Αρχική Παιδί 2-6Φροντίδα Τελικά, τα δώρα τα φέρνει ο Άγιος Βασίλης;

Τελικά, τα δώρα τα φέρνει ο Άγιος Βασίλης;

από kmir
 
Τι είδους δώρο, όμως, φέρνει ο Άγιος Βασίλης;
Καλό είναι να προτιμάμε λίγα συμβολικά δώρα και όχι πολλά μεγάλης αξίας. Αν τα δώρα μας είναι υπερβολικά, το παιδί μαθαίνει να έχει καλή συμπεριφορά μόνο όταν παίρνει μεγάλη υλική ανταμοιβή. Κάτι που μπορεί να δημιουργήσει ενοχές στους γονείς όταν δεν μπορούν να προσφέρουν ακριβά δώρα και να ενθαρρύνει μια σχέση συναλλαγής. Ενώ μέσα από το συμβολικό δώρο μπορούμε να δείξουμε ότι το νόημα των Χριστουγέννων βρίσκεται στα καλά συναισθήματα και όχι στις υπολογιστικές σκέψεις και στον καταναλωτισμό.  Αν, παρ’ όλα αυτά, θέλουμε ν’ αγοράσουμε και κάποιο μεγαλύτερο δώρο στο παιδί, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό προέρχεται από εμάς και όχι από τον Άγιο Βασίλη. Επειδή ως γονείς ενδιαφερόμαστε για τις ανάγκες του παιδιού και θέλουμε να είναι χαρούμενο, επειδή είναι ωραίο να κάνεις δώρα στους ανθρώπους που αγαπάς.  Εδώ χρειάζεται να προσέξουμε και κάτι άλλο: δεν μπορούμε να φτιάξουμε τη σχέση με το παιδί μας μέσα από τα δώρα. Ακόμα και το καλύτερο δώρο δεν ικανοποιεί το παιδί όσο μια ζεστή αγκαλιά, η αίσθηση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης με τους γονείς.
 
Και ένας προβληματισμός
Μήπως, όμως, αυτή η καλή σχέση που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε με τα παιδιά μας χαλάσει αν μιλήσουμε στο παιδί για την ύπαρξη ενός «Αγίου Βασίλη», που κάποια στιγμή θα μάθει ότι δεν υπάρχει;  Μήπως θυμώσει με τους γονείς που το «εξαπάτησαν»; Εδώ, οι έρευνες δείχνουν ότι τα περισσότερα παιδιά χαίρονται όταν ανακαλύπτουν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο, γιατί νιώθουν ότι πλέον είναι πιο κοντά στον κόσμο των «μεγάλων». Καθώς μεγαλώνουν, αλλάζει η ικανότητα να ερευνούν τις διάφορες καταστάσεις, να ξεχωρίζουν τη φαντασία από την πραγματικότητα, να δίνουν σημασία στην ουσία των πραγμάτων και όχι στην επιφάνεια.  Εμείς δεν χρειάζεται ούτε να επιμείνουμε στο ψέμα, ούτε να παρουσιάζουμε την αλήθεια των ενηλίκων, αλλά να τα αφήσουμε να πραγματοποιήσουν τη δική τους αναζήτηση.
 
Χρησιμοποιώντας την ιστορία με τον Άγιο Βασίλη όπως τα παραμύθια που τους λέμε και όπως τα παιχνίδια. Ο Άγιος Βασίλης είναι μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και παράδοσης.  Είναι ευκαιρία να ξεφύγουμε από τη «σοβαρή» καθημερινότητα.  Είναι, εξάλλου, ευχάριστο και για εμάς τους ίδιους να συμμετέχουμε σ’ ένα παιχνίδι και να μην ξεχνάμε ότι όλοι έχουμε ένα παιδί μέσα μας. Η ουσία, πάντως, είναι να παίζουμε με τα παιδιά με αγάπη, χιούμορ και καλή διάθεση, και να τους δείχνουμε με τη δική μας στάση και συμπεριφορά πώς να έχουν μια χαρούμενη ζωή, αξίες και καλές ανθρώπινες σχέσεις. Είτε με, είτε χωρίς τη στολή του Άγιου Βασίλη.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies