Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΓονιμότητα Τεστ Παπ: Μια εξέταση που σώζει ζωές!

Τεστ Παπ: Μια εξέταση που σώζει ζωές!

από kmir

TestPAPΈχει σώσει εκατομμύρια ζωές και αποτελεί το μοναδικό μέσο πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ευάγγελος Γκικόντες, Μαιευτήρας-Χειρουργός-Γυναικολόγος

Γι’ αυτό, η ένταξη του τεστ Παπ στον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο είναι ζωτικής σημασίας για κάθε γυναίκα. Δυστυχώς, αν και γίνονται πολύ συχνά αναφορές στη σημασία του και οι γυναίκες είναι αρκετά ενημερωμένες για την αναγκαιότητα διενέργειάς του, υπάρχουν ακόμα αρκετές που αμελούν αυτή την εξέταση.

Τι είναι το τεστ Παπ;

Το τεστ Παπανικολάου είναι μια μέθοδος πρόωρης διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με σκοπό την αντιμετώπισή του σε αρχικά στάδια που είναι και ιάσιμα.

Πότε πρέπει να κάνετε την εξέταση;

Ο πρώτος έλεγχος στη ζωή της γυναίκας πρέπει να γίνεται 1-2 χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής και πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μέχρι η γυναίκα να φτάσει στην εμμηνόπαυση. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες καλό είναι να ελέγχονται μια φορά το 6μηνο και αυτό γιατί υπάρχει έκπτωση της τοπικής άμυνας του οργανισμού, γεγονός που αποδεικνύεται από τα αυξημένα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μετά την εμμηνόπαυση. Ανά 6μηνο ή και συχνότερα θα πρέπει να εξετάζονται όσες γυναίκες έχουν πάνω από έναν σεξουαλικούς συντρόφους, έχουν ιστορικό κονδυλωμάτων ή άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, και όσες έχουν προηγούμενα τεστ Παπανικολάου που δεν έχουν βγει φυσιολογικά.

Βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε!

Η εξέταση είναι αρκετά απλή και ανώδυνη. Ο γυναικολόγος λαμβάνει επιχρίσματα από τον οπίσθιο θόλο του κόλπου, από τον τράχηλο και από τον ενδοτράχηλο, με ένα μικρό βουρτσάκι και μια σπάτουλα, διαδικασία που δεν διαρκεί πάνω από 5-10 λεπτά. Τα κύτταρα στέλνονται σε κυτταρολόγο για ανάλυση. Μ’ αυτή την τόσο απλή διαδικασία μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο σε αρκετά πρώιμα και θεραπεύσιμα στάδια. Αναγκαία προϋπόθεση για τη διενέργεια του τεστ είναι η γυναίκα να μην έχει κάνει κολπική πλύση 24-48 ώρες πριν την εξέταση, να μην έχει σεξουαλική επαφή τις τελευταίες 2 ημέρες και να μην έχει έμμηνο ρύση, καθώς η παρουσία αίματος καθιστά αδύνατη την εξέταση των κυττάρων.

Τι «δείχνει» το τεστ Παπανικολάου;

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι το τεστ παπ δεν δείχνει μικρόβια, παρά μόνο προκαρκινικές αλλοιώσεις. Η καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού είναι η κατάλληλη εξέταση για τον έλεγχο μολύνσεων από μικρόβια, μύκητες και ιούς. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ασυμπτωματικός, δεν κάνει αιμορραγία, δεν δημιουργεί πόνο. Η μόνη μέθοδος διάγνωσης είναι το τεστ Παπανικολάου, το ποσοστό επιτυχίας του οποίου αγγίζει το 95% όταν το επίχρισμα ληφθεί σωστά. Στην περίπτωση που το τεστ βγει θετικό, ακολουθεί βιοψία, τα αποτελέσματα της οποίας θα υποδείξουν εάν υπάρχει ανάγκη χειρουργικής επέμβασης, το είδος αυτής, καθώς και περαιτέρω θεραπείες (ακτινοβολίες ή χημειοθεραπεία). Η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική, γιατί όσο περισσότερο επεκταθεί ο καρκίνος τόσο δυσκολότερα θεραπεύεται. Tα περισσότερα περιστατικά που ο καρκίνος μένει αχειρούργητος καταλήγουν σε θάνατο.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies