Αρχική ΔιάφοραΤο νέο της ημέρας! Το φιλί βοηθά να βρούμε τον σωστό σύντροφο!

Το φιλί βοηθά να βρούμε τον σωστό σύντροφο!

από kmir

libido elleΤο φιλί βοηθά τις γυναίκες να αξιολογήσουν υποσυνείδητα την καταλληλότητα ενός συντρόφου, ενώ κρατά ενωμένα τα ήδη υπάρχοντα ζευγάρια.

Πιθανότατα δεν κατάφερε να σώσει τον εφηβικό μας έρωτα. Αλλά όταν οι παλιότερες έλεγαν πως πρέπει να φιλήσουμε πολλούς βατράχους μέχρι να βρούμε τον πρίγκιπα μας, είχαν δίκιο.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Nature, το φιλί βοηθά τις γυναίκες να αξιολογήσουν τη γενετική ποιότητα και γενικότερα την καταλληλότητα ενός πιθανού συντρόφου. Τους δίνει, δηλαδή, την ευκαιρία να τον αξιολογήσουν υποσυνείδητα μέσα από τη γεύση ή τη μυρωδιά και έτσι να μπορέσουν να καταλάβουν αν υπάρχει μεταξύ τους συμβατότητα.

Το φιλί, όμως, παίζει και έναν άλλο ρόλο: κρατά ενωμένα τα ήδη υπάρχοντα ζευγάρια και ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο το αίσθημα της αγάπης μεταξύ τους. Μάλιστα, τα πολλά φιλιά έχουν συνδεθεί με την ποιότητα μιας σχέσης.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν το σκοπό αυτής της αποκλειστικά ανθρώπινης πρακτικής.

Ό πως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Rafael Wlodarski, από το Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, «το φιλί στις ανθρώπινες σεξουαλικές σχέσεις είναι εξαιρετικά διαδεδομένο σε διάφορες μορφές και σε όλες σχεδόν τις κοινωνίες και κουλτούρες. Είναι μία ανθρώπινη ερωτική συμπεριφορά, εξαιρετικά διαδεδομένη και αρκετά μοναδική, αλλά δεν είμαστε ακόμα σίγουροι, γιατί είναι τόσο διαδεδομένο ή τι σκοπό εξυπηρετεί».

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 900 ενήλικες, οι οποίοι ερωτήθηκαν σχετικά με τη σημασία των φιλιών τόσο στις μακροχρόνιες, όσο και στις πιο σύντομες σχέσεις, ώστε να βρεθεί «τι ‘υπάρχει’ σε ένα φιλί». Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες είχαν σοβαρή σχέση.

Σύμφωνα με τον Wlodarski, «υπάρχουν τρεις βασικές θεωρίες σχετικά με το ρόλο που παίζει το φιλί στις σεξουαλικές σχέσεις: βοηθά με κάποιο τρόπο την εκτίμηση της γενετικής ποιότητας των πιθανών συντρόφων, αυξάνει τη διέγερση (διευκολύνοντας τη σεξουαλική επαφή) και είναι χρήσιμο για τη διατήρηση μιας σχέσης. Θέλαμε να δούμε ποιες από αυτές τις θεωρίες στέκουν».

Η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες χαρακτήρισαν το φιλί ως το πιο σημαντικό σε μια σχέση, ενώ όσοι συμμετέχοντες θεωρούσαν τον εαυτό τους ελκυστικό ή είχαν περισσότερους περιστασιακούς συντρόφους στη ζωή τους χαρακτήρισαν επίσης το φιλί ως πολύ σημαντικό στοιχείο.

Τα άτομα αυτά είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να είναι πιο απαιτητικοί σε ότι αφορούσε στην επιλογή πιθανού συντρόφου. Όσοι είχαν εκτιμήσει ότι τα φιλιά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, ήταν πιο επιλεκτικοί στο θέμα συντρόφου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πρακτική χρησιμοποιείται ως μέσο αξιολόγησης.

Τα ευρήματα δείχνουν πως όταν δύο άνθρωποι φιλιούνται, μεταδίδονται με κάποιον τρόπο πληροφορίες. Έτσι, για να μη χάνουν πολύ χρόνο περιμένοντας να μάθουν τον άλλο (ή την άλλη), με ένα φιλί βγάζουν στα γρήγορα τα συμπεράσματά τους – και είτε μένουν, είτε προχωρούν παρακάτω σε αναζήτηση άλλου συντρόφου!

www.enet.gr

 

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies