Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΨυχολογία Φίλες… οι τοξικές!

Φίλες… οι τοξικές!

από kmir

ToxikesFiles«Οι φίλοι είναι τα αδέλφια που επιλέγουμε!». Τελικά είναι αλήθεια αυτό;

Της Σκοπελίτη Μαρίας

Είστε φίλες από παιδιά… κολλητές… έχετε μοιραστεί όλα σας τα μυστικά μαζί της, έχετε γελάσει μέχρι δακρύων… έχετε ξενυχτήσει παρηγορώντας την όταν ο καλός της… την χώρισε για μια άλλη! Μαζί έχετε ζήσει σχεδόν τα πάντα… αλλά ξαφνικά η επιστήθια φίλη σας, εκτοξεύει μόνο κακίες που σας δηλητηριάζουν! Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε όταν η φίλη σας γίνεται «τοξική»; Πως θα την αντιμετωπίσετε;

Φίλες από… κούνια!
Από τότε που θυμάστε τον εαυτό σας, είστε φίλες! Για εκείνη θα βάζατε το χέρι σας και στην φωτιά! Μαζί στο σχολείο… μαζί στο πανεπιστήμιο… μαζί στις βόλτες… μαζί στα ξενύχτια… αλλά τώρα πια όλα έχουν αλλάξει! Η αλήθεια είναι πως όταν μια παιδική φίλη αρχίζει τις κακίες και τις επικρίσεις, δεν το καταλαβαίνουμε αμέσως…! Κριτικάρει την ζωή σας… την εμφάνιση σας… ζηλεύει την καλύτερη ζωή που έχετε από εκείνη ή αν εκείνη ζει καλύτερα… σας κάνει υποδείξεις για να «φτιάξετε» και εσείς την δική σας! Ουφ… μεγάλη η απογοήτευση σας… αναρωτιέστε τι έχετε κάνει λάθος… δεν θέλετε να πιστέψετε αυτήν την αλλαγή… γιατί αυτή η αλλαγή είναι επώδυνη και πονάει! Θα πρέπει να της εξηγήσετε (αν θέλετε να σώσετε αυτή την σχέση) ότι αυτό που κάνει σας πειράζει! Ζητήστε εξηγήσεις γι΄ αυτή την αλλαγή, αν ωστόσο δεν λάβετε κάποια πειστική απάντηση και συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά… απομακρυνθείτε ησύχως!

Να ήτανε η ζήλια ψώρα!
Σε αυτή την κατηγόρια τοξικής φίλης, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα! Η ζηλιάρα φίλη σας… ίσως σας ζήλευε πάντα! Μπορείτε πολύ εύκολα να το διαπιστώσετε αυτό… ψώνιζε πάντα ότι έβλεπε να φοράτε πρώτα εσείς! Χτένιζε τα μαλλιά της… όπως εσείς… έμενε σε ένα σπίτι που έμοιαζε με το δικό σας… ζήλευε την σχέση σας με τις υπόλοιπες φίλες σας… ακόμα χειρότερα… ζήλευε όταν ήσασταν ευτυχισμένες και χαιρόταν –κρυφά- με την στεναχώρια σας! Σε αυτή την τοξική φίλη, δεν αξίζει πραγματικά να κάνετε κάτι για να «σώσετε» την σχέση σας! Η ζήλια είναι ένα μικρόβιο που πάντα θα δηλητηριάζει την σχέση σας! Μακριά και αγαπημένες λοιπόν!

Η συνάδελφος…
Γνωριστήκατε στην δουλειά! Η κοπέλα του διπλανού γραφείου, σας φαινόταν γλυκιά και φιλική… έτσι αρχίσατε να κάνετε παρέα! Φαινομενικά είχατε πολλά κοινά… και την ίδια αγάπη για την δουλειά! Ο καιρός περνούσε- και αφού σας φαινόταν έμπιστη και είχε περάσει τα διάφορα τεστ εμπιστοσύνης που της είχατε κάνει- αποφασίσατε… να τις ανοιχτείτε! Κουτσομπολέψατε όλο τον κόσμο του γραφείου… παραπονεθήκατε για τα λεφτά που παίρνετε… για τις παράλογες απαιτήσεις του αφεντικού σας και πολλά ακόμα… ! Μιλούσατε συνεχώς στο τηλέφωνο… ανταλλάζατε επισκέψεις στα σπίτια σας… κάνατε τα πάντα για την «φίλη» σας… μέχρι που μια μέρα διαπιστώσατε με τρόμο, ότι η «καλή συνάδελφος» έχει προδώσει την εμπιστοσύνη σας και σας έχει κάνει βούκινο σε όλους τους συναδέλφου σας! Ακόμα χειρότερα… δεν μίλησε ποτέ για την δική της συμμετοχή στα κουτσομπολιά και έτσι μόνο εσείς φανήκατε… κουτσομπόλα και κακιά! Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι στην δουλεία κρατάμε το στόμα μας κλειστό! Οι συνάδελφοι δεν είναι φίλοι! Αν ωστόσο κάνατε το λάθος και ανοιχτήκατε πρέπει να είστε έτοιμες να υποστείτε και τις συνέπειες…

Η ψωνισμένη…
Η εικόνα αυτής της φίλης στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είναι απλώς… μια παρωχημένη εικόνα! Η τοξική αυτή φίλη θα σας σπάσει τα νευρά… αφού δεν λέει να καταλάβει ότι δεν σας αφορά πια, ούτε η ακριβή τσάντα… ούτε το πανάκριβο παπούτσι! Αν δε εκείνη έχει την άνεση να ψωνίζει ακόμα ακριβά, ενώ εσείς όχι… θα νιώθετε σαν τον φτωχό συγγενή! Την ίδια στιγμή θα σας «πουλάει μούρη» και εσείς θα νιώθετε αμηχανία! Μην στεναχωριέστε! Η συγκεκριμένη «φίλη» δεν είναι τόσο κακιά… είναι απλώς ανασφαλής… αυτό είναι κάτι που δεν αφορά εσάς! Μπορείτε να της εξηγήσετε ότι δεν σας απασχολούν πλέον τα υλικά αγαθά… δεν μπορεί κάποια στιγμή θα το καταλάβει!

«Είσαστε πλέον φίλες…»
Φίλες στην ζωή… φίλες και στο facebook! Κάνετε παρέα πριν δημιουργηθεί το facebook… έχετε ανεβάσει τις φωτογραφίες σας από τις διακοπές στην Μύκονο… έχετε κάνει like… έχετε κοινοποιήσει όλα τα τραγούδια που της αρέσουν… και ξαφνικά, επειδή διαφωνείτε στην πραγματική ζωή… αρχίζει να γράφει στο facebook διάφορα… φωτογραφίζοντας εσάς! Τι κάνετε; Αν νομίζετε ότι αξίζει τον κόπο το συζητάτε… όχι από το facebook… αν δεν θέλετε να ασχοληθείτε άλλο μαζί της… την διαγράφετε από τους φίλους σας στο facebook…το μήνυμα ελήφθη!

Το δεκανίκι…
Έχετε περάσει τέλεια με την φίλη σας… ελεύθερες και ωραίες! Έχετε πάει σε όλα τα κλαμπ… έχετε πιει σχεδόν όλο τον Βόσπορο… έχετε κάνει τα πάντα μαζί… μέχρι που η φίλη σας βρίσκει το άλλο της μισό… και εξαφανίζεται από προσώπου γης! Δεν απαντάει στα τηλεφωνήματα σας και αν τελικά το σηκώσει… κάποτε… σας λέει για το πόσο καλός είναι… πόσο ερωτευμένη είναι… για εσάς δεν ρωτάει τίποτα! Ξαφνικά νιώθετε προδομένες… σαν να ήσασταν τόσα χρόνια το δεκανίκι της! Μην θυμώνετε… σαφώς έχετε το δικαίωμα να νιώσετε έτσι… αλλά μπείτε για λίγο στην θέση της… όλοι έτσι δεν κάνουμε όταν μας χτυπάει ο έρωτας την πόρτα; Αφήστε την να το ζήσει! Να χαίρεστε που η φίλη σας είναι ευτυχισμένη και να την καταλαβαίνετε… δεν είναι ότι δεν σας σκέφτεται, απλώς κάποια στιγμή στην ζωή μας αλλάζουν οι προτεραιότητες!

Συμβουλή: Όσο και αν αγαπάτε την φίλη σας… έχετε πάντα τα μάτια σας ανοιχτά… η φιλία μεταξύ γυναικών είναι πολύ δύσκολο πράγμα! Ο ανταγωνισμός είναι ο κύριος εχθρός της γυναικείας φιλίας. Η προσπάθεια να αποδείξουμε ότι υπερτερούμε σε σχέση με την φίλη μας!

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies