Αρχική Παιδί 2-6Φροντίδα Τελικά, τα δώρα τα φέρνει ο Άγιος Βασίλης;

Τελικά, τα δώρα τα φέρνει ο Άγιος Βασίλης;

από kmir
Τελικά,-τα-δώρα-τα-φέρνει-ο-Άγιος-ΒασίληςΟι γιορτές των Χριστουγέννων, και ιδιαίτερα η Πρωτοχρονιά, είναι συνδεδεμένες στο μυαλό των περισσότερων με την ανταλλαγή δώρων.

Της Τζίνας Χονδρού, ψυχολόγου 
 
Τα παιδιά περιμένουν περισσότερο από τον καθένα τα δώρα αυτά, και μέρος της μαγικής ατμόσφαιρας των Χριστουγέννων είναι η αναφορά στον Άγιο Βασίλη.  Κάποτε, η πίστη στον Άγιο Βασίλη ήταν αναπόσπαστο μέρος της παιδικότητας και οι ενήλικες προσπαθούσαν να την συντηρήσουν, συμμετέχοντας έτσι σ’ ένα ευχάριστο «παιχνίδι» και αναπολώντας και τη δική τους παιδική ηλικία.  Σήμερα όμως, όλο και περισσότεροι αναρωτιούνται αν είναι καλό για την ψυχολογία του παιδιού να πιστεύει στην ύπαρξη του Άγιου Βασίλη, αν αυτό βοηθάει ή όχι τις σχέσεις γονέων-παιδιών και τη μετάβαση του παιδιού στον κόσμο των ενηλίκων.
Ποιος ήταν, όμως, ο Άγιος Βασίλης; Ανατρέχοντας στην πραγματική του ιστορία, μπορούμε να δούμε πως σε αυτήν περιέχονται σημαντικές αξίες που βελτιώνουν την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής και των ανθρώπινων σχέσεων. Στον Δυτικό κόσμο είναι βασισμένος στη ζωή του Αγίου Νικολάου, που δώρισε στους φτωχούς την κληρονομιά που πήρε από τους γονείς του. Στη χώρα μας ταυτίζεται με τον Μέγα Βασίλειο από την Καισαρεία, όπου έκανε πολλά φιλανθρωπικά έργα. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η αγάπη, η κατανόηση και η βοήθεια προς τον συνάνθρωπο, το μοίρασμα και η ανιδιοτέλεια είναι έννοιες που μπορούμε μέσα απ’ αυτές τις ιστορίες να διδάξουμε στα παιδιά μας. Το πότε κι αν οι γονείς θα συμπεριλάβουν τον Άγιο Βασίλη στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα είναι θέμα δικό τους. Εδώ θα παρουσιάσουμε μερικές ιδέες και σκέψεις που μπορεί να βοηθήσουν για το πώς μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά και τι είναι καλό να αποφεύγουμε.
 
Τι να προσέξουμε
Ένα σημείο που χρειάζεται να προσέξουμε είναι ο λόγος για τον οποίο ένα παιδί παίρνει δώρα. Συχνά λέμε ότι ο Άγιος Βασίλης θα σου φέρει δώρο «αν είσαι καλό παιδί». Δεν υπάρχουν όμως «καλά» και «κακά» παιδιά, όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη, κανείς δεν είναι τέλειος, και όπως εμείς, έτσι και τα παιδιά έχουν συμπεριφορές που δεν είναι καλές. Δεν είναι, λοιπόν, το ίδιο το παιδί καλό ή κακό, αλλά οι συγκεκριμένες συμπεριφορές του. Το παιδί χρειάζεται επιβράβευση και ενθάρρυνση, και δεν είναι κακό να του πούμε ότι τα δώρα από τον Άγιο Βασίλη είναι ένα «μπράβο» για την προσπάθεια που έκανε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ευκαιρία του τέλους της χρονιάς για να συζητήσουμε μαζί τι μας αρέσει και τι όχι από τη συμπεριφορά του, αλλά και το πώς νιώθει το ίδιο, τι θα ήθελε ν’ αλλάξει, πού δυσκολεύεται. Αυτός ο «απολογισμός» είναι ευκαιρία να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά, να το στηρίξουμε, να το βοηθήσουμε να εκτιμά και να βελτιώνει τον εαυτό του.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies