Αρχική ΔιάφοραΚαλοκαίρι Το νου σου, κύριε οδηγέ…

Το νου σου, κύριε οδηγέ…

από kmir

Ταξινόμηση καθισμάτων!

Διαλέξτε το κάθισμα για το παιδί αναλόγως με το σωματικό βάρος και το ύψος του, και όχι μόνο με βάση την ηλικία του. Υπάρχουν δύο ειδών παιδικά καθίσματα που βλέπουν προς τα πίσω. Αυτά που είναι κατασκευασμένα για να βλέπουν μόνο προς τα πίσω και αυτά που μετατρέπονται και βλέπουν και προς τα εμπρός για μεγαλύτερες ηλικίες.
Ομάδα 0: Για παιδιά που ζυγίζουν έως 10 kg, 0-12 μηνών
Ομάδα 0+: Για παιδιά που ζυγίζουν έως 13 kg, 0-13 μηνών
Είναι μικρά και φέρουν χειρολαβές για εύκολη μεταφορά του παιδιού. Αρκετά έχουν ειδική βάση η οποία μπορεί να παραμείνει μόνιμα στο αυτοκίνητο. Το κάθισμα κλειδώνει σε εδική υποδοχή της βάσης και έτσι δεν χρειάζεται να τοποθετείτε τη βάση του κάθε φορά που ταξιδεύετε. Μετακινήστε τις ζώνες του καθίσματος στις ψηλότερες σχισμές ώστε να είναι στο ύψος ή πάνω από τους ώμους του παιδιού σας. Το παιδικό κάθισμα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία, αν έχει την πλάτη του στο μπροστινό μέρος του καθίσματος (αν τοποθετείται ανάποδα στο κάθισμα). Κάποια καθίσματα αυτού του είδους μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για παιδιά, μέχρι 3 ετών. Ονομάζονται μετατρεπόμενα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερο καιρό από το παιδί, βλέποντας ταυτόχρονα προς τα πίσω. Δεν φέρουν χειρολαβές, ούτε υποδοχή βάσης. Έχουν 5 σημεία δεσίματος και ένα προστατευτικό κεφαλής που μπορεί να ρολάρει μπροστά ως προστατευτικό του θώρακα.
Κάθισμα που βλέπει προς τα εμπρός
Ομάδα 1: Για την κατηγορία αυτή (1-5 χρονών ή 10-18 κιλά) μπορεί να χρησιμοποιηθούν, συστήματα συγκράτησης των παιδιών νέας γενεάς βάσει του προτύπου Isofix (Κανονισμός 44 Φεβρουάριος 2004). Από τον Φεβρουάριο του 2006 όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων είναι υποχρεωμένοι να εξοπλίζουν τα οχήματα τους με σύστημα Isofix. Το σύστημα αυτό παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια τόσο κατά την τοποθέτηση όσο και σε περίπτωση σύγκρουσης και εγκαθίσταται στο αυτοκίνητο χωρίς να απαιτείται η χρήση των ζωνών ασφαλείας. Το σύστημα αποτελείται από 3 σταθερά σημεία πρόσδεσης αλλά το παιδικό κάθισμα θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι συμβατό με το σύστημα. Γίνονται ενέργειες όπως το σύστημα εφαρμοστεί για όλες τις ηλικίες.
Ανυψωτικό κάθισμα
Ομάδα 2: Για παιδιά 4-8 ετών και βάρος 15-25 kg . Σχεδιασμένα για να ανυψώνουν το παιδί ώστε να ταιριάζει καλά η ζώνη του αυτοκινήτου. Η πάνω ζώνη πρέπει να περνά από το μέσο του ώμου και του στήθους, η δε κάτω ζώνη από το πάνω μέρος των μηρών του παιδιού.
Ανυψωτικό μαξιλάρι
Ομάδα 3: Για παιδιά 6-13 ετών και βάρος 22-36 kg. Πολλά από τα νέα αυτοκίνητα φέρουν ενσωματωμένα παιδικά ανυψωτικά καθίσματα στο μέσο του πίσω καθίσματος. (build in).

Προδιαγραφές Ασφαλείας!
• Αποφεύγουμε τα χρησιμοποιημένα καθίσματα αυτοκινήτου, ειδικά εκείνα που είναι άνω των 6 χρόνων, εκείνα με άγνωστη ιστορία που μπορεί να υπήρχαν σε αυτοκίνητα, που είχαν συγκρουστεί, εκείνα που έχουν σημάδια ραγίσματος ή φθορές και εκείνα από τα οποία λείπουν οι ταμπέλες, ο αριθμός του μοντέλου, η ημερομηνία κατασκευής, οι οδηγίες εγκατάστασης καθώς και κομμάτια. Υπάρχει κίνδυνος να έχει υποστεί ζημιά και να μην ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ασφαλείας.
• Βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα που θα αγοράσετε φέρει την σήμανση ECE R44.03 ή μεταγενέστερη (Ευρωπαϊκός κανονισμός του 2003) ή ότι το αυτοκίνητο σας είναι στην λίστα του κατασκευαστή του καθίσματος. Επίσης θα πρέπει στο κάθισμα να αναγράφονται τα όρια βάρους και ηλικίας για τα οποία είναι κατασκευασμένο, η λέξη UNIVERSAL ή UN που σημαίνει ότι το παιδικό κάθισμα είναι συμβατό με όλα σχεδόν τα μοντέλα των αυτοκινήτων και το γράμμα Ε (συμβατό με την Ευρωπαϊκή διάταξη) ακολουθούμενο από ένα αριθμό που αντιστοιχεί στη χώρα έγκρισης.
• Άλλες ενδείξεις όπως RESTRICTED, SEMI-UNIVERSAL και VEHICLE-SPECIFIC, προειδοποιούν ότι το κάθισμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε όχημα, γι’ αυτό διερευνείστε κατά πόσον είναι συμβατό με το δικό σας αυτοκίνητο. Δοκιμές σε παιδικά καθίσματα που πραγματοποίησαν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αξιολόγησης Νέων Αυτοκινήτων (EuroNCAP) απέδειξαν πως σημαντικός αριθμός από αυτά δεν έφεραν σαφείς οδηγίες χρήσης αλλά και σωστής τοποθέτησής του στο αυτοκίνητο. Ένας σημαντικός αριθμός καθισμάτων έφερε ετικέτες με οδηγίες για την σωστή τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος οι οποίες μπορούσαν εύκολα να αποκολληθούν και να χαθούν. Επίσης τα καθίσματα τύπου Isofix που δοκιμάστηκαν δεν διέθεταν σαφή ένδειξη που να βεβαιώνει ότι το κάθισμα τοποθετήθηκε σωστά. Αν και οι υπεύθυνοι του EuroNCAP δεν είναι σε θέση να δημοσιεύσουν κατάλογο με ποια παιδικά καθίσματα εφαρμόζουν καλύτερα σε συγκεκριμένα μοντέλα, συμβουλεύει τους γονείς να ακολουθούν τις υποδείξεις του κατασκευαστή, να μελετούν τις οδηγίες τοποθέτησης των παιδικών καθισμάτων και να παρατηρούν αν το συγκεκριμένο κάθισμα διαθέτει την έγκριση EU 44.03 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα ασφαλές παιδικό κάθισμα ίσως να μην προστατεύσει το παιδί μας σε μια σύγκρουση, εάν δεν έχει τοποθετηθεί σωστά στο όχημά μας!
•Βεβαιωθείτε ότι το παιδικό κάθισμα ταιριάζει απόλυτα στο αυτοκίνητο σας. Σε περίπτωση αμφιβολίας συμβουλευτείτε τόσο τον κατασκευαστή του καθίσματος, όσο και τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας. Καλό είναι την ημέρα που θα αγοράσετε το καθισματάκι να ζητήσετε από τον υπάλληλο του καταστήματος, να σας δείξει πώς τοποθετείται στο αυτοκίνητο και πώς δένεται το παιδί με τους ιμάντες. Με αυτό τον τρόπο, θα δείτε και τι χώρο καταλαμβάνει το καθισματάκι στο αυτοκίνητό σας. Μην παραλείψετε επίσης να μελετήσετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του καθίσματος.
•Βεβαιωθείτε ότι το παιδικό κάθισμα ασφαλίζει σταθερά και σίγουρα στο κάθισμα του αυτοκινήτου σας. Το παιδικό κάθισμα πρέπει πάντοτε να τοποθετείται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Εάν, όμως, εσείς θέλετε να το τοποθετήσετε μπροστά, πρέπει απαραιτήτως να απενεργοποιήσετε τον αερόσακο του συνοδηγού. Αν δεν ξέρετε πως, συμβουλευθείτε τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι αν ανοίξει ο αερόσακος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή ενός μικρού παιδιού που κάθεται στο ειδικό κάθισμα. Μερικοί κατασκευαστές αυτοκινήτων κατασκευάζουν και τα δικά τους παιδικά καθίσματα για την ηλικία 0-12 μηνών. Το πλεονέκτημα τους είναι ότι με την εφαρμογή τους στο μπροστινό κάθισμα απενεργοποιείται αυτόματα ο αερόσακος. Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο φέρει πλαϊνούς αερόσακους είναι προτιμότερο, το παιδικό κάθισμα να τοποθετηθεί στο μέσο του πίσω καθίσματος.
• Τελευταία η πιο σημαντική οδηγία της ΑΑΡ είναι τοποθετείτε τα παιδικά καθισματάκια, έτσι ώστε να κοιτάνε πίσω όχι μόνο για τα βρέφη μέχρι 12 μηνών αλλά για όσο περισσότερο μπορούμε μέχρι την νηπιακή ή και την παιδική ηλικία! Είναι ό μόνος τρόπος απόλυτης ασφάλειας της σπονδυλικής στήλης σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος!

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies