Αρχική Είμαι ΈγκυοςΤοκετός Φυσιολογικός Τοκετός μετά από Καισαρική

Φυσιολογικός Τοκετός μετά από Καισαρική

από kmir

vbacΈνας αυξανόμενος αριθμός γυναικών που αν και ήθελαν να γεννήσουν φυσιολογικά και αναγκάστηκαν να γεννήσουν με καισαρική τομή θέλουν να γεννήσουν το δεύτερο παιδί τους με φυσιολογικό τοκετό.

Του Γιάννη Περιστέρη, μαιευτήρος χειρουργού γυναικολόγου MD PHD

Έτσι δημιουργείται ένα μεγάλο κίνημα γυναικών που θέλουν να βιώσουν την εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού. Το δόγμα «μια φορά καισαρική τομή, πάντα καισαρική» δεν ισχύει πια.

Ωστόσο για να μπορέσει μια γυναίκα να γεννήσει φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή χρειάζεται ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι περισσότερες γυναίκες με μία καισαρική τομή και χωρίς άλλο επιβαρυντικό παράγοντα, είναι υποψήφιες για να γεννήσουν φυσιολογικά.

Ο προγραμματισμένος φυσιολογικός τοκετός μετά από προηγούμενη καισαρική τομή έχει ένα ποσοστό επιτυχούς περαίωσης που κυμαίνεται μεταξύ 60-80% απόλυτα συγκρίσιμο με το ποσοστό επιτυχούς κολπικού τοκετού σε πρωτότοκες γυναίκες.

Εάν πριν από την καισαρική τομή είχε ήδη προηγηθεί ένας φυσιολογικό τοκετός τότε το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 87-90%.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση φυσιολογικού τοκετού;

• Επιλογή του Μαιευτήρα που να έχει πείρα σε ανάλογα περιστατικά

• Ύπαρξη πλήρως εξοπλισμένου Μαιευτηρίου και Αίθουσας Τοκετών

• Να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης καισαρικής τομής αν και όποτε χρειαστεί

Πότε μπορεί μια γυναίκα να δοκιμάσει Φυσιολογικό Τοκετό μετά από Καισαρική Τομή;

Έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε τον ακριβή λόγο της προηγηθείσας καισαρικής τομής.

Σε περίπτωση που ο λόγος της προηγηθείσας καισαρικής τομής ήταν δυσαναλογία θέσεων ή ισχιακής προβολής μπορεί η γυναίκα να δοκιμάσει τον φυσιολογικό τοκετό και μάλιστα να έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ο λόγος της καισαρικής τομής ήταν οι αλλοιώσεις του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου, λόγω περιτύλιξης του ομφαλίου λώρου.

Υπάρχουν αντενδείξεις στο να προσπαθήσω να γεννήσω φυσιολογικά;

Φυσικά και υπάρχουν και αυτές εστιάζονται κυρίως:

• στην τομή επί της μήτρας που πρέπει να είναι οπωσδήποτε χαμηλή εγκάρσια. Οποιαδήποτε άλλη τομή επί της μήτρας είναι σημαντική αντένδειξη

• Προηγηθείσα ρήξη μήτρας

• Προηγηθείσα ινομυωματεκτομή με τομή επί της μήτρας μέχρι την ενδομητρική κοιλότητα

• Εάν έχουν προηγηθεί τρείς καισαρικές τομές πριν από τον προγραμματισμένο φυσιολογικό τοκετό (η δις καισαρική τομή δεν είναι απόλυτη αντένδειξη). Προσωπικά έχω πραγματοποιήσει φυσιολογικό τοκετό μετά από δις προηγηθείσα καισαρική με εξαιρετική επιτυχία.

• Πότε έγινε η τελευταία καισαρική τομή. Εάν δεν έχει περάσει τουλάχιστον 1 χρόνος από την τελευταία καισαρική τομή η πιθανότητα επιτυχούς φυσιολογικού τοκετού είναι περιορισμένη.

Πως γίνεται ο Φυσιολογικός Τοκετός μετά από Καισαρική Τομή;

• Είναι απαραίτητα να γίνει προγραμματισμένα γύρω στην 39η εβδομάδα της εγκυμοσύνης

• Απαραίτητος ο συνεχής καρδιοτοκογραφικός έλεγχος και συνεχής παρακολούθηση εμβρύου-μητέρας ( κυρίως ελέγχουμε συνεχώς την ακεραιότητα της μήτρας)

• Αποφυγή χορήγησης προσταγλανδινών

• Απόλυτα ελεγχόμενη χρήση οξυτοκίνης σε μικρές δόσεις και σπασμολυτικών

• Επισκληρίδιος αναισθησία. Η επισκληρίδιος αναισθησία βοηθάει σημαντικά την όλη διαδικασία γιατί επιτρέπει στη γυναίκα να χαλαρώσει καθώς επίσης βοηθάει και στην διαστολή του τραχήλου.

Είναι ουτοπία να προσπαθήσω VBAC; Ποιος είναι ο κυριότερος φόβος;

Φυσικά και όχι. Εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω η πιθανότητα επιτυχούς εξέλιξης ενός φυσιολογικού τοκετού κυμαίνεται στο 60%.

Ο κύριος φόβος είναι η ρήξη της μήτρας που αντιμετωπίζεται άμεσα με καισαρική τομή. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμβεί αυτό εάν υπάρχει συνεχής παρακολούθηση.

Γιατί αξίζει να το προσπαθήσω γιατρέ μου;

Ο κύριος λόγος είναι το εξαιρετικά μεγάλο αίσθημα ικανοποίησης και επιτυχίας με την πραγματοποίηση Φυσιολογικού Τοκετού μετά από Καισαρική τομή (VBAC). Η γυναίκα αισθάνεται ότι πέτυχε αυτό που ήθελε από την πρώτη φορά που έμεινε έγκυος. Της επιτρέπει την αισιοδοξία ότι και οι επόμενοι τοκετοί θα είναι φυσιολογικοί.

Τέλος επιτρέπει στον σύζυγο να συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία του Φυσιολογικού Τοκετού δίπλα στην γυναίκα του και τον γιατρό τους, γεγονός που εκτείνει την αίσθηση της ολοκλήρωσης στο ζευγάρι και την οικογένεια.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies