Αρχική ΔιάφοραΤο νέο της ημέρας! Τι επιπτώσεις έχει ο καφές και η μπύρα στον εγκέφαλο μας;

Τι επιπτώσεις έχει ο καφές και η μπύρα στον εγκέφαλο μας;

από kmir

FreddoΗ μπύρα και ο καφές είναι αδιαμφισβήτητα τα πιο δημοφιλή ποτά παγκοσμίως.

Πολλά έχουν ακουστεί κατά καιρούς για τις αρνητικές επιδράσεις που τυχόν έχουν στον οργανισμό μας, ωστόσο κάθε ένα από τα δύο έχει τα θετικά και τα αρνητικά του.

Μία Ιαπωνική εταιρεία καφέ, χρησιμοποίησε όλα τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν κατά καιρούς καταγραφεί σχετικά με την επίδραση του καφέ και της μπύρας στον ανθρώπινο οργανισμό και έκανε ένα συγκριτικό «crash test» στα δύο ποτά, εξάγοντας απρόβλεπτα συμπεράσματα σχετικά με τις «μαγικές» τους ιδιότητες.

Οπως φαίνεται και στο σχεδιάγραμμα, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα www.Ilovecoffee.jp υπάρχει ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται «εγκεφαλικός φλοιός» και ελέγχει την σκέψη, τη συνείδηση, την κίνηση και τα αντανακλαστικά μας. Ακριβώς εκεί χτυπάνε η μπύρα και ο καφές, με διαφορετικό ωστόσο τρόπο.

Συγκεκριμένα, η μπύρα (γενικά το αλκοόλ) χτυπώντας το φλοιό του εγκεφάλου, μας μπερδεύει μεν και μας δυσκολεύει να εκτελέσουμε απλές κινήσεις, ωστόσο μας απαλλάσσει από άγχη και αρνητικές σκέψεις, βοηθώντας το μυαλό να λειτουργήσει πιο «ελεύθερα». Μάλιστα όταν το ποσοστό του αλκοόλ στο αίμα φτάσει το 0.07 (ποσότητα που ισοδυναμεί με δύο ποτήρια μπύρας) γινόμαστε αυτόματα πιο δημιουργικοί.

Από την άλλη, ο καφές, αποσυνδέει τον υποδοχέα από την αδενοσίνη (η σύνδεση των οποίων μας προκαλεί νύστα) και ο υποδοχέας αντίθετα, ενώνεται με τα μόρια της καφεΐνης, κρατώντας το μυαλό μας ξύπνιο και σε εγρήγορση, από το πρώτο κιόλας 5λεπτο μετά την κατανάλωση καφέ.

Συνοψίζοντας, τα καλά της μπύρας είναι ότι αποβάλει το άγχος και τις αρνητικές σκέψεις βοηθώντας τον εγκέφαλο να κατεβάσει καλές ιδέες, ενώ με τη σειρά του ο καφές βοηθάει να μένουμε συγκεντρωμένοι και σε εγρήγορση για να κάνουμε τις ιδέες μας πράξη.

Επειδή όμως σε όλα υπάρχει κι ένα «αλλά» και τα δύο ποτά έχουν τα αρνητικά τους. Συγκεκριμένα, η μπύρα ευθύνεται για την αδυναμία συγκέντρωσης και την μείωση της μνήμης, πράγμα που σημαίνει ότι αν ο εγκέφαλος κατεβάσει κάποια καλή ιδέα υπό την επήρεια αλκοόλ, καλό θα ήταν να τη γράψετε αμέσως κάπου γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα τη θυμάστε το άλλο πρωί. Οσο για τις αρνητικές επιπτώσεις του καφέ αξίζει να σημειωθεί, ότι πίνοντας συχνά καφέ, αυξάνεται η ανοχή του οργανισμού κι έτσι την επόμενη φορά θα θέλει ακόμα περισσότερο καφέ για «να πάρει μπροστά».

Επειδή λοιπόν, «παν μέτρον άριστον» που έλεγαν και οι αρχαίοι, μικρές ποσότητες και από τα δύο ροφήματα είναι ιδανικές για τον οργανισμό.

Η έρευνα καταλήγει συμπεραίνοντας ότι η μπύρα είναι ιδανική όταν θέλουμε να μας έρθει κάποια ιδέα, ενώ αντίθετα, ο καφές είναι ιδανικός για την εκτέλεση της

www.iefimerida.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies