Αρχική Είμαι ΈγκυοςΤοκετός Εγκυμοσύνη και ινομυώματα…γίνεται;

Εγκυμοσύνη και ινομυώματα…γίνεται;

από kmir

inomyomata1Τα ινομυώματα της μήτρας είναι ένα πολύ συχνό εύρημα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Απο τον Άρη Χ. Τσιγκρή, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, www.aristsigkris.gr

Η πλειονότητα των ινομυωμάτων δεν αλλάζουν το μέγεθος τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά το ένα τρίτο μπορεί να αυξηθεί κατά το πρώτο τρίμηνο. Παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα είναι αντικρουόμενα και οι περισσότερες γυναίκες με ινομυώματα έχουν αδιατάρακτες εγκυμοσύνες, το βάρος της απόδειξης στη βιβλιογραφία δείχνει ότι οι ινομυώματα της μήτρας σχετίζεται με αυξημένο ποσοστό των αυτόματων αποβολών, πρόωρου τοκετού, αποκόλληση πλακούντα, ανώμαλες θέσεις τοκετού, δυστοκία, καισαρική τομή και αιμορραγία μετά τον τοκετό.

Τι είναι τα ινομυώματα;
Τα ινομυώματα (λειομυώματα) είναι καλοήθεις όγκοι κυττάρων λείων μυών της μήτρας. Αν και είναι εξαιρετικά κοινά, με μια συνολική συχνότητα εμφάνισης 40% έως 60% από την ηλικία 35 και 70% έως 80% από την ηλικία 50, η ακριβής αιτιολογία των ινομυωμάτων της μήτρας παραμένει ασαφής.

Η διάγνωση των ινομυωμάτων στην εγκυμοσύνη δεν είναι απλή !!Μόνο το 42% των μεγάλων ινομυώματα (> 5 cm) και το 12,5% των μικρότερων ινομυώματα (3-5 cm) μπορεί να διαγνωστεί κατά τη φυσική εξέταση. Η ικανότητα των υπερήχων για τον εντοπισμό ινομυωμάτων στην εγκυμοσύνη είναι ακόμα πιο περιορισμένη (1,4% -2,7% ), κυρίως λόγω της δυσκολίας της διαφοροποίησης ινομυωμάτων από φυσιολογική πάχυνση του μυομητρίου. Ο επιπολασμός των ινομυωμάτων της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επομένως πιθανό να υποτιμάται.

Αντανακλώντας την αυξανόμενη τάση της καθυστέρησης της τεκνοποίησης, η συχνότητα εμφάνισης των ινομυωμάτων σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που υποβάλλονται σε θεραπεία για την υπογονιμότητα φέρεται να είναι 12% έως 25%. Παρά την αυξανόμενη επικράτηση τους, η σχέση μεταξύ των ινομυωμάτων και δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης δεν είναι σαφώς κατανοητή.

Προοπτικές μελέτες με τη χρήση υπερήχων για να ακολουθήσει το μέγεθος των ινομυωμάτων της μήτρας σε όλη την εγκυμοσύνη έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των ινομυωμάτων (60% -78%) δεν αποδεικνύουν καμία σημαντική μεταβολή του όγκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Από το 22% σε 32% των ινομυωμάτων ότι έκανε αύξηση του όγκου, η αύξηση περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο πρώτο τρίμηνο, ειδικά οι πρώτες 10 εβδομάδες της κύησης, με πολύ λίγα, να έχουν οποιαδήποτε αύξηση στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Η μέση αύξηση του όγκου σε αυτήν την ομάδα ήταν μόνο 12% ± 6%, και η μέγιστη αύξηση ήταν μόνο το 25% του αρχικού όγκου.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικρά ινομυώματα είναι εξίσου πιθανό να αυξηθούν όπως και τα μεγάλα ινομυώματα, ενώ άλλα μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικρά και μεγάλα ινομυώματα (≥ 6 cm) έχουν διαφορετικά πρότυπα ανάπτυξης κατά το δεύτερο τρίμηνο (τα μικρά ινομυώματα μεγαλώνουν ενώ μεγάλα ινομυώματα παραμένουν αμετάβλητα ή μειώνονται σε μέγεθος), αλλά σε όλα εμφανίζεται μείωση στο μέγεθος κατά το τρίτο τρίμηνο. Η πλειοψηφία των ινομυωμάτων δεν δείχνουν καμία αλλαγή κατά τη διάρκεια της λοχείας, αν και το 7,8% θα μειωθεί σε όγκο κατά 10%.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα περισσότερα ινομυώματα είναι ασυμπτωματικά. Ωστόσο, σοβαρά τοπικά συμπτώματα όπως κοιλιακός πόνος μπορεί να προκύψουν, εάν το ινομύωμα πάθει την λεγόμενη «ερυθρά εκφύλιση,” στρέψης (εμφανίζονται πιο συχνά με pedunculated subserosal ινομύωμα), ή ενσφήνωση. Ο πόνος είναι η πιο συχνή επιπλοκή των ινομυωμάτων στην εγκυμοσύνη, και παρατηρείται συχνότερα σε γυναίκες με μεγάλα ινομυώματα (> 5 cm) κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.
Σε μια μελέτη 113 εγκύων γυναικών, το 9% των ινομυωμάτων έδειξε ένα ετερογενές πρότυπο υπερηχογενείς ή κυστικές αλλαγές στον υπέρηχο ώστε να αναδεικνύει την ερυθρά εκφύλιση! Από αυτές τις γυναίκες, το 70% (7 από 10) είχαν έντονο κοιλιακό άλγος σε σύγκριση με 11,7% (12 από 103) των γυναικών με ινομυώματα που δεν παρουσίασαν αλλαγές υπερηχογενείς στους υπερήχους.

Τρεις βασικές θεωρίες έχουν προταθεί για να εξηγήσουν τον έντονο πόνο που σχετίζεται με την ερυθρά εκφύλιση…

Πρώτον, ότι η ταχεία ανάπτυξη των ινομυωμάτων έχει σαν αποτελέσματα στον ιστό ξεπέρασμα της παροχής αίματος που οδηγεί τον ιστό σε ανοξία, νέκρωση, και έμφρακτα.
Δεύτερον, ότι οι αυξανόμενες αλλαγές, αποτελέσματα των αλλαγών της μήτρας, οδηγούν στην αρχιτεκτονική (στρέβλωση) της αιμάτωσης του ινομυώματος που οδηγούν σε ισχαιμία και νέκρωση ακόμη και σε απουσία σημείων ανάπτυξης των ινομυωμάτων!
Τρίτον, ότι τα αποτελέσματα του πόνου από την απελευθέρωση προσταγλανδινών από κυτταρική βλάβη εντός του ινώδους ιστού του ινομυώματος! Αυτό υποστηρίζεται από την παρατήρηση ότι η ιβουπροφαίνη και άλλοι αναστολείς σύνθεσης των προσταγλανδίνων δρουν αποτελεσματικά και γρήγορα στον έλεγχο του πόνου από τα ινομυώματα!
Επίδραση των ινομυωμάτων στην έκβαση της εγκυμοσύνης
Περίπου το 10% έως 30% των γυναικών με ινομυώματα της μήτρας αναπτύσσουν επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη. Εντούτοις, αυτά τα δυσμενή αποτελέσματα στην έκβαση της εγκυμοσύνης έχουν αναφερθεί σε ελλιπείς ρυθμίσεις με μεροληψία επιλογής, μικρούς και διαφορετικούς πληθυσμούς, διαφορετικά κριτήρια ένταξης, χαμηλή εμφάνιση των αρνητικών αποτελεσμάτων, καθώς και ανεπαρκείς συγχυτικούς παράγοντες. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι μελέτες έχουν αναφέρει ασυνεπή σχέσεις μεταξύ των ινομυωμάτων και δυσμενείς εκβάσεις μαιευτική. Αν και μειωμένη διατασιμότητα της μήτρας ή μηχανική απόφραξη μπορεί να εξηγήσει κάποιες αρνητικές εκβάσεις, ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο τα ινομυώματα της μήτρας προκαλούν μαιευτικές επιπλοκές δεν είναι σαφής.

Πρόωρη Εγκυμοσύνη!

Αποβολή. Τα ποσοστά αυτόματων αποβολών αυξήθηκαν σημαντικά σε έγκυες γυναίκες με ινομυώματα σε σύγκριση με τα άτομα ελέγχου χωρίς ινομυώματα (14% έναντι 7,6%, αντίστοιχα). Το μέγεθος του ινομυώματος δεν επηρεάζει το ρυθμό της αποβολή, αλλά πολλαπλά ινομυώματα σε σχέση με ένα μπορεί να αυξήσουν το ρυθμό αποβολής σε σύγκριση με την παρουσία ενός ενιαίου ινομυώματος μόνο (23,6% έναντι 8,0%).

Η θέση των ινομυωμάτων μπορεί επίσης να είναι σημαντική. Πρόωρη αποβολή είναι πιο κοινή σε γυναίκες με ινομυώματα που βρίσκονται στο σώμα της μήτρας σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στο κατώτερο τμήμα της μήτρας και σε γυναίκες με τειχοματικα ή υποβλεννογόνια ινομυώματα. Ο μηχανισμός με τον οποίο ινομυώματα να προκαλέσει αυτόματη αποβολή είναι ασαφής. Αυξημένο μέγεθος της μήτρας ευερεθιστότητα και συσταλτικότητα, η συνθλιπτική επίδραση των ινομυωμάτων στην κύηση, και ελάττωση της παροχής αίματος στον αναπτυσσόμενο πλακούντα και το έμβρυο έχουν όλα ενοχοποιηθεί.

Αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης. Η θέση του ινομυώματος καθορίζει τον κίνδυνο για αιμορραγία. Αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι σημαντικά πιο κοινή, αν η εμφύτευση του πλακούντα είναι κοντά στα ινομυώματα, σε σύγκριση με κυήσεις στις οποίες δεν υπάρχει καμία επαφή μεταξύ του πλακούντα και ινομυωμάτων (60% vs 9%, αντίστοιχα).

Προχωρημένη εγκυμοσύνη
Πρόωρος τοκετός και πρόωρα πρόωρη ρήξη των μεμβρανών έγκυες γυναίκες με ινομυώματα είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν πρόωρου τοκετού και να γεννήσουν πρόωρα από τις γυναίκες χωρίς ινομυώματα (16,1% έναντι 8,7% και 16% έναντι 10,8%, αντίστοιχα. Πολλαπλά ινομυώματα και ινομυώματα σε επαφή με τον πλακούντα φαίνεται να είναι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για πρόωρο τοκετό. Σε αντίθεση, ινομυώματα δεν φαίνεται να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για πρόωρα πρόωρη ρήξη των μεμβρανών (PPROM). Πράγματι, μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση υποδηλώνει ότι ινομυώματα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο της πρόωρης ρήξης εμβρυικών υμένων, PPROM.

Αποκόλληση του πλακούντα. Παρά το γεγονός ότι οι εκθέσεις είναι αντικρουόμενες, συγκεντρώνονται σωρευτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος αποκόλλησης του πλακούντα αυξάνεται 3 φορές σε γυναίκες με ινομυώματα , υποβλεννογόνια ινομυώματα, οπίσθια ινομυώματα, και ινώδεις όγκους> 20 εκατοστά αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου για την αποκόλληση του πλακούντα.
Μια αναδρομική μελέτη ανέφερε αποκόλληση του πλακούντα σε 57% των γυναικών με ινομυώματα οπισθοπλακούντιακα σε αντίθεση με το 2,5% των γυναικών με ινομυώματα που βρίσκονται σε εναλλακτικές θέσεις. Ένας πιθανός μηχανισμός της αποκόλλησης του πλακούντα μπορεί να είναι μειωμένη ροή του αίματος στο ινομύωμα και των παρακείμενων ιστών η οποία οδηγεί σε μερική ισχαιμία και νέκρωση στους ιστούς πλακούντα που επικαλύπτει το ινομύωμα.

Πρόδρομος πλακούντας. Η σχέση μεταξύ των ινομυωμάτων και προδρομικού πλακούντα έχει εξεταστεί μόνο σε 2 μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι η παρουσία των ινομυωμάτων σχετίζεται με αύξηση 2 φορές τον κίνδυνο πρόδρομος πλακούντας, ακόμη και μετά την προσαρμογή από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η καισαρική τομή ή ινομυοματεκτομή!

Περιορισμός της εμβρυϊκής ανάπτυξης και εμβρυϊκών ανωμαλιών. Η ανάπτυξη του εμβρύου, δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την παρουσία των ινομυωμάτων. Αν και αθροιστικά δεδομένα και μια βασισμένη στον πληθυσμό μελέτη, έδειξε ότι οι γυναίκες με ινομυώματα διατρέχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση μιας περιορισμένης ανάπτυξής των παιδιών, τα αποτελέσματα δεν ήταν προσαρμοσμένο για την ηλικία της μητέρας και την ηλικία κύησης. Σπάνια, τα μεγάλα ινομυώματα μπορεί να συμπιέσουν και να στρεβλώσουν την ενδομήτρια κοιλότητα που οδηγεί σε παραμορφώσεις του εμβρύου. Ένας μικρός αριθμός των εμβρυϊκών ανωμαλιών έχουν αναφερθεί σε γυναίκες με μεγάλο υποβλεννογόνια ινομυώματα, συμπεριλαμβανομένων dolichocephaly (πλευρική συμπίεση του κρανίου του εμβρύου), ραιμβόκρανο (ανώμαλη συστροφή του λαιμού), και ελαττώματα των άκρων. 

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies