Αρχική Παιδί 2-6Πρακτικός Οδηγός Τι να κάνετε με τον μικρό σας…Πινόκιο;

Τι να κάνετε με τον μικρό σας…Πινόκιο;

από kmir

PsemataΤο παιδί σας λέει συχνά ψέματα και δεν ξέρετε τι να κάνετε…

Της Βαλέριας Κιλαμπέρια- Ψυχολόγου

«Ο σκύλος έφαγε την εργασία μου…», « Εκείνος το ξεκίνησε…», «Είμαι άρρωστη σήμερα…». Τα παιδιά λένε τέτοια ψέματα συχνά, είτε για να αποφύγουν την τιμωρία είτε να αποκρούσουν την αμηχανία που νιώθουν, ή ακόμη και για να προστατέψουν κάποιον! Ακόμα κι αν τα παιδιά λένε ψέματα για τους ίδιους λόγους που οι ενήλικες λένε, τείνουμε να καταδικάζουμε πιο συχνά τα παιδιά ως ανήθικα!

Γιατί λένε ψέματα τα παιδιά;

Τα παιδιά λένε ψέματα για διαφορετικούς λόγους αναλόγως την ηλικία. Τα πολύ μικρά παιδιά δεν μπορούν ακόμη να είναι σε θέση πάντοτε να διακρίνουν τη φαντασία από την πραγματικότητα. Τα παιδιά σε μικρή ηλικία μπορεί να πουν ψέματα επειδή έχουν ξεχάσει χωρίς πρόθεση να κάνουν κάτι. Γύρω στην ηλικία των 5 ή 6 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν μια πιο συνεπής κατανόηση της διαφοράς ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα και είναι λιγότερο πιθανό να επιμείνουν ότι οι φαντασιώσεις τους είναι αληθινές. Στην ηλικία, το παιδί αρχίζει να αναπτύσσει μια συνείδηση και καταλαβαίνει ότι ορισμένες συμπεριφορές μπορεί να απογοητεύσουν τους γονείς τους. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία, επίσης λένε ψέματα ή υπερβάλλουν, προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Διδάξτε στο παιδί σας μέσα από παιχνίδια ρόλων, την αξία του να λέει την…αλήθεια! Αυτό θα πάρει χρόνο, επομένως πρέπει να έχετε υπομονή! Μην αποδέχεστε δικαιολογίες για τα ψέματα, τα ψέματα δεν είναι αποδεκτά! Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν τις συνέπειες όταν λένε ψέματα και όποτε είναι δυνατόν, θα πρέπει να ζητήσουν συγνώμη για αυτό. Δεν έχει σημασία το ψέμα, τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ψέματα δεν είναι ποτέ αποδεκτά και τέτοια συμπεριφορά δεν θα είναι ανεκτή. Τα παιδιά θέλουν συχνά να κρατήσουν τους γονείς ή το δάσκαλό τους ευχαριστημένους και για αυτό μπορεί να πουν ψέματα. Πρέπει να γνωρίζουν ότι εσείς εκτιμάτε την αλήθεια, πολύ περισσότερο από μια ανάρμοστη συμπεριφορά. Τα παιδιά πρέπει να είναι μέρος της λύσης και των συνεπειών. Ρωτήστε τους τι είναι έτοιμοι να δώσουν ή να κάνουν για να είναι ειλικρινείς. Υπενθυμίστε στο παιδί ότι είστε αναστατωμένοι με ότι εκείνο έκανε. Αφήστε το να γνωρίζει ότι είστε απογοητευμένοι!

Άλλες τεχνικές…

Δοξάστε την αλήθεια!

• Αποφύγετε τις γρήγορες παράλογες αποφάσεις.

• Μην επιβαρύνετε το παιδί σας με πάρα πολλούς κανόνες και μεγάλες προσδοκίες. Όσοι περισσότεροι κανόνες υπάρχουν, τόσο πιο πιθανό τα παιδιά να τους παραβλέψουν, ώστε να αποφύγουν την τιμωρία.

• Προσπαθήστε να ανακαλύψετε το λόγο για τον οποίο το παιδί σας λέει ψέματα. Αυτό το παιδί προσπαθεί να κρύψει μέσω ψεμάτων κάτι που μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντικό από ό, τι το ίδιο το ψέμα.

• Μην κατηγορείτε, π.χ. «Αναρωτιέμαι πώς χύθηκε το γάλα», είναι πιο πιθανό να πάρετε μια ειλικρινή απάντηση αν πείτε «Σάρα, εσύ έχυσες το γάλα

Ποτέ μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά σας πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδιαφέρεστε. Αφιερώστε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να κατακτηθεί η αλήθεια και η ειλικρίνεια, μείνετε συνεπείς, υπομονετικοί και να κατανοήσετε ότι η αλλαγή θα πάρει χρόνο.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies