλασμός αυξάνει το δέσιμο εσάς και του μωρού σας και το ηρεμεί. Τα νεογέννητα χρειάζονται την ανθρώπινη επαφή και ο θηλασμός τα κάνει να αισθάνονται πιο ασφαλή, ζεστά και άνετα. Καλό είναι να συμμετέχει και ο σύντροφος σε αυτήν τη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερο και αν έχετε βγάλει το γάλα, μπορεί και εκείνος να το δίνει με το μπιμπερό, γιατί βοηθάει και εκείνον να μην αισθάνεται αποκλεισμένος και να δένεται με το καινούργιο μέλος της οικογένειας.
  7. Επειδή ο μεταβολισμός σας αυξάνει έως και 30% κατά την περίοδο του θηλασμού,  είναι πιο εύκολο να χαθούν τα κιλά της εγκυμοσύνης καθώς και να διατηρήσετε το βάρος σας ακόμα και αν τρώτε περισσότερο από πριν. Βοηθάει επίσης τη μήτρα να επιστρέψει στο φυσιολογικό της μέγεθος και να αποβάλλει τα λόχεια. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι κάθε φορά που θηλάζετε αισθάνεστε πόνους περιόδου και αυτό γιατί αντανακλαστικά συσπάται η μήτρα και έχετε περισσότερο αίμα, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό.
  8. Είναι και μια αντισυλληπτική μέθοδος, γιατί όσο καιρό θηλάζετε τακτικά, ανά τρίωρο ή τετράωρο δεν μένετε έγκυος και τις περισσότερες φορές δεν εμφανίζεται και η έμμηνος ρύση. Προσοχή όμως γιατί αν αυξηθούν τα μεσοδιαστήματα και εμφανιστεί η περίοδος μπορεί να μείνετε έγκυος ξανά. Γι’ αυτό και πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για αντισυλληπτικές μεθόδους.
  9. Επίσης ο θηλασμός φαίνεται να ασκεί προστατευτική δράση στους μαστούς και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
  10. Τέλος, να θυμάστε ότι δεν παράγουν όλες οι γυναίκες την ίδια ποσότητα γάλακτος. Άλλωστε από την αρχαιότητα υπήρχαν οι τροφοί, γυναίκες που είχαν τόσο γάλα που μπορούσαν να θηλάσουν και άλλα μωρά εκτός από τι δικό τους, γιατί τότε δεν υπήρχαν και άλλα μωρά εκτός από το δικό τους, γιατί τότε δεν υπήρχαν έτοιμα γάλατα του εμπορίου. Εναλλακτικά είχε χρησιμοποιηθεί το γάλα γαϊδούρας που φαίνεται να έχει πολλές ομοιότητες με το ανθρώπινο. Για αυτό αν το μωρό σα δείχνει συνέχεια πεινασμένο ή δεν κερδίζει αρκετό βάρος, μην έχετε τύψεις αν χρησιμοποιείτε συμπλήρωμα από γάλα που θα σας γράψει ο γιατρός σας. Σημασία έχει το μωρό σας να είναι ήρεμο και ευτυχισμένο…

 

Avent Βασικο Σετ Φροντίδας Στηθους 257 00

Ετοιμαστείτε για το θηλασμό. Σας διευκολύνουν κατά τις πρώτες ημέρες του θηλασμού. Στεγνό δέρμα και άνεση. 12 επιθέματα στήθους ημέρας. 6 επιθέματα στήθους νύχτας. Καταπραΰνουν το δέρμα και διεγείρουν τη ροή. 1 κρέμα θηλών. 2 επιθέματα θερμικού ζελέ για διπλή χρήση

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies