Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΓονιμότητα Τι είναι η κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Τι είναι η κρυοσυντήρηση ωαρίων;

από kmir

-Ο κ. Θεοδόσης Αρκούλης, μαιευτήρας-γυναικολόγος, υπεύθυνου Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά “ΜΙΤΩΣΗ”, www.mitosis.gr αναλαμβάνει να απαντήσει στην ερώτησή μας.

Η κρυοδιατήρηση ωαρίων έχει γίνει πλέον συνήθης πρακτική, προσφέροντας καλό αποτέλεσμα στη διατήρηση της γονιμότητας των γυναικών που δεν έχουν δυνατότητα να τεκνοποιήσουν άμεσα.

Η διατήρηση της γονιμότητας κοριτσιών και αγοριών προεφηβικής ηλικίας παρουσιάζεται σαν η επόμενη πρόκληση. Σε παιδιά που δεν μπορούν ακόμα λόγω της μικρής ηλικίας τους να παράγουν σπέρμα, δείχνει ενδιαφέρουσα η κρυοδιατήρηση ορχικού ή αντίστοιχα ωοθηκικού ιστού πριν υποβληθούν σε θεραπείες καταστροφικές για τις γονάδες. Ήδη στις Η.Π.Α. 103 κέντρα υπογονιμότητας κρυοδιατηρούν ωοθηκικό ιστό. Τα συνήθη πρωτόκολλα περιλαμβάνουν είτε τμήματα ωοθηκικού ιστού, είτε ολόκληρη την ωοθήκη. Όταν η γυναίκα είναι έτοιμη για αναπαραγωγή, οωοθηκικός ιστός επανεμφυτεύεται. Η χρονική επιλογή είναι κρίσιμη, καθώς ο ωοθηκικός ιστός δεν επιβιώνει περισσότερο από 2-3 χρόνια. Η άλλη επιλογή είναι η συλλογή ανώριμων ωαρίων, η κρυοδιατήρησή τους, η in vitro ωρίμανση αργότερα, καθώς και η εξωσωματική γονιμοποίηση.Τα ποσοστά επιτυχίας και των δύο αυτών μεθόδων είναι προς το παρόν μικρά αλλά βελτιώνονται συνεχώς.

Η αντίστοιχη κρυοδιατήρηση στα αγόρια περιλαμβάνει ορχικό ιστό παιδιών. Ωστόσο, η επανεμφύτευση του ορχικού ιστού δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο είναι στα κορίτσια καθότι οι μηχανισμοί που οδηγούν στη διαφοροποίηση και στη δημιουργία πλήρων σπερματοζωαρίων μπορεί να επηρεαστούν από την κρυοδιατήρηση. Η τεχνική αυτή στα αγόρια θεωρείται ότι τελεί υπό εκτίμηση, αν και η προθυμία των γονέων να συμμετέχουν τα παιδιά τους σε παρόμοια προγράμματα ευοδώνει τις διαδικασίες.

Σε όλες αυτές τις διαδικασίες διάσωσης της γονιμότητας μπορεί να υπάρχουν νομικά, ηθικά και θρησκευτικά κωλύματα καθότι τόσο οι χριστιανοί, όσο και οι μουσουλμάνοι δεν αποδέχονται την κρυοδιατήρηση γαμετών σε ανηλίκους για τεκνοποίηση, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο ελληνικός νόμος (Ν 3305) ορίζει ότι η εφαρμογή μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ανήλικα πρόσωπα επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση λόγω σοβαρού νοσήματος το οποίο επισύρει κίνδυνο στειρότητας. Έτσι, γίνεται κρυοδιατήρηση ιστού για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα τεκνοποίησης στο μέλλον.

Περισσότερο σύνθετο γίνεται το πρόβλημα σε περιπτώσεις διαφωνίας του παιδιού με τους γονείς, όπως και σε περιπτώσεις θανάτου του παιδιού, οπότε τίθεται το πρόβλημα πώς μπορούν και βάσει ποιας επιθυμίας να διατεθούν οι γαμέτες.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies