Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Τα λιπαρά οξέα στο μητρικό γάλα

Τα λιπαρά οξέα στο μητρικό γάλα

από kmir

 

Προσοχή σε ότι διαβάζετε

Οι πληροφορίες που βρίσκουν οι γονείς πάνω στα βρεφικά γάλατα, στις διαφημίσεις τους αλλά και σε μεγάλο αριθμό ενημερωτικών κειμένων σε περιοδικά , διαδίκτυο και «ενημερωτικά» φυλλάδια μαιευτηρίων δυστυχώς συχνά απέχουν από τα συμπεράσματα ανεξάρτητων διεθνών ερευνητών. Κυκλοφορούν πολλά κείμενα προς τους γονείς που γράφονται κατευθείαν από τις εταιρίες ή από φερέφωνά τους με σκοπό να εξισώνουν “εντέχνως” τις δύο επιλογές – θηλασμός, ξένο γάλα – στο μυαλό των γονιών και να υπονομεύουν με πλάγιους τρόπους το θηλασμό. Η «πληροφόρηση» του ανυποψίαστου γονιού μετατρέπεται σε υπονόμευση του μητρικού θηλασμού. Ένα τέτοιο κείμενο θα αποδομήσω παρακάτω, δημοσιευμένο στο διαδίκτυο σε ενημερωτικό πόρταλ υγείας, για να καταλάβουν οι γονείς πως γίνεται εντέχνως συστηματική υπονόμευση του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας.

Το άρθρο τιτλοφορείται «Ο μητρικός θηλασμός βοηθάει την ανάπτυξη του εγκεφάλου». Πολύ ωραία. Μόνο που ανοίγοντας να διαβάσει κανείς το κείμενο, διαπιστώνει ότι δεν μιλάει για το μητρικό θηλασμό, αλλά το θέμα του είναι η προσθήκη LCPUFA στο ξένο γάλα για βρέφη. Πρώτη παγίδα.

Δεύτερη παγίδα. Το άρθρο είναι ανυπόγραφο, χωρίς συγγραφέα. Όποτε οι γονείς διαβάζουν ένα κείμενο χωρίς όνομα από κάτω πρέπει να είναι πολύ σκεπτικοί για την αξιοπιστία του περιεχομένου του.

Τρίτη παγίδα: το κείμενο περιέχει επιστημονικές αιτιάσεις και δημιουργεί συγκεκριμένη άποψη στους γονείς που το διαβάζουν. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει πουθενά επιστημονική βιβλιογραφία – ούτε καν εκείνες τις έρευνες από συγκεκριμένα κέντρα που «επιβεβαιώνουν» τις αιτιάσεις.

Τέταρτη παγίδα: υπεραπλούστευση. Η νοητική ανάπτυξη των βρεφών μας δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με την παρουσία αυτών των ωφέλιμων λιπαρών στη διατροφή τους. Το μητρικό γάλα περιέχει δεκάδες άλλους παράγοντες – χοληστερόλη, σεροτονίνη, άλλες ορμόνες, αυξητικούς παράγοντες, υψηλή λακτόζη κλπ, αλλά η εντύπωση που δίνει το κείμενο είναι ότι αυτά τα LCPUFA προσφέρουν το μυαλό στα μικρά παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι, ακόμα και να βρισκόταν τρόπος να λειτουργήσουν θετικά στην ψυχοκινητική ανάπτυξη των βρεφών τα πρόσθετα LCPUFAs στο ξένο γάλα, πάλι η θετική επίδραση δεν θα ήταν όση του μητρικού γάλακτος, γιατί θα έλειπαν δεκάδες άλλες πολύτιμες για τον εγκέφαλο ουσίες. Η αλήθεια είναι ότι τα ωφέλιμα λιπαρά είναι μόνο ένα μέρος της εικόνας.

Πέμπτη παγίδα: έντεχνη «εξίσωση» των δύο επιλογών σίτισης βρεφών – μητρικός θηλασμός, ξένο γάλα. Αντιγράφω: «Σήμερα, πλέον, υπάρχουν διαθέσιμα βρεφικά γάλατα, που περιέχουν τα δύο πολύτιμα οξέα. Και οι έρευνες δείχνουν ότι τα γάλατα με ΑΑ και DHA βοηθούν όπως το μητρικό γάλα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου». Και συνεχίζει με τις αιτιάσεις ότι αυτή η προσθήκη κάνει τα μωρά μας πιο έξυπνα, ενισχύει την όραση και την νοητική τους λειτουργία. Προσέξατε το έντεχνο «βοηθούν ΟΠΩΣ το μητρικό γάλα»;

Έκτη παγίδα: το έντεχνο παιχνίδι με τις λέξεις. Κάθε «ενημερωτικό» κείμενο που προέρχεται από εταιρία βρεφικών γαλάτων ξεκινάει πάντα με μια σύντομη πρόταση: «το μητρικό γάλα είναι το ιδανικό ή αναντικατάστατο για το παιδί σας». Αμέσως μετά ακολουθούν λεπτομερείς πληροφορίες για την ιδιαίτερη αξία του ξένου γάλακτος, που συνεχίζουν σε πολλές προτάσεις. Είναι σαν να λέει κανείς: «Ο καθαρός αέρας στην κορυφή του Ολύμπου είναι το ιδανικό για τα πνευμόνια του παιδιού σας. Αν όμως δεν μπορείτε να το έχετε εκεί όλη τη ώρα, υπάρχει και ο αέρας του χωριού, που έχει αυτό το καλό και εκείνο και που αναπνέουν τα περισσότερα παιδιά και είναι μια χαρά και μάλιστα τώρα έχει και το τάδε πρόσθετο που προστατεύει τα πνευμόνια τους ακόμα καλύτερα». Με αυτόν τον τρόπο έκφρασης φυσικά η προσοχή του ανυποψίαστου αναγνώστη φεύγει από την μακρινή, ιδιαίτερη, δύσκολη και μυστηριώδη κορυφή του Ολύμπου και στρέφεται σε πιο συνήθη, «φυσιολογικά» και καθημερινά πράγματα.

Οι γονείς σήμερα έχουν πολύ δύσκολο έργο στην προσπάθειά τους να διακρίνουν τις σπάνιες σωστές πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν στο μεγάλωμα των παιδιών τους μέσα από πλήθος κατευθυνόμενων πληροφοριών. Οι επαγγελματίες υγείας έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη να καθοδηγήσουμε αυτούς τους γονείς με έγκυρη, σύγχρονη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και ανεξάρτητη ενημέρωση.

Πηγές: Simmer K, Patole S, Rao SC. Longchain polyunsaturated fatty acid supplementation in infants born at term. Cochrane Database of Systematic Reviews 2008, Issue 1. Art. No.: CD000376. DOI: 10.1002/14651858.CD000376.pub2.

Schulzke SM, Patole SK, Simmer K. Longchain polyunsaturated fatty acid supplementation in preterm infants. Cochrane Database of Systematic Reviews 2011, Issue 2. Art. No.: CD000375. DOI: 10.1002/14651858.CD000375.pub4.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies