Αρχική Είμαι ΈγκυοςΤοκετός Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική;

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική;

από kmir

kaisariki_fisikos_toketos

Είναι πολλές οι μαμάδες που έκαναν καισαρική στην γέννηση του πρώτου παιδιού τους και στο δεύτερο θέλουν να γεννήσουν φυσιολογικά. Παρόλο που οι περισσότερες μαμάδες νομίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο τα στοιχεία μας διαψεύδουν…

Της Τίγκα Μαρίας, μαίας, ΜSc(c), μέλους Δ.Σ. ΣΕΜΜΑ

Με το πέρασμα των χρόνων παρατηρείται μια διαρκής αύξηση του ποσοστού των καισαρικών τομών σε παγκόσμιο επίπεδο. Για πρώτη φορά το 1980 έγινε λόγος για εκτέλεση φυσιολογικού τοκετού μετά από προηγηθείσα καισαρική τομή (VBAC: Vaginal Birth After Cesarean) σε ένα συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Η.Π.Α. σε μια προσπάθεια να μειωθεί το ποσοστό των εκτελούμενων καισαρικών τομών.

Παρατηρήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της επταετίας 1990-1996 υπήρξε μία ανοδική τάση όσον αφορά στην εκτέλεση VBAC, αλλά τα επόμενα χρόνια μειώθηκε δραματικά. Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις Η.Π.Α. την περίοδο 1990-1996, ποσοστό 58% των γυναικών που γέννησαν το προηγούμενο παιδί με καισαρική τομή έκαναν προσπάθεια να γεννήσουν το επόμενο παιδί με φυσιολογικό τοκετό. Από τις γυναίκες που έκαναν προσπάθεια για εκτέλεση VBAC ποσοστό 74% κατάφεραν να γεννήσουν φυσιολογικά. Τα ποσοστά αυτά, τα οποία μειώθηκαν κατά πολύ μετά το 1996 λόγω αναφορών σε μελέτες ότι οι επιπλοκές σχετιζόμενες με την εκτέλεση VBAC ήταν περισσότερες από τις αναμενόμενες, παρατίθενται για να δοθεί μια διάσταση του κατά πόσο δύναται να πραγματοποιηθεί φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή. Στην Ελλάδα δεν έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες σχετικές με το θέμα, δεδομένου ότι ελάχιστες γυναίκες προβαίνουν σε αυτό το εγχείρημα, καθώς είναι και ελάχιστοι οι μαιευτήρες γυναικολόγοι και οι μαίες που διαθέτουν εμπειρία στην εκτέλεση VBAC.

Τα πλεονεκτήματα της εκτέλεσης VBAC

Τα πλεονεκτήματα για τη μητέρα και το έμβρυο από την εκτέλεση VBAC σε σύγκριση με την εκλεκτική καισαρική τομή είναι ποικίλα. Αρχικά αναφέρουμε το γεγονός ότι το νεογνό περνά από το φυσικό μονοπάτι, που είναι ο γεννητικός σωλήνας, οπότε προσαρμόζεται ομαλά στην εξωμήτριο ζωή. Επίσης, το γεγονός ότι ο οργανισμός της μητέρας δεν υποβάλλεται σε ένα ακόμη χειρουργείο είναι σημαντικό πλεονέκτημα. Η βιβλιογραφία αναφέρει ως πλεονεκτήματα από την εκτέλεση VBAC τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας, τη μείωση των ποσοστών υστερεκτομής και την ύπαρξη μεγαλύτερης γονιμότητας μετά το φυσιολογικό τοκετό.

Τα μειονεκτήματα της μεθόδου

Τα μειονεκτήματα για τη μητέρα και το έμβρυο από την εκτέλεση VBAC είναι η αυξημένη πιθανότητα για ρήξη μήτρας που μπορεί να έχει ως άμεση συνέπεια το στρες του εμβρύου και την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα τόσο για τη μητέρα όσο και το έμβρυο. Η πρόκληση του τοκετού με ωκυτοκίνη και προσταγλανδίνες, η παράταση της κύησης και η παχυσαρκία αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες για ρήξη της μήτρας. Επιπλέον, όσον αφορά στις χαμηλού κινδύνου επίτοκες, η εκτέλεση VBAC αυξάνει τη πιθανότητα για αιμορραγία και ανάγκη για μετάγγιση συγκριτικά με την εκτέλεση εκλεκτικής καισαρικής τομής.

Οι απαραίτητες προϋποθέσεις

Για να εκτελεστεί φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή θα πρέπει να υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι να δρουν επιβοηθητικά στην εκτέλεση VBAC με επιτυχία. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

· η γέννηση προηγούμενου τέκνου με φυσιολογικό τοκετό

· η αυτόματη έναρξη του τοκετού

· η ένδειξη της προηγηθείσας καισαρικής τομής να μη σχετίζεται με κεφαλοπυελική δυσαναλογία ή εμβρυϊκό στρες

· το χρονικό διάστημα από την προηγούμενη καισαρική τομή να είναι μεγαλύτερο των 18 μηνών

· το βάρος του εμβρύου να μη ξεπερνά τα 4000gr

· το νοσοκομείο να είναι τριτοβάθμιας φροντίδας.

Αντενδείξεις

Η εκτέλεση φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική συνιστάται να αποφεύγεται όταν μια γυναίκα έχει υποβληθεί σε τρεις και περισσότερες καισαρικές τομές γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος για επιπλοκές. Απόλυτες αντενδείξεις αποτελούν η ανώμαλη πρόσφυση πλακούντα (επιπωματικός, προδρομικός), η κάθετη τομή της μήτρας σε προηγούμενη καισαρική, προηγούμενο χειρουργείο που αφορά σε όλο το πάχος του μυομητρίου (π.χ. ινομυωματεκτομή).

Η ταχεία μείωση στην εκτέλεση των VBAC την τελευταία δεκαπενταετία έχει οδηγήσει στην αύξηση του ποσοστού των καισαρικών τομών. Τα στοιχεία από τις βιβλιογραφικές αναφορές αποδεικνύουν ότι η εκτέλεση VBAC είναι ασφαλής για την πλειονότητα των γυναικών με προηγηθείσα καισαρική τομή. Οι κλινικά στατιστικά σημαντικές διαφορές είναι ελάχιστες μεταξύ εκτέλεσης φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή και εκτέλεσης εκλεκτικής επαναλαμβανόμενης καισαρικής τομής. Βέβαια, το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να αφορά μόνο την υποψήφια γυναίκα και τον θεράποντα ιατρό της, αλλά είναι θέμα για το οποίο πρέπει να μεριμνήσει και η πολιτεία. Συνιστάται να πραγματοποιηθούν σεμινάρια για τους επαγγελματίες υγείας και πληροφόρηση του πληθυσμού για την εκτέλεση VBAC.

Οι έγκυες γυναίκες που έχουν ήδη υποβληθεί σε καισαρική τομή στο παρελθόν και επιθυμούν να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό αποτελούν μια ομάδα γυναικών με ιδιαίτερες ανάγκες και ανησυχίες. Η μαία μπορεί χρησιμοποιώντας τη διαπροσωπική της επικοινωνία, τη διαίσθηση και την κριτική της σκέψη να ενδυναμώσει τις έγκυες αυτές γυναίκες προσφέροντάς τους τις απαραίτητες πληροφορίες και παρέχοντας υψηλής ποιότητας φροντίδα υγείας. Η εκπαίδευση των γονέων, η ανάπτυξη πρωτοκόλλων και η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας στην πρακτική της εκτέλεσης VBAC κρίνεται απαραίτητη τώρα περισσότερο από ποτέ.

Άρα, υποψήφιες μαμάδες για δεύτερη φορά, σκεφτείτε καλά τι θα κάνετε και σε συνεργασία με τον γυναικολόγο σας αξιολογήστε την κατάσταση και αποφασίστε…

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies