Αρχική Είμαι ΈγκυοςΔιατροφή Τι να μην τρώτε στην εγκυμοσύνη!

Τι να μην τρώτε στην εγκυμοσύνη!

από kmir

EgumosuniFagitoΟι περισσότερες γυναίκες πρέπει να παίρνουν 10 – 12,5 κιλά. Η αύξηση του βάρους ποικίλλει και εξαρτάται από το βάρος σας πριν την εγκυμοσύνη.

Απο τον Στέφανο Χανδακά, μαιευτήρα, ενδοσκοπικό χειρουργό, γυναικολόγο

Εάν σας απασχολεί, συζητήστε το με τον γιατρό σας. Μπορεί να έχουν κάποιες συγκεκριμένες συμβουλές να σας δώσουν εάν ζυγίζετε πάνω από 100 ή λιγότερο από 50 κιλά.

Μην τρώτε….
• Αποφύγετε την κατανάλωση όλων των ειδών πατέ και τα μουχλιασμένα μαλακά τυριά όπως το ροκφόρ, το μπρι και το καμαμπέρ και παρόμοια ‘μπλέ’ τυριά όπως το Stilton και το Danish blue, λόγω του κινδύνου του μικροβίου που ονομάζεται λιστέρια. Μπορείτε να τρώτε σκληρά τυριά όπως τσένταρ και παρμεζάνα και άλλα τυριά από παστεριωμένο γάλα όπως φέτα, κατσικίσιο τυρί, μοτσαρέλα και κρεμώδες τυρί. Παρόλο που η λιστέρια είναι μια πολύ σπάνια μόλυνση, είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτική γιατί ακόμα και η ελαφριά μορφή αυτής της μόλυνσης μπορεί να προκαλέσει αποβολή, θνησιγένεση ή σοβαρής μορφής αρρώστια στο νεογέννητο μωρό.
• Πίνετε μόνο παστεριωμένο ή UHT γάλα στο οποία έχουν καταστραφεί τα επικίνδυνα μικρόβια. Εάν βρίσκετε μόνο φρέσκο, βράστε το πρώτα. Μην πίνετε μη-παστεριωμένο γάλα κατσίκας ή πρόβατου και μην καταναλώνετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα τους.
• Μην τρώτε συκώτι ή προϊόντα συκωτιού, όπως το πατέ συκωτιού ή το λουκάνικο από συκώτι, καθώς αυτά περιλαμβάνουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία μπορεί να βλάψει το μωρό σας.
• Αποφύγετε την κατανάλωση φιστικιών και τα φαγητά που περιέχουν φιστίκια (παραδείγματος χάρη, το φυστικοβούτυρο, ακατέργαστο λάδι, ορισμένα σνακ κ.α.) εάν εσείς, ο πατέρας του μωρού ή κάποιο από τα παιδιά σας έχουν ιστορικό αλλεργικού συναχιού, άσθμα, έκζεμα ή άλλες αλλεργίες. Αυτό μπορεί να μειώσει την πιθανότητα το μωρό σας να εκδηλώσει κάποια αλλεργία στα φιστίκια. Να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και εάν έχετε κάποιες αμφιβολίες, μην χρησιμοποιήσετε αυτά τα προϊόντα.
• Αποφύγετε την κατανάλωση καρχαρία και ξιφία και ελαττώστε τον τόνο, καθώς αυτά τα είδη των ψαριών περιέχουν υψηλά επίπεδα υδράργυρου, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα του μωρού σας.

Γενικότερη Υγιεινή…
• Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού.
• Να πλένετε πολύ καλά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, και τις έτοιμες κομμένες σαλάτες πριν τις φάτε.
• Να μαγειρεύετε καλά το κρέας και τα πουλερικά και να βεβαιώνεστε ότι τα έτοιμα πουλερικά και γενικότερα τα φαγητά ξαναζεσταίνονται σωστά και ζεματάνε πριν καταναλωθούν.
• Να πλένετε πάντα πολύ καλά τα χέρια σας μετά την προετοιμασία κρέατος ή πουλερικών και να βεβαιώνεστε ότι τα ωμά φαγητά αποθηκεύονται ξεχωριστά από τα έτοιμα φαγητά. Αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης. Αυτό συστήνεται για να μην μολύνονται άλλα φαγητά από το κρέας (σαλμονέλα, καμπυλοβακτηρίδιο και E.coli ). Να χρησιμοποιείται διαφορετική επιφάνεια για το κόψιμο του κρέατος.
• Κατά την κηπουρική και την επαφή με χώμα, να φοράτε γάντια τα οποία θα πλένετε, όπως και τα χέρια σας.

 

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies