Αρχική Είμαι ΈγκυοςΠρακτικός Οδηγός Το δέρμα στην εγκυμοσύνη

Το δέρμα στην εγκυμοσύνη

από kmir

egkimosini-spiloiΣτην εγκυμοσύνη, μέσα σε όλα, αλλάζει και το δέρμα μας! Διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις…

Από τη Χριστίνα Γρ.Τάκη, πλαστικό αισθητικό και επανορθωτικό χειρούργο, www.drtaki.gr

Aρκετές είναι οι αλλαγές που παρατηρούνται στο γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια της κυήσεως.

Οι γυναικείες ορμόνες επηρεάζουν όλα τα όργανα της εγκυμονούσας γυναίκας. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το δέρμα που αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο του ανθρώπινου σώματος.

Ποιες είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν στο δέρμα κατά την διάρκεια της κυήσεως;

Η αύξηση της χοριακής γοναδοτροπίνης, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της κυήσεως επηρεάζουν το δέρμα στα χαρακτηριστικά του όπως:

-στη χροιά του δέρματος, επιδρώντας στα μελανοκύτταρα (αλλαγή στο χρώμα του δέρματος όπως για παράδειγμα κηλίδες και μέλασμα στο πρόσωπο, μελάγχρωση γύρω από τις θηλές και στη μέση γραμμή της κοιλιάς, αλλαγή στους υπάρχοντες σπίλους (ελιές) αλλά και δημιουργία νέων σπίλων)

-στην ελαστικότητα του δέρματος, δημιουργώντας ραβδώσεις-ραγάδες και χαλάρωση

-στην αγγείωση του δέρματος, αυξάνοντας τα νέα αγγεία και την αγγείωσή του (ερύθημα παλαμών, νέα αιμαγγειώματα δέρματος κ.α.)

Όλες οι προαναφερόμενες αλλαγές υποχωρούν σε μεγάλο βαθμό και συνήθως εξαφανίζονται μετά το τέλος της κυήσεως.

Τι θα πρέπει να προσέξει η έγκυος γυναίκα όσον αφορά τις αλλαγές στους υπάρχοντες ή νέους σπίλους;

Η έγκυος δεν θα πρέπει επ’ ουδενί λόγο να ανησυχήσει ή να φοβηθεί για τις αλλαγές στους σπίλους. Οι σπίλοι, υπό την επίρροια των ορμονών, μπορεί να σκουρύνουν και να γίνουν πιο μεγάλοι. Η έγκυος είναι απαραίτητο να μην αμελεί την αυτοεξέταση των σπίλων ανά μήνα καθώς και την εξέταση από ειδικό ιατρό πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο όλων των σπίλων της επιφάνειας του δέρματος. Οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα, στο μέγεθος, στα όρια και τη διάμετρο των σπίλων θα πρέπει οπωσδήποτε να αξιολογείται από ειδικό ιατρό και όπου κρίνεται απαραίτητο ο σπίλος να αφαιρείται. Οι σπίλοι μπορούν να αφαιρεθούν όταν χρειάζεται κατά την κύηση με τοπική αναισθησία δίχως καμία επιρροή στο έμβρυο.

Η εγκυμοσύνη δεν επιβαρύνει την πρόγνωση αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει την εξέλιξη των σπίλων.

Για τον λόγο αυτό συνιστάται προσοχή στις αλλαγές των σπίλων όπως ακριβώς γίνεται και με μια γυναίκα που δεν εγκυμονεί.

Επιπλέον, η σωστή αντιηλιακή φροντίδα με μεγάλο δείκτη προστασίας UVA & UVB και η αποφυγή του ήλιου κατά τις μεσημβρινές ώρες είναι επιβεβλημένη στις έγκυες.

Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα και η χρήση καπέλου για το πρόσωπο συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην προστασία.

 

 

Frezyderm Reconstria Cream 75ml (Αναπλαστική Κρέμα για τις Ραγάδες)

Αναπλαστική κρέμα για τη διόρθωση των ραβδώσεων (ραγάδων) που παρουσιάζονται μετά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή μετά από απότομη αλλαγή βάρους. Ενυδατώνει επιφανειακά και σε βάθος το δέρμα, αναδομεί το κολλαγόνο και την ελαστίνη και λειαίνει την επιδερμίδα, επανακτώντας την ελαστικότητα και την ο

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies