Αρχική Παιδί 2-6Υγεία Τρέχει η μύτη του. Κρύωμα ή αλλεργία;

Τρέχει η μύτη του. Κρύωμα ή αλλεργία;

από kmir

kryologimaΠολλές μαμάδες ανησυχείτε κάθε φορά που βουλώνει η μύτη του μωρού σας, πανικοβάλλεστε και τρέχετε στον παιδίατρο. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ τα ίδια έκανα όταν τα παιδιά μου ήταν μικρότερα σε ηλικία.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, σκέφτηκα να σας μεταδώσω τα «φώτα» μου και να ξεκαθαρίσουμε μαζί βασικές απορίες.

Επιμέλεια: Βασιλική Ξανθού

Καταρχήν, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι όταν ένα μωρό αρρωσταίνει, είναι απολύτως φυσιολογικό. Το μωρό δεν μπορούμε να το βάλουμε μέσα σε μια γυάλα, όπως, φυσικά, και κανέναν άνθρωπο. Συνεπώς, η συναναστροφή του μωρού με τον έξω κόσμο αυτομάτως το κάνει να συναναστρέφεται και με μια σειρά από μικρόβια. Ειδικά όταν αρχίσει να γνωρίζει τον κόσμο με τον δικό του τρόπο, βάζοντας δηλαδή τα αντικείμενα στο στόμα του και δαγκώνοντας το καθετί, τα μικρόβια κάνουν παρέλαση. Αν, βέβαια, ξεκινήσετε να το πηγαίνετε και από νωρίς στον παιδικό σταθμό, τότε ο κίνδυνος ν’ αρρωστήσει αυξάνεται, αφού μπορεί να κολλήσει από τα άλλα παιδάκια ένα σωρό μικρόβια.

Κοινό κρυολόγημα ή γρίπη;

Το κοινό κρυολόγημα είναι και η συνηθέστερη λοίμωξη, την οποία πολύ συχνά μπερδεύουμε με τη γρίπη. Το κοινό κρυολόγημα παρουσιάζει έξαρση κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, και χαρακτηρίζεται από ρινική καταρροή, δακρύρροια, φτέρνισμα, βήχα, αίσθημα αδυναμίας και από χαμηλό πυρετό. Παρόμοια είναι και τα συμπτώματα της γρίπης, που είναι όμως είναι πιο βαριά λοίμωξη. Μπορούμε, ενδεικτικά, ν’ αναφέρουμε ότι ενώ το κρυολόγημα αρχίζει βαθμιαία και συνοδεύεται από ήπιο πυρετό, μετά τις πρώτες 24 ώρες, η γρίπη αρχίζει απότομα και δημιουργεί πυρετό στο πρώτο 24ώρο. Επιπλέον, προκαλεί ανορεξία, έντονους πονοκεφάλους, πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις, και εξάντληση. Το κοινό κρυολόγημα, αντιθέτως, είναι πιο ήπιο και δημιουργεί έντονη καταρροή, συνάχι δηλαδή, μπουκωμένη μύτη και πονόλαιμο.

Κοινό κρυολόγημα ή αλλεργική ρινίτιδα;

Το μωράκι μας έχει μπουκωμένη μυτούλα, καταλήξαμε. Είμαστε απαρηγόρητες που αυτό το ροδαλό μωρό (το δικό μας μωρό) υποφέρει και δεν μπορεί ν’ αναπνεύσει. Του έχει κοπεί και η όρεξη για φαγητό, δείχνει να είναι εκνευρισμένο, κλαίει συνέχεια και αν δεν σταματήσει να κλαίει, θ’ αρχίσουμε να κλαίμε εμείς από τα νεύρα μας! Και τότε αρχίζουν οι υποψίες μας. Μήπως δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα και είναι κάτι άλλο; Μήπως η ρινική καταρροή δεν είναι συνάχι, αλλά αλλεργική ρινίτιδα; Είναι πολύ πιθανόν, ειδικά αν η άνοιξη έχει κάνει την εμφάνισή της. Η αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη γύρη των λουλουδιών και είναι από τις πιο συχνές αλλεργικές εκδηλώσεις στα παιδιά. Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν όλα ή κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα: συνάχι, «μπουκωμένη» μύτη, πονοκέφαλο, φτέρνισμα, ξηρό βήχα, ενώ παράλληλα μπορεί να εμφανιστεί και αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Μπερδευτήκαμε πάλι. Για να καταλάβουμε πού οφείλεται η καταρροή, μπορούμε να ελέγξουμε τα εκκρίματα της μυτούλας του. Αν, λοιπόν, στην αρχή είναι διαυγή και ρευστά και, στην συνέχεια, γίνονται πηκτά και κιτρινωπά, μάλλον το παιδάκι μας έχει κρυώσει. Σε περίπου μια βδομάδα λοιπόν, τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν. Αν, όμως, επιμένουν, και η έντασή τους είναι αμετάβλητη, τότε μάλλον είναι αλλεργία.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, γιατί μπορεί να είμαστε καλές μαμάδες, αλλά σίγουρα δεν είμαστε γιατροί. Γι’ αυτό και δεν δίνουμε αυθαίρετα αντιβίωση, ούτε αντιπυρετικά κ.λπ.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies