Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Φτιάχνοντας βρεφικό δωμάτιο για δύο

Φτιάχνοντας βρεφικό δωμάτιο για δύο

από kmir

Φτιάχνοντας βρεφικό δωμάτιο για δύοΠεριμένετε τα δίδυμα σας να έρθουν και ετοιμάζετε την φωλίτσα τους; Κάντε σχέδια για το χώρο που θα φωλιάσουν τα δύο μωράκια που έρχονται!

 Το να κάνεις σχέδια για δύο μωράκια μάλλον είναι πιο περίπλοκο από το να κάνεις για ένα! Ας δούμε μερικές ιδέες για την διαμόρφωση του χώρου τους.

Της Χρύσας Γεωργάκη, αρχιτέκτονος μηχανικού, Α.Π.Θ / Ι-ΜΒΑ, Ο.Π.Α / [email protected]

Κάποιοι γονείς ανησυχούν για το αν θα μπορούν τα δίδυμα μωράκια τους να κοιμούνται στον ίδιο χώρο χωρίς να ξυπνάει το ένα το άλλο. Κι όμως σε πολλές περιπτώσεις τα δίδυμα κοιμούνται πολύ καλύτερα μόνο αν κοιμούνται μαζί, κάτι που άλλωστε το έχουν συνηθίσει 9 μήνες στην κοιλιά της μαμάς τους.

Οι γνώμες των ειδικών επιστημόνων διίστανται, με τους μεν να υποστηρίζουν ότι η διαμονή των διδύμων στον ίδιο χώρο αυξάνει τις πιθανότητες για την εμφάνιση του συνδρόμου του αιφνίδιου θανάτου και με τους δε να υποστηρίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας η ανάπτυξη τους στον ίδιο χώρο.

Η δημιουργία κοινής φωλίτσας για τα δίδυμα μωράκια βοηθάει και τους γονείς να τα έχουν όλα συγκεντρωμένα σε ένα σημείο και όχι να έχουν σε δύο διαφορετικά σημεία την αλλαξιέρα, την συρταριέρα με το ρουχισμό και τα λευκά είδη και όλες τις απαραίτητες μωρουδιακές κρέμες και πάνες.

Τα κρεβατάκια τους μπορεί να είναι τοποθετημένα είτε σε γωνιακό τοίχο του δωματίου, σχηματίζοντας Γ (διασφαλίζοντας πολύ ελεύθερο χώρο για παιχνίδι) είτε παράλληλα μεταξύ τους (αν έχετε μεγάλο δωμάτιο), ενώ ανάμεσά τους ή στο άκρο του ενός κρεβατιού τοποθετείται η συρταριέρα με την αλλαξιέρα. Υπάρχουν βέβαια και ειδικά κρεβατάκια σε μορφή κουκέτας ή σε μορφή δίδυμων εφαπτόμενων κρεβατιών που αποτελούν μεν πολυτέλεια από την μία, αλλά από την άλλη δεν εξυπηρετούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τον γονέα και είναι και δύσχρηστα, αναγκάζοντας τον γονέα σε κυκλική κίνηση γύρω τους.

Twin-Nursery-Wall-MuralsTraditional-Nursery-Wall-Murals

Η φύλαξη των παιχνιδιών

Οι ρυθμοί των διδύμων ισορροπούν με την πάροδο του χρόνου και αυτό που προκύπτει είναι η ανάγκη χώρου παιχνιδιού αλλά και φύλαξης των παιχνιδιών τους. Την ανάγκη αυτή είναι καλό να την προβλέψετε από νωρίτερα στο σχεδιασμό του δωματίου δημιουργώντας ραφιέρες-βιβλιοθήκες ξεχωριστές για το κάθε παιδί και ειδικά στην περίπτωση που αυτά είναι διαφορετικού φύλλου. Η τοποθέτηση τους μέσα στο δωμάτιο πρέπει να αφήνει τον απαιτούμενο χώρο τόσο για τις κούνιες αρχικά αλλά και για τα παιδικά κρεβατάκια τους στη συνέχεια.

Tip! Μην διστάσετε! Επιλέξτε από τώρα την μελλοντική διάταξη των παιδικών επίπλων στο δωμάτιο για να δείτε πως σας βολεύει καλύτερα με τις διαστάσεις, την διάταξη της πόρτας και των ανοίγματων έτσι ώστε να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να τοποθετηθούν τα πρώτα έπιπλα με τις κούνιες των μωρών. Θα σας γλιτώσει από περιττές αγορές στη συνέχεια!

Τα χρώματα του δωματίου

Τα χρώματα του δωματίου ειδικά στην περίπτωση των διαφορετικού φύλλου διδύμων αλλά και γενικότερα σαν trend της εποχής ενδείκνυται να είναι ουδέτερα και σε παιχνιδιάρικες αποχρώσεις, όπως είναι οι αποχρώσεις του κίτρινου, του μωβ, του πορτοκαλί, του πράσινου και του καφέ. Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί στην επιλογή της ποιότητας των χρωμάτων που θα βάψουν το δωμάτιο, να είναι οικολογικά και το βάψιμο του δωματίου να γίνει πολύ πριν γεννηθούν τα μωράκια σας, μισό χρόνο πριν, για να μην τους δημιουργηθούν ενοχλήσεις από τις οσμές.

Ιδανικό θέμα για εικαστική επέμβαση σε τοίχους δωματίων για δίδυμα μωράκια είναι η κιβωτός του ΝΩΕ με την αναπαράσταση των ζώων στην κιβωτό ανά ζευγάρια. Μία άλλη ιδέα είναι αφίσες διάσημων “διδύμων” όπως είναι οι ήρωες της Disney (Donald & Mickey). Τέλος μια πιο αφαιρετική αλλά πολύ καλή ιδέα θα ήταν η απεικόνιση ενός δένδρου στον τοίχο που ακουμπάνε οι κούνιες, που δίνει μια φρέσκια νότα στο δωμάτιο και την αίσθηση ότι το δένδρο προφυλάσσει τα δίδυμα μωράκια σας.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies