Αρχική Είμαι ΈγκυοςΤοκετός Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική;

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική;

από kmir

FusiologikosToketosΤο ποσοστό των τοκετών με καισαρική τομή έχει εδώ και χρόνια ξεπεράσει στην Ελλάδα το 50%.

Γεώργιος Κ. Μιχαλόπουλος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, www.gynaikologia.gr

Στο παρελθόν μια γυναίκα που είχε γεννήσει με καισαρική ήταν λίγο-πολύ υποχρεωμένη να γεννήσει και όλα τα επόμενα παιδιά της με τον ίδιο τρόπο. Τα τελευταία χρόνια όμως σχετικές έρευνες και εκτεταμένη πρακτική εμπειρία, ειδικά στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, δείχνουν ότι ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική (vaginal birth after caesarean, VBAC για συντομία) είναι όχι μόνο ασφαλής αλλά και ιδιαίτερα επιθυμητός από ένα σημαντικό αριθμό γυναικών. Αυτό που τον καθιστά ελκυστικό είναι η αποφυγή του κινδύνου χειρουργικών επιπλοκών μιας δεύτερης καισαρικής, η κατά μέσο όρο μικρότερη απώλεια αίματος. O βραχύτερος χρόνος ανάρρωσης μετά τη γέννα, ο σαφώς ελαττωμένος πόνος μετά τον τοκετό και η μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξει το νεογνό αναπνευστικές επιπλοκές. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλές γυναίκες αισθάνονται απογοητευμένες από την κατάληξη του πρώτου τοκετού τους και επιθυμούν και για ψυχολογικούς λόγους να δοκιμάσουν την εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού.

Τι επισημαίνουν λοιπόν τα νέα δεδομένα;

Ο λόγος που παλαιότερα ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική θεωρούνταν ιδιαίτερα επικίνδυνος ήταν η αντίληψη ότι η τομή στη μήτρα δε θα αντέξει τις συσπάσεις και θα “ανοίξει” (θα συμβεί δηλαδή ρήξη τομής), επιπλοκή σοβαρή τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Τελικά αποδείχτηκε ότι αυτό συμβαίνει σε ποσοστό μόλις 0,74%, δηλαδή σε μία στις 135 γυναίκες που θα δοκιμάσουν VBAC. Να σημειωθεί ότι στην ιατρική επιπλοκές που συμβαίνουν σε ποσοστό κάτω του 1% θεωρούνται σπάνιες. Από εκεί και πέρα η πιθανότητα επιτυχούς VBAC (δηλαδή προσπάθειας που καταλήγει με επιτυχία σε φυσιολογικό τοκετό) είναι της τάξης του 72-76%, μέγεθος παρόμοιο με το ποσοστό φυσιολογικού τοκετού του γενικού πληθυσμού. Με άλλα λόγια μια γυναίκα που έχει γεννήσει με καισαρική έχει άριστη πιθανότητα να γεννήσει φυσιολογικά στη δεύτερη εγκυμοσύνη.

Είναι για όλες τις εγκύους;

Η πλειοψηφία των γυναικών πληρούν τις προϋποθέσεις για να δοκιμάσουν VBAC. Οι μόνες απόλυτες αντενδείξεις που επιβάλλουν επανάληψη της καισαρικής είναι: 

-To να είναι η καισαρική τομή κάθετη, αντί για οριζόντια που είναι το σύνηθες (κατά κανόνα οι κάθετες τομές γίνονται σε ορισμένες περιπτώσεις πρόωρων τοκετών). 

-Nα έχουν γίνει περισσότερες από δυο καισαρικές στο παρελθόν.

-Nα υπάρχει ιστορικό ρήξης της μήτρας.

-O πλακούντας να είναι προδρομικός. Όλες οι άλλες σχετικές αντενδείξεις, όπως για παράδειγμα η παχυσαρκία, το αυξημένο βάρος του εμβρύου, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο πρόωρος τοκετός, προηγούμενα χειρουργεία στη μήτρα (π.χ. για αφαίρεση ινομυωμάτων), κ.α. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τον κατάλληλα εκπαιδευμένο Μαιευτήρα, ο οποίος θα κρίνει την ασφάλεια και πιθανότητα επιτυχίας του VBAC στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Έχει διαφορές το VBAC από το φυσιολογικό τοκετό, απουσία προηγούμενης καισαρικής;

Η μόνη ουσιαστικά διαφορά είναι ότι από μαιευτικής άποψης απαιτείται πολύ προσεκτική παρακολούθηση τόσο της μαμάς όσο και του εμβρύου κατά την ώρα του τοκετού και το ότι αποφεύγονται όσο το δυνατό οι ιατρικές παρεμβάσεις. Για παράδειγμα προτιμούμε να μη χρησιμοποιούμε φάρμακα που ξεκινούν ή επιταχύνουν την εξέλιξη του τοκετού γιατί η χρήση τους αυξάνει το ποσοστό ρήξης της μήτρας. Κατά τα άλλα η διαδικασία εξελίσσεται με τον ίδιο τρόπο όπως σε οποιοδήποτε άλλο τοκετό. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση επισκληριδίου αναισθησίας η οποία, παρά τις παλαιότερες αντιλήψεις, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί.

Ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική δεν είναι λοιπόν τόσο εξωτικός όσο πιθανά ακούγεται. Εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό με άριστα αποτελέσματα και υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Φυσικά απαιτείται να λαμβάνει χώρα σε συνεργασία με μαιευτική ομάδα που διαθέτει σχετική εμπειρία και είναι σε θέση να παρέχει την εξειδικευμένη παρακολούθηση που χρειάζεται. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι μια ρεαλιστική επιλογή που αξίζει να έχουν οι γυναίκες και στη χώρα μας.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies