Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Τι θα φάω όταν θηλάζω;

Τι θα φάω όταν θηλάζω;

από kmir

thilasmos1Η περίοδος κατά την οποία η γυναίκα γίνεται μητέρα είναι η ομορφότερη της ζωής της, όμως θα πρέπει να προσέχει τη διατροφή της έτσι ώστε και η ίδια να έχει καλή υγεία αλλά και το μωρό να αναπτύσσεται.

Του Κωνσταντίνου Λάμπη, διατροφολόγου –διαιτολόγου

Κάθε φορά που κάποιος, είτε επαγγελματίας υγείας, είτε φίλος προσπαθώντας να συμβουλέψει τη μητέρα που θηλάζει, παραθέτει μια λίστα διατροφικών περιορισμών, αντί να τη βοηθήσει, την ενθαρρύνει να μην ξεκινήσει το θηλασμό ή να τον σταματήσει πρόωρα. Δεν απαιτείται τέλεια διατροφή για το θηλασμό. Το μόνο που απαιτείται είναι διατροφική ποικιλία και όχι συνεχής ανησυχία.

Όχι στους αυθαίρετους περιορισμούς

Δεν πρέπει να αποκλείουμε από τη διατροφή όλων ανεξαιρέτως των λεχώνων τρόφιμα όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, τα όξινα φρούτα. Αυθαίρετοι περιορισμοί στη διατροφή, δυσκολεύουν τη ζωή της μητέρας, δημιουργούν προβλήματα υγείας, και μονοτονία. Η ποικιλία στη διατροφή της μητέρας μεταφράζεται σε ποικιλία στη γεύση του μητρικού γάλακτος και αυτή σε μεγαλύτερη ευκολία το παιδί να δεχτεί διαφορετικές τροφές όσο μεγαλώνει. Αντίθετα, οι περιοριστικές οδηγίες κάνει τις μητέρες να πιστέψουν ότι πρέπει να έχουν την τέλεια διατροφή για να θηλάσουν και έτσι δημιουργούν αχρείαστα εμπόδια στο θηλασμό.

Ναι σε 5 ομάδες τροφίμων

Οι 5 ομάδες τροφίμων που χρειάζονται για μια ισορροπημένη διατροφή και κατά την περίοδο του θηλασμού είναι:

• Ψωμί, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά και άλλα αμυλούχα τρόφιμα: Τρώτε αμυλούχα τρόφιμα, κατά προτίμηση ολικής άλεσης, με κάθε γεύμα και μερικά αμυλούχα σνακ όπως παξιμάδια.

• Φρούτα και λαχανικά: Συμπεριλαμβάνετε φρούτα ή/και λαχανικά σε όλα τα γεύματα και προσπαθήστε να καταναλώνετε 5 μερίδες την ημέρα.

• Γαλακτοκομικά προϊόντα: Τρώτε αυτά τα τρόφιμα 2-3 φορές την ημέρα επιλέγοντας ποικιλίες με χαμηλά λιπαρά.

• Κρέας, ψάρι, αβγά, ξηροί καρποί και όσπρια: Συμπεριλαμβάνετέ τα σε 2 γεύματα την ημέρα. Οι μητέρες που δεν τρώνε κρέας και ψάρι πρέπει να καταναλώνουν αβγά, ξηρούς καρπούς και όσπρια σε 2-3 γεύματα την ημέρα στη θέση τους.

• Υγρά: Οι μητέρες θα πρέπει να πίνουν σύμφωνα με το πόσο διψάνε – τουλάχιστον 8 ποτά την ημέρα σε νερό, χυμό φρούτων, γάλα, τσάι, καφέ και σούπες. Όταν κάνει πολύ ζέστη μπορεί να χρειάζεται να πίνετε περισσότερο για να μη διψάτε.

Τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά: Αποφεύγετε όσο μπορείτε αυτά τα τρόφιμα, προσφέρουν ένα πρόσκαιρο αίσθημα κορεσμού και ενέργειας.

Συμπερασματικά, οι μητέρες που θηλάζουν θα πρέπει να ακλουθούν μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και να πίνουν τουλάχιστον 8 ποτήρια υγρά την ημέρα. Να περιορίσουν τα ποτά με καφεΐνη. Να αποφεύγουν το αλκοόλ. Εάν είναι υπέρβαρες να περιορίσουν τις τροφές με πολλά λιπαρά και ζάχαρη, και να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους μια φυσική δραστηριότητα.

Στα πλαίσια του εορτασμού της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού*, 1-7 Νοεμβρίου 2012

*To 1992 καθιερώνεται διεθνώς ο εορτασμός της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια συμμαχία για την προώθηση του θηλασμού), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1-7 Αυγούστου. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου και φέτος έχει θέμα «Κατανοώντας το Παρελθόν, Σχεδιάζουμε το μέλλον». Φέτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την πρώτη Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού και δέκα χρόνια από τον Σεπτέμβριο του 2002, όπου ο ΠΟΥ και η UNICEF θέσπισαν την Παγκόσμια Στρατηγική για την Βρεφική και Νηπιακή Διατροφή ή Διεθνές Σχέδιο Δράσης (Global Strategy on Infant and Child Feeding ή GS).

Πηγή: www.diatrofi.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies