Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Θηλασμός του νεογέννητου και του νηπίου!

Θηλασμός του νεογέννητου και του νηπίου!

από kmir

21.ΤandemNursingΤο να θηλάζει μια μητέρα την ίδια στιγμή δύο παιδιά που δεν είναι δίδυμα ή πολλαπλάσια λέγεται παράλληλος θηλασμός.

Τι είναι το tandem nursing;
Το tandem nursing (όπως είναι ο αγγλικός όρος για τον παράλληλο θηλασμό), συμβαίνει όταν μια μητέρα έχει ήδη ένα παιδί το οποίο συνεχίζει να το θηλάζει κατά τη διάρκεια μιας νέας εγκυμοσύνης και έπειτα, με τη γέννηση του μωρού, θηλάζει και τα δύο παιδιά της!
Όταν δεν συντρέχει ιατρικός ή άλλως σημαντικός λόγος (ιστορικό αιμορραγίας στο 1ο τρίμηνο, πρόωρων αποβολών ή πρόωρου τοκετού, εμφάνιση πρόωρων συστολών, απώλεια βάρους της μητέρας, δυσκολία ή αποστροφή του θηλασμού από τη μητέρα, κ.λπ.) για να διακοπεί ο θηλασμός, η μητέρα μπορεί να συνεχίζει τον θηλασμό του πρώτου της παιδιού καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας της εγκυμοσύνης.
Στη συχνή ερώτηση των μητέρων: “Είναι ασφαλές να θηλάζω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Υπάρχουν κίνδυνοι για αποβολή ή πρόωρο τοκετό;” η απάντηση είναι πως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα η μητέρα δεν πρέπει να αποθαρρύνεται να συνεχίσει τον θηλασμό αν μείνει έγκυος καθώς κάτι τέτοιο δεν αποτελεί αντένδειξη, ωστόσο θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο που την παρακολουθεί καθ΄όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε να αποφασίζεται κατά πόσο είναι εφικτό να συνεχίζεται ο θηλασμός, αν θα πρέπει να περιοριστεί ή αν η μητέρα θα πρέπει να αποθηλάσει (άμεσα ή σταδιακά).
Σε γενικές γραμμές, όσο επιτρέπονται οι ερωτικές επαφές κατά τη διάρκεια μιας ομαλής εγκυμοσύνης επιτρέπεται και ο θηλασμός καθώς και στις δύο περιπτώσεις η μήτρα κάνει μεν συσπάσεις που όμως συνήθως είναι ακίνδυνες. Μάλιστα σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας από το Ιράν, ο θηλασμός κατά τη διάρκεια μιας ομαλής εγκυμοσύνης δεν αυξάνει την πιθανότητα να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στη μητέρα ή στο νεογέννητο.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων σταδίων της εγκυμοσύνης (σε κάποιες περιπτώσεις και αρκετά νωρίτερα), το γάλα αλλάζει γεύση και σύσταση καθώς μετατρέπεται σε πρωτόγαλα για το νέο μωρό που θα έρθει, ενώ η παραγωγή του σημειώνει μείωση (αλλά συνεχίζει να είναι θρεπτικό για το παιδί που θηλάζει) και ενώ κάποια παιδιά -παρά τις αλλαγές- θα συνεχίσουν να θηλάζουν, κάποια άλλα θα αποθηλάσουν από μόνα τους εξαιτίας αυτής της αλλαγής σε γεύση ή της προσφερόμενης ποσότητας, ωστόσο έχουν αναφερθεί περιπτώσεις παιδιών που αργότερα επέστρεψαν και πάλι στο στήθος! Κατά τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση του νέου παιδιού, το μητρικό γάλα γίνεται και πάλι ώριμο και συνεχίζει να ωφελεί και τα δύο παιδιά.
Το στήθος της γυναίκας μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση και να παράγει περισσότερο γάλα, καθώς ο κανόνας του θηλασμού (ζήτηση – προσφορά) συνεχίζει να είναι ο ίδιος: όσο πιο συχνά θηλάζει η μητέρα κατ’ απαίτηση των παιδιών, τόσο πιο πολύ γάλα παράγει, ικανό να καλύψει τις ανάγκες τους (μάλιστα οι μητέρες είναι ικανές να θηλάσουν με επιτυχία τρίδυμα ή και τετράδυμα ακόμα) ωστόσο είναι μια πρόκληση για τη μητέρα το να οργανώσει τα γεύματα και τις ορέξεις όλων των παιδιών της! Η μητέρα δεν θα πρέπει να παραμελεί τη διατροφή της καθώς οι ανάγκες της είναι αυξημένες (ούτε να κάνει υπερβολές) ενώ οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να της προκαλέσουν μεγάλη ευαισθησία ή πόνο/πληγές στις θηλές της.
Το tandem nursing είναι μια πρακτική που έχουν εφαρμόσει πάρα πολλές μητέρες ανά τον κόσμο και παρότι είναι μια πολύ απαιτητική διαδικασία για την ίδια τη μητέρα, είναι μια τεράστια ανταμοιβή σε όλα τα επίπεδα καθώς ο παράλληλος θηλασμός δημιουργεί έναν τρυφερό και δυνατό οικογενειακό και ψυχικό δεσμό, τόσο ανάμεσα στη μάνα και τα παιδιά της όσο και ανάμεσα στα αδέρφια!
Αξίζει να αναφέρουμε πως tandem nursing μπορεί να γίνει και ανάμεσα σε περισσότερα από δύο αδέλφια με διαφορά ηλικίας (αν π.χ μεσολαβήσουν δύο επόμενες εγκυμοσύνες, χωρίς να έχει αποθηλάσει ακόμη κάποιο προηγούμενο παιδί) ή σε παιδιά που δεν είναι καν αδέλφια!

www.mitrikosthilasmos.com

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies