Αρχική Παιδί 2-6Διατροφή Τα Ω3 λιπαρά οξέα κάνουν τον καλό μαθητή!

Τα Ω3 λιπαρά οξέα κάνουν τον καλό μαθητή!

από kmir

Wmega3Το πόσο σημαντικά είναι τα Ω3 λιπαρά οξέα στην διατροφή του ανθρώπου, έχει πολύ καλά τεκμηριωθεί από ένα πλήθος ερευνών.

Την σημασία τους στην διαδικασία μάθησης φανερώνει μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του μαθητικού πληθυσμού, ηλικίας 7-9, βρέθηκε ότι η συγκέντρωση των Ω3 λιπαρών οξέων ήταν χαμηλή.
Παραπέρα ανάλυση έδειξε, ότι η ύπαρξη χαμηλού επιπέδου συγκέντρωσης DHA στο αίμα μπορούσε να προβλέψει μαθησιακές δυσκολίες και δυσκολία συγκέντρωσης στο μάθημα. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το DHA είναι σε σημαντική συγκέντρωση στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η έρευνα έγινε με εξέταση δείγματος αίματος από 493 μαθητές από σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Οξφόρδης. Βασικό κριτήριο επιλογής ήταν η μειωμένη τους απόδοση στο διάβασμα όπως αυτή προέκυπτε από την εκτίμηση των εκπαιδευτικών τους ή την αξιολόγησή τους σε εξετάσεις .

Κατά μέσο όρο η παρουσία των Ω-λιπαρών οξέων στο αίμα τους ήταν κάτω από τα ελάχιστα επίπεδα, που έχουν για την διαφύλαξη καλής υγείας του καρδιοαγγειακού συστήματος και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού (2,45% έναντι 4%) και σημαντικά κάτω από το 8%-12%, όπου θεωρείται το ποσοστό για την επίτευξη της καλής καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Ο ερευνητής και συγγραφέας της έρευνας, καθηγητής Paul Montgomery ανέφερε ότι μέσα από τις μετρήσεις αίματος μπόρεσαν υπολογίζοντας τα επίπεδα των Ω3 λιπαρών οξέων, να προβλέψουν την συμπεριφορά και την ικανότητα μάθησης των παιδιών.

Όσο πιο μεγάλα ήταν τα επίπεδα συγκέντρωσης των Ω3 λιπαρών (και ειδικότερα του DHA) τόσο καλύτερη ήταν η ικανότητα μάθησης, η μνήμη των μαθητών. Επίσης υπήρχαν λιγότερες αναφορές από γονείς και δασκάλους για κακή συμπεριφορά των παιδιών.
Με βάση τα ευρήματα στο ιστορικό διατροφής των παιδιών ένας άλλος ερευνητής και συγγραφέας της έρευνας, ο Dr Alex Richardson τόνισε ότι η διατροφή των παιδιών ήταν εξαιρετικά φτωχή σε Ω3 λιπαρά οξέα μιας και δεν κατανάλωναν συχνά ψάρια. Αυτό σύμφωνα με τα κλινικά ευρήματα, δεν οδηγεί μόνο σε μαθησιακές δυσκολίες αλλά υπονομεύει μακροχρόνια και τη υγεία των μαθητών σαν ενήλικες.

Σύμφωνα λοιπό, με τις καταγραφές της διατροφής του διαιτολογίου των μαθητών που έγιναν από τους γονείς, τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα έτρωγαν λιγότερο από 2 φορές την εβδομάδα ψάρι (9 στα 10) και κάποια από αυτά (1 στα 10) έτρωγε λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα ψάρι.
Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και φωτίζουν πτυχές των συνεπειών της κακής διατροφής των παιδιών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS one.

www.diatrofi.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies