Αρχική Είμαι ΈγκυοςΠρακτικός Οδηγός Το περίνεο, οι ασκήσεις KEGEL και άλλα…

Το περίνεο, οι ασκήσεις KEGEL και άλλα…

από kmir

25.AskiseisKegelΤι είναι το περίνεο (ή πυελικό έδαφος) και τι προσφέρει;

Απο τον Άρη Χ. Τσιγκρή, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, www.aristsigkris.gr

Το Περίνεο είναι ένα σύνολο μυών, μεταξύ των ποδιών σου, που δημιουργεί το έδαφος της λεκάνης σου. Οι μύες αυτοί υποστηρίζουν την μήτρα, την ουροδόχο κύστη και το έντερο. Το πυελικό έδαφος μιας γυναίκας έχει τρία ανοίγματα: την ουρήθρα, τον κόλπο και τον πρωκτό. Τα ανοίγματα αυτά πλαισιώνονται από δύο σφικτήρες: ο πρώτος γύρω από την ουρήθρα και τον κόλπο και ο δεύτερος γύρω από τον πρωκτό, οι οποίοι δημιουργούν ένα σχήμα 8. Αποτέλεσμα αυτού του σχήματος είναι ότι ο κάθε σφιγκτήρας δεν μπορεί να δουλέψει τελείως απομονωμένα.
Ο τόνος αυτού του μυϊκού εδάφους και ο έλεγχος αυτών των σφιγκτήρων παίζει σημαντικό ρόλο στο να διατηρηθούν σε σωστή θέση και λειτουργικότητα τα όργανα που αναφέραμε. Το μυϊκό αυτό έδαφος και οι σφιγκτήρες, έχουν ίνες που δουλεύουν αυτόματα χωρίς τη βούλησή μας αλλά και άλλες που η λειτουργία τους ελέγχεται από μας. Ως εκ τούτου μπορούμε να τις γυμνάσουμε.

Προβλήματα από κακή λειτουργία του περίνεο!
Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η απώλεια ούρων με το γέλιο, την άσκηση, το βήχα, το φτέρνισμα, κτλ. δηλαδή, όταν αυξάνει απότομα η πίεση πάνω στο πυελικό έδαφος. Αυτό μπορεί να εμφανισθεί στην εγκυμοσύνη επειδή βέβαια οι πιέσεις που ασκούνται, στο περίνεο είναι πολύ μεγάλες τότε, και να σταματήσει μετά τη γέννηση του παιδιού. Το γεγονός όμως ότι υπήρξε τέτοιο πρόβλημα δείχνει ότι το περίνεο πρέπει να ενισχυθεί. Με την πάροδο της ηλικίας και με τη διαφοροποίηση των ορμονών κατά την κλιμακτήριο, το πρόβλημα θα γίνει πιο έντονο.
Η μορφή αυτή ακράτειας ούρων που περιγράψαμε δεν πρέπει να συγχέεται με την συχνουρία που εμφανίζεται φυσιολογικά τον πρώτο και τους τρεις τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης καθώς η μήτρα πιέζει την ουροδόχο κύστη.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η γυναίκα χάνει ούρα καθώς σηκώνεται να πάει στην τουαλέτα. Είναι τόσο αδύναμος ο σφιγκτήρας της που του είναι αδύνατο να αντισταθεί στην πίεση από την γεμάτη ουροδόχο κύστη και την βαρύτητα που προσθέτει η όρθια στάση. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η πρόπτωση της μήτρας μέσα στον κόλπο, με συμπτώματα βάρους, δυσφορίας ή και πόνων στο περίνεο. Να έχεις όμως υπόψη σου ότι από τη στιγμή που ξεκινάει η δυσλειτουργία του περινέου μέχρι να εμφανισθούν συμπτώματα, περνούν πολλά χρόνια, έτσι η άσκηση για την ενίσχυση του περινέου πρέπει να αρχίσει από νωρίς.

Το περίνεο κατά την εγκυμοσύνη
Η αύξηση της πίεσης που δέχεται το περίνεο κατά την εγκυμοσύνη δημιουργεί τοπικά στάση και κακή κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα εξασθένηση του περινέου. Αν δεν το ανακουφίσουμε με ανάλογες στάσεις του σώματος (θεωρείται ότι η στάση οκλαδόν και οι παραπλήσιες, βοηθούν το περίνεο) και με ενεργητική εξάσκηση, μπορεί να δημιουργηθούν κιρσοί των έξω γεννητικών οργάνων και αιμορροίδες. Έτσι κι αλλιώς οι ορμόνες της εγκυμοσύνης προκαλούν χαλάρωση στα τοιχώματα των φλεβών. Αν υπάρχει δυσκοιλιότητα το πρόβλημα είναι χειρότερο καθώς η γυναίκα αναγκάζεται να σφίγγεται έντονα κατά την αφόδευση, και να εξασθενεί ακόμα περισσότερο το περίνεο. Η δυσκοιλιότητα πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίζεται με αλλαγή στη διατροφή και σωματική άσκηση. Και η αφόδευση μπορεί να διευκολυνθεί αν τα πόδια ακουμπούν σε σκαμνάκι και η γυναίκα προσπαθήσει να χαλαρώσει παρά να σφίγγεται. Η άσκηση κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει την ελαστικότητα του περινέου, διευκολύνοντας έτσι τη γέννηση του παιδιού.

Το περίνεο κατά τον τοκετό!
Κατά το δεύτερο στάδιο του τοκετού ο κόλπος και το περίνεο πρέπει να ανοίξουν για να αφήσουν να περάσει το μωρό. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης προπαρασκευάζουν τους ιστούς αυτούς ώστε να γίνουν πιο μαλακοί και ελαστικοί. Σε αντίθεση με ότι λέγαμε μέχρι τώρα για σύσφιξη, για να υποβοηθηθεί αυτή η φάση του τοκετού χρειάζεται να χαλαρώσουν οι ιστοί του περινέου.

Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

Προσπάθησε να είσαι όσο πιο χαλαρή γίνεται από τη μέση και κάτω κατά το δεύτερο στάδιο του τοκετού, διαλέγοντας ανάλογες στάσεις π.χ. υποβασταζόμενο βαθύ κάθισμα, γονατιστή γέρνοντας μπροστά με όλο το βάρος σε υποστηρίγματα, ξαπλωμένη στο αριστερό ή δεξί πλάι κτλ. δοκίμασε διάφορες στάσεις και κατέληξε σε εκείνη που ενστικτωδώς σου πάει καλύτερα.
Αν είσαι ξαπλωμένη στο πλάι, τράβα το πάνω σου γόνατο ψηλά, τόσο ώστε να αισθάνεσαι ότι η περιοχή αυτή είναι πραγματικά ανοικτή. Μην κρατάς αντίσταση με το πόδι σου γιατί αυτό δημιουργεί μυϊκή τάση που επεκτείνεται και στο περίνεο. Οι ζεστές κομπρέσες μπορεί επίσης να είναι βοηθητικές.
Εξώθησε εκπνέοντας κατά την διάθεσή σου και όχι υπακούοντας σε προσταγές. Ο συνδυασμός αυτός εξώθησης και εκπνοής φαίνεται ότι χαλαρώνει αυτόματα το περίνεο. Άφησε ήχο να βγει με την εκπνοή, έτσι γίνεται πιο ολοκληρωμένη. Καθώς το κεφάλι του μωρού ανοίγει το περίνεο για να βγει, έχεις έντονες αισθήσεις τάσης και καψίματος, τότε ξέρεις πως πρέπει να μετριάσεις την ένταση της εκπνοής σου ή ακόμα αν χρειαστεί να καταφύγεις σε μικρές κοφτές ανάσες ώστε το κεφάλι να βγει σιγά-σιγά και να έχει το χρόνο το περίνεο να διαταθεί χωρίς να σκισθεί. Μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι έχοντας ένα καθρέπτη απέναντι από το περινεό τους εκείνη τη στιγμή, βλέπανε την πρόοδο της εξόδου της κεφαλής και μπορούσαν μόνες τους να την καθοδηγήσουν αυξάνοντας ή ελαττώνοντας ανάλογα την ένταση της εξώθησης-εκπνοής. Χαλάρωσε όλους τους σφιγκτήρες και το στόμα επίσης. Ένας τρόπος να κρατήσεις το σαγόνι σου χαλαρό είναι να αφήσεις τη γλώσσα να απλωθεί όσο γίνεται περισσότερο μέσα στο στόμα. Όταν κρατάς την αναπνοή σου και εξωθείς, οι σφιγκτήρες αντανακλαστικά τείνουν να κλείσουν και το περίνεο τραυματίζεται κάτω από την πίεση που δέχεται.
Πάνω από όλα όμως για να χαλαρώσει το περίνεο πρέπει ψυχολογικά να έχεις προετοιμαστεί για να αφήσεις “να ανοίξουν” τα σεξουαλικά σου όργανα. Πρέπει να είσαι έτοιμη να υποδεχθείς το μωρό σου.

Σήμερα είναι πολύ διαδεδομένο να γίνεται περινεοτομή. Είναι η τομή που γίνεται στο περίνεο, για να μεγεθυνθεί το κολπικό στόμιο. Μη ξεχνάτε ότι το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με διάφορες στάσεις ενώ η γνωστή θέση ανάσκελα με τα πόδια ψηλά στην εξεταστική γυναικολογική καρέκλα καθιστά την περινεοτομή σχεδόν αναπόφευκτη. Πάντως δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων σχετικά με το πότε ενδείκνυται μια περινεοτομή και σαφώς δεν έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει τον τραυματισμό του πυελικού εδάφους, ενώ υπάρχουν στοιχεία ότι αυξάνει τις φλεγμονές του περινέου, δυσκολεύει για μακρύτερο χρονικό διάστημα την σεξουαλική ζωή της γυναίκας (δυσπαρεύνια) και εμποδίζει η ουλή, το περίνεο να ξαναβρεί την προηγούμενή του ελαστικότητα. Η Ολλανδία έχει ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά περινεοτομής ενώ και τα χειρουργεία που γίνονται εκεί για δυσλειτουργία του περινέου είναι επίσης σχετικά λίγα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies