Αρχική ΔιάφοραΚαλοκαίρι Παιδικό δέρμα: Μύθοι και Πραγματικότητα!

Παιδικό δέρμα: Μύθοι και Πραγματικότητα!

από kmir

FrontidaDermatosΠως πρέπει να φροντίζουμε το βρεφικό δέρμα; Πόσο βλαβερός είναι ο ήλιος για το μωρό μας; 

Της Σταυρούλας Ψώνη, παιδιάτρου, επιμελήτριας Α’ Παιδιατρικής Κλινικής, Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Για πολύ καιρό θεωρούσαμε ότι ο δερματικός φραγμός του δέρματος των τελειόμηνων νεογέννητων ήταν ισοδύναμος με των ενηλίκων. Ωστόσο, υπάρχει επίσης η αντίληψη ότι το δέρμα των μωρών είναι απαλό, τρυφερό, ευαίσθητο, εύθραυστο και χρειάζεται ειδική φροντίδα. Τι από τα δύο αληθεύει;
Και οι δύο απόψεις είναι εν μέρει σωστές. Το δέρμα ενός τελειόμηνου νεογέννητου έχει αξιοσημείωτες δομικές και λειτουργικές ικανότητες αμέσως μετά τη γέννηση που προσομοιάζουν με αυτές του ενηλίκου δέρματος μετά από μια περίοδο προσαρμογής στο εχθρικό εξωμήτριο περιβάλλον. Ωστόσο, πρόσφατα δεδομένα από προσεκτική μελέτη με μη επεμβατικές μεθόδους της μικροσκοπικής δομής του δέρματος υγιών βρεφών και μικρών παιδιών, αποκάλυψε ορισμένες διαφορές σε σύγκριση με το δέρμα των ενηλίκων.

 

«Τα λεπτά σημεία» στη φροντίδα του βρεφικού δέρματος…
Όπως στα περισσότερα οργανικά συστήματα των βρεφών, παρατηρείται και στο δέρμα συνεχής ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής, ενώ ορισμένα στοιχεία του όπως οι σμηγματογόνοι αδένες δεν φθάνουν στην πλήρη λειτουργία τους παρά μόνο στην εφηβεία. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν κάποια «λεπτά σημεία» στη φροντίδα και ιατρική αντιμετώπιση του βρεφικού και του παιδικού δέρματος. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος λύσης της συνεχείας του δέρματος, τοξικότητας και ανάπτυξης δερματίτιδας εξ επαφής λόγω:
• υψηλότερης περιεκτικότητας του βρεφικού δέρματος σε νερό οπότε απορροφά και αποβάλλει νερό ταχύτερα.
• χαμηλότερης περιεκτικότητας του βρεφικού δέρματος σε φυσικό ενυδατικό παράγοντα (natural moisturizing factor (NMF)) στη κερατίνη στιβάδα.
• λεπτότερης κερατίνης στιβάδας κατά 30% και της υπερθηλώδους επιδερμίδας κατά 20%.
• μικρότερου μεγέθους κερατινοκυττάρων και κερατινοκυττάρων της κοκκιώδους στιβάδας, πιθανώς λόγω μεγαλύτερου ρυθμού πολλαπλασιασμού.
Τα νεογνά δεν διαθέτουν τον όξινο μανδύα που σχηματίζεται τον πρώτο μήνα της ζωής και είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του φραγμού της κερατίνης. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σταθεροποίηση των διακυττάριων λιπιδίων, τη διατήρηση των επιπέδων ενυδάτωσης του δέρματος και του μικροβιακού αποικισμού της επιφανειάς του. Η χρήση νερού, σαπουνιών και ορισμένων καθαριστικών στα νεογέννητα και τα βρέφη μπορεί να καταστρέψει τον μανδύα αυτό, καθιστώντας το δέρμα πιο αλκαλικό με συνέπεια τη μεταβολή της μικροχλωρίδας και απώλειας του φραγμού
Η καθυστερημένη πλήρης ωρίμανση των μελανοκυττάρων, η λεπτότερη κερατίνη στιβάδα και τα μικρότερου μεγέθους κύτταρα καθιστούν τα βρέφη και μικρά παιδιά πολύ ευάλωτα στη δερματική βλάβη από έκθεση σε UV ακτινοβολία. Πιστεύεται ότι η βασική διεργασία για τον μετέπειτα καρκίνο του δέρματος επιτελείται στην παιδική ηλικία
Τα βρέφη και μικρά παιδιά λερώνονται εύκολα, τους αρέσει να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους, μπουσουλούν, φοράνε πάνες και λερώνονται όταν τρώνε. Ο επαρκής καθαρισμός του δέρματός τους είναι ουσιώδης για τη διατήρηση της υγείας τους.
Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού του δέρματος ενός παιδιού; Το μπάνιο μόνο με νερό είναι το ασφαλέστερο;
Το πλύσιμο μόνο με νερό δεν παρέχει επαρκή καθαρισμό από ρύπους που επικάθονται στο δέρμα, ένζυμα των κοπράνων και συστατικά των ούρων. Το αλκαλικό pH του νερού αυξάνει και το pH του δέρματος. Επίσης το νερό περιέχει υψηλό ποσοστό μετάλλων που βλάπτουν το φραγμό, ενώ δεν καθαρίζουν αποτελεσματικά. Τα σαπούνια καθώς και ορισμένα καθαριστικά και αφρόλουτρα μπορούν επίσης να αυξήσουν το pH για κάποια ώρα και για το λόγο αυτό είναι ερεθιστικά και ξηραίνουν το δέρμα. Ευτυχώς, οι καθαριστικοί παράγοντες νέας τεχνολογίας έχουν μικρότερη επιφανειακή τάση, μειώνουν το pH κάτω από 7.0 και αποτελούνται από μεγαλύτερα μικύλλια με λιγότερο επιθετική αλλά αποτελεσματική καθαριστική δράση. Τα προϊόντα αυτά ανευρίσκονται σε μορφή υγρών ή gel και όχι στερεών σαπουνιών, ενώ δεν παράγουν πολύ αφρό κατά την εφαρμογή τους. Σε προϊόντα απευθυνόμενα στις μικρές ηλικίες αποφεύγονται οι χρωστικές και αρωματικές ύλες. Μετά το μπάνιο εφαρμόζεται αμέσως ενυδατική κρέμα για ενίσχυση του φραγμού. Μια γερμανική μελέτη έδειξε ότι η χρήση καθαριστικού gel με pH 5.5 και ενυδατικής κρέμας σχετίζεται με μικρότερου βαθμού διεπιδερμιδική απώλεια νερού και καλύτερη ενυδάτωση της κερατίνης στιβάδας σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Η μελέτη αυτή έδειξε επίσης ότι δεν επηρεάσθηκε ο σχηματισμός του όξινου μανδύα στην 8η εβδομάδα ζωής.

Θα πρέπει τα παιδιά να κάνουν μπάνιο καθημερινά;
Το κάθε πότε θα πρέπει να κάνει μπάνιο ένα παιδάκι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως η ηλικία του ή οι καιρικές συνθήκες. Για τα πολύ μικρά μωρά επαρκεί μπάνιο μία φορά στις 2-3 ημέρες μαζί με τοπικό καθάρισμα κατά τη διάρκεια της ημέρας όσες φορές χρειάζεται, στην περιοχή της πάνας, στο πρόσωπο, λαιμό και στα χέρια. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να κάνουν μπάνιο κάθε ημέρα εάν έχουν πολλές δραστηριότητες στο εξωτερικό περιβάλλον ή φορούν αντηλιακό. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών η μείωση της συχνότητας του μπάνιου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ξηρότητας του δέρματος που προκαλείται από τη χαμηλή υγρασία εξ αιτίας της θέρμανσης των σπιτιών. Τα αφρόλουτρα, τα πρόσθετα αρώματα και χρώματα καθώς και η παραμονή πολλή ώρα στο νερό θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί αυξάνουν το pH του δέρματος και προκαλούν ξηρότητα και ερεθισμούς. Η ιδανική διάρκεια μπάνιου είναι 15 λεπτά με χρήση χλιαρού νερού και ενός ήπιου καθαριστικού παράγοντα με pH 7 ή λιγότερο. Τα ήπια αυτά καθαριστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τοπικό πλύσιμο. Για την αντιμετώπιση της ξηρότητας θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικές ενυδατικές κρέμες μετά τον καθαρισμό.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies