Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΟμορφιά Όλη η αλήθεια για την τριχόπτωση

Όλη η αλήθεια για την τριχόπτωση

από kmir

Article_TrichoptosiΤα μαλλιά είναι το πιο «εύπλαστο» κομμάτι του σώματος, και ίσως και το μοναδικό που επιδέχεται τόσο σημαντικές αλλαγές, οι οποίες συνοδεύονται από αντίστοιχα σημαντικές δυνατότητες ελέγχου της εμφάνισης του ατόμου.

Του Κωνσταντίνου Κ. Αναστασάκη, MD, PhD, Χειρούργου κεφαλής & τραχήλου, διδάκτωρος Πανεπιστημίου

Η κόμμωση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους έκφρασης του ατόμου, τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας, τόσο για τους ίδιους όσο και για την εικόνα που δημιουργούν οι άλλοι για αυτούς αλλά και ένα σημαντικότατο στοιχείο ελκυστικότητας και ατομικότητας. Η αρχαιότερη μάλιστα ιατρική συνταγή που έχει βρεθεί και συμπεριλαμβάνεται στους Παπύρους του Ebers στην Αρχαία Αίγυπτο (4000π.Χ.), δεν είναι για κάποιο παυσίπονο ή άλλο απαραίτητο φάρμακο αλλά για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης!

Στη σημερινή κοινωνία, που η φυσική εμφάνιση και η επιθυμία να δείχνει κανείς νέος και ενεργητικός παίζουν σημαντικότερη σημασία από οποτεδήποτε άλλοτε, η σημασία της υγιούς και πλούσιας εικόνας των μαλλιών είναι εξέχουσας σημασίας για την κοινωνική εικόνα και την αυτο-εικόνα. Όσο θετικός είναι ο συμβολισμός της πλούσιας κόμης και για τα δυο φύλα, τόσο αρνητικός ήταν ο συμβολισμός της απώλειας των μαλλιών. Δεν είναι τυχαίο πως η τριχόπτωση, οποιασδήποτε αιτιολογίας, έχει σημαντικότατο συναισθηματικό αντίκτυπο σε όποιον πάσχει από αυτή και μάλιστα εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως η σημαντικότερη παρενέργεια που αναφέρουν οι ασθενείς που θα λάβουν Χημειοθεραπεία δεν είναι η κόπωση, οι πόνοι ή τα βαριά γαστρεντερικά ενοχλήματα, αλλά η προσωρινή απώλεια των μαλλιών που βιώνουν!

Οι αιτίες της τριχόπτωσης

Η τριχόπτωση έχει πολλές αιτίες, αλλά στο 95% των περιπτώσεων, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, προκαλείται από την Ανδρογενετική Αλωπεκία, την κοινή φαλάκρα. Για το υπόλοιπο 5%, η τριχόπτωση είναι παροδική ή σχετίζεται με κάποιο νόσημα, που αν θεραπευτεί, τα μαλλιά ξαναβγαίνουν. Ο όρος Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΑΑ) συνοψίζει τη σύνθετη αιτιολογία της κατάστασης αυτής, καθότι το «άνδρο-» αναφέρεται στην ορμονική και το «γενετική-» στην κληρονομική παράμετρο της παθογένεσής της.

Πρώτος ο Αριστοτέλης παρατήρησε τον συσχετισμό της ΑΑ και της σεξουαλικής ωριμότητας, όπως αναφέρει στην πραγματεία του «Histοria Animalium», ότι αγόρια που ευνουχίστηκαν πριν την εφηβεία δεν παρουσίαζαν το τυπικό τρίχωμα άρρενος στο σώμα αλλά ούτε και ΑΑ. Το 1951, ο Αμερικάνος ανατόμος James Hamilton παρατήρησε και κατέγραψε με την σειρά του το ίδιο φαινόμενο και έθεσε τις βάσεις για την ορμονική θεωρία της αιτιολογίας της ΑΑ που ολοκληρώθηκε το 1974 με τη μελέτη της ενδοκρινολόγου Imperato-McGinley που απέδειξε πως η ορμόνη που τελικά προκαλεί την ΑΑ δεν είναι η Τεστοστερόνη, αλλά ένα παράγωγό της, η Διϋδρο-τεστοστερόνη (DHT), που παράγεται μέσω του ενζύμου 5-α-αναγωγάση. (5-αR)

Όσον αφορά το κληρονομικό κομμάτι της ΑΑ, μόλις πρόσφατα αποδείχθηκε ποια γονίδια σχετίζονται με την τριχόπτωση, ότι κληρονομούνται και από τους δύο γονείς και πως μπορεί πλέον κανείς με εξειδικευμένο Γονιδιακό Τεστ για την τριχόπτωση να μάθει αν ο ίδιος ή τα παιδιά του θα εμφανίσουν ΑΑ στο μέλλον. Το σημαντικό να καταλάβει κανείς είναι πως και τα δύο στοιχεία, ορμόνες και γονίδια πρέπει να συνυπάρξουν στην τριχόπτωση από ΑΑ. Όσες ορμόνες και να πάρει κάποιος χωρίς γονίδια για ΑΑ, δεν θα χάσει τα μαλλιά του, ενώ όσο έχει ορμόνες κάποιος με γονίδια για ΑΑ, θα χάνει μαλλιά.

Άλλες παράμετροι που συχνά κατηγορούνται, όπως το σμήγμα των αδένων, μικρόβια, άγχος, διατροφή, κάπνισμα κτλ, έχουν ελάχιστη επίδραση και απλά μπορεί να επισπεύσουν λίγο την εκδήλωση της ΑΑ.

Στους άνδρες η ΑΑ ξεκινάει ως μια σχεδόν ομοιόμορφη, συμμετρική αραίωση κατά μήκος της μετωπιαίας γραμμής και των κροτάφων που ακολουθείται από αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού. Σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου, οι άδειες περιοχές, συχνά ενώνονται και δίνουν την εικόνα της εκτενούς-πλήρους ΑΑ με μόνον μια «λωρίδα» μαλλιών να παραμένει στα πλαϊνά και στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Η εικόνα και η πορεία εξέλιξης της γυναικείας ΑΑ είναι διαφορετική και ξεκινάει διάχυτη αραίωση της τριχοφυΐας στο πάνω μέρος του κεφαλιού ενώ σχεδόν πάντοτε οι γυναίκες με ΑΑ διατηρούν την μετωπιαία τριχοφυΐα τους.

Η ΑΑ είναι εξαιρετικά συχνή και μάλιστα ανά δεκαετία ζωής, αντίστοιχο ποσοστό ανδρών πάσχουν από εμφανή ΑΑ, δηλαδή στα 20 έτη πάσχει το 20%, στα 30 έτη πάσχει το 30% κ.ο.κ. Στις γυναίκες, τα ποσοστά είναι σαφώς χαμηλότερα μέχρι την εμμηνόπαυση, στην 5η δεκαετία, που απότομα, δυστυχώς το 50% των γυναικών θα εμφανίσουν ΑΑ, αφού σταματάει η παραγωγή των γυναικείων ορμονών, που δρουν προστατευτικά στα τριχοθυλάκια.

Το χαρακτηριστικό της ΑΑ και στα δυο φύλα είναι η σταδιακή σμίκρυνση των τριχοθυλακίων και η διαταραχή των χαρακτηριστικών των τριχών. Τα σμικρυμένα τριχοθυλάκια παράγουν λεπτότερες, άχρωμες τρίχες, ο ρυθμός ανάπτυξης της τρίχας μειώνεται δραματικά, οι τρίχες παραμένουν όλο και λιγότερο διάστημα στο τριχωτό, με αποτέλεσμα να αρχίζει να εμφανίζεται σταδιακά το δέρμα του κεφαλιού ανάμεσα από τα λεπτότερα και λιγότερα μαλλιά, οπότε και μιλάμε για την αραίωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αραίωση ΔΕΝ γίνεται αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι, πριν χαθεί τουλάχιστον το 50% της μάζας των μαλλιών σε μια περιοχή, συνεπώς αντιλαμβάνεται κανείς τη σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης.

Το σίγουρο είναι, πως αν δεν αντιμετωπιστεί με κάποιον τρόπο η ΑΑ, θα συνεχίσει κανείς να χάνει μαλλιά. Λανθασμένα πιστεύουν πολλοί πως χάνουν μαλλιά μέχρι κάποια ηλικία και μετά σταματάει η τριχόπτωση. Απλά δείτε φωτογραφίες ηθοποιών μέσα στα χρόνια και θα δείτε πως όσοι είχαν ΑΑ στα νιάτα τους, κατέληξαν με ελάχιστα μαλλιά με την πάροδο των ετών.

Φυσικά, οι ηθοποιοί έχουν και άλλα…μυστικά προκειμένου να δείχνουν πάντα όμορφοι και με πυκνά μαλλιά, όπως προϊόντα από Νανοΐνες Κερατίνης, που καλύπτουν την αραίωση και δίνουν μια απόλυτη φυσική εικόνα πύκνωσης. Τέτοια προϊόντα δεν είναι πλέον προνόμιο των διασήμων και του Hollywood και έχουν γίνει εξαιρετικά διάσημα και στους καθημερινούς ανθρώπους.

Πως αντιμετωπίζεται;

Αν όμως θέλει κανείς να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την ΑΑ τι πρέπει να κάνει;

Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβει πως δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την ΑΑ και πως ότι και να χρησιμοποιήσει ως αγωγή για την ΑΑ θα πρέπει να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί για όσο καιρό τον ενδιαφέρουν τα μαλλιά του.

Δεν υπάρχουν …θεραπείες μηνών που μετά κανείς…γίνεται καλά, δεν πρέπει ποτέ κανείς να διακόπτει κάποια αγωγή με την εξήγηση, πρόσχημα καλύτερα, πως πρέπει να «ξεκουραστεί» το δέρμα, δεν πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί την όποια αγωγή του …όποτε το θυμηθεί.

Αν αποφασίσει κανείς πως θα πάρει το θέμα των μαλλιών του σοβαρά, υπεύθυνα και ώριμα μόνο τότε αξίζει να ασχοληθεί και μόνο τότε θα ανταμειφθεί για την προσπάθειά του. Όλοι όσοι ακολουθούν μια σωστά καταστρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της ΑΑ, σώζουν τα μαλλιά τους, ή τουλάχιστον καθυστερούν για πολλά χρόνια την αραίωση.

Ο στρατηγός είναι ο ιατρός που αναλαμβάνει έναν ασθενή με ΑΑ και καταστρώνει ένα ρεαλιστικό σχέδιο Τριχογενετικής αγωγής. Ο ιατρός πρέπει να είναι γνώστης όλων των πραγματικών λύσεων, και κυρίως των ψεύτικών λύσεων που πλήθος επιτήδειων υπόσχεται, εξαπατώντας τον κόσμο, εκμεταλλευόμενοι την επιθυμία του να παραμείνει νέος και όμορφος/η. Τέλος, ο ιατρός πρέπει να μπορεί να ξεχωρίσει τις σπάνιες φορές που ο ενδιαφερόμενος έχει ιδιαίτερα «δυνατά» γονίδια ΑΑ και να τον αποτρέψει από το να ασχοληθεί άδικα με μια μάχη, που είναι εξαρχής χαμένη. Μην ξεχνάτε, η ομορφιά ΔΕΝ είναι επιφανειακή. Για το 95% των ατόμων με τριχόπτωση, αίτιο είναι η ΑΑ.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies