Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Φωτογραφίες για πάντα!

Φωτογραφίες για πάντα!

από kmir

mpampas-diafora-photos-paidi-1Οι  στιγμές ενός νεογέννητου και στη συνέχεια ενός μικρού παιδιού είναι γεμάτες συγκίνηση και μαγεία. Η αίσθηση των πρώτων ημερών αξέχαστη.

Κείμενο-Φωτογραφίες: Ζωή Γαμπιεράκη*

Στην αρχή παρατηρείς αυτό το αγγελάκι που βυθίζεται σε απέραντες ώρες ύπνου… και το απαλό άγγιγμα από το λιλιπούτειο χεράκι στο στήθος της μαμάς… ένα απροσδιόριστο χαμόγελο… και μια επιδερμίδα τόσο απαλή και τόσο εύθραυστη που μοιάζει με μετάξι. Ανοιγοκλείνει τα ματάκια του και σε κοιτά… είναι να σαν να γνωρίζεστε από καιρό πριν. Αναρωτιέσαι αν σου χαμογελά! Χωράει μόλις στις δυο παλάμες σου, και σε λίγο καιρό μεγαλώνει και διεκδικεί  την αγκαλιά σου. Στιγμές αιωνιότητας που κυλούν και χάνονται πριν ακόμα προλάβεις να τις συνειδητοποιήσεις. Ο χρόνος τρέχει… Και οι μέρες περνούν και το μικρό σου πλασματάκι τρέχει και αλωνίζει την παιδική χαρά… και να! Έχει έρθει η στιγμή που πρέπει να το αποχωριστείς με δάκρυα την πρώτη μέρα του στο σχολείο! Νιώθεις σαν να ξυπνάς από όνειρο. Μα πότε έγιναν όλα αυτά;

Όλες αυτές οι στιγμές αξίζει να φωτογραφηθούν με τρυφερότητα και ευαισθησία για να υπάρχουν για πάντα. Οι φωτογραφίες του νεογέννητου γιου μου σχεδόν με εκπλήσσουν και συχνά μου φέρνουν δάκρυα στα μάτια και ένα είδος απροσδόκητης γαλήνης. Σκέφτομαι ότι και εκείνος όταν μεγαλώσει θα αισθανθεί το ίδιο βλέποντας αυτές τις εικόνες και συνειδητοποιώντας την αγνή αγάπη που μας ένωσε από την πρώτη στιγμή.

Η φωτογράφιση των παιδιών σας με επαγγελματική, κυρίως καλλιτεχνική προσέγγιση, ιδιαίτερα των νεογέννητων, είναι εξαιρετική ιδέα  για να καταγραφούν οι συναισθηματικοί δεσμοί και η υπέροχη αίσθηση που κάνει την παιδική ηλικία μαγική: η αθωότητα, η απορία στο βλέμμα, η ανεμελιά, ένα πραγματικό θαύμα που ζεις καθημερινά, πέρα από την κούραση και τις έγνοιες.

mpampas-diafora-photos-paidi-3Πότε είναι η ιδανική στιγμή για μια καλλιτεχνική φωτογράφηση των παιδιών σας;

Τα παιδιά αλλάζουν μέρα με τη μέρα, και η καταγραφή τους έχει πάντα ενδιαφέρον.  Στην χώρα μας συνηθίζεται τις περισσότερες φορές να συνδυάζουμε κυρίως στη βάπτιση με τη φωτογραφική αποτύπωση της ιεροτελεστίας και της γιορτής που ακολουθεί, παράλληλα με την παρουσία της ευρύτερης οικογένειας. Όμως η πρώτη περίοδος της ζωής ενός παιδιού είναι κάτι ακόμα πιο ιδιαίτερο και ξεχωριστό, το οποίο περνάει πριν καν το συνειδητοποιήσουμε. Στην Αμερική και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η φωτογράφιση των νεογέννητων είναι κάτι που προγραμματίζεται με πολλή επιμέλεια. Από τη στιγμή που ένα παιδί γεννιέται, έως και τον τρίτο μήνα ζωής του, η φυσιογνωμία του και οι συνήθειές του είναι πολύ ιδιαίτερες, και η σχέση μας μαζί του χτίζεται κάθε δευτερόλεπτο που περνά. Είναι υπέροχο όταν ο φωτογραφικός φακός αιχμαλωτίζει για πάντα αυτή τη μοναδική εμπειρία που ζούμε με το παιδί μας!

Είναι πολύ ουσιαστικό να αποτυπώνονται τα δυνατά συναισθήματα που ζούμε, συναισθήματα πολύτιμα που δεν μπορούμε να εκφράσουμε με λέξεις. Και  είναι πολύ συγκινητικό να φανταστούμε το παιδί μας να ξεφυλλίζει ένα τέτοιο άλμπουμ με καλλιτεχνικές φωτογραφίες όταν μεγαλώσει, έναν πραγματικό θησαυρό αναμνήσεων από τις πρώτες του στιγμές.

* Η Ζωή Γαμπιεράκη είναι φωτογράφος. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.photo-zoe-gambieraki.com

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies