Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Τα λιπαρά οξέα στο μητρικό γάλα

Τα λιπαρά οξέα στο μητρικό γάλα

από kmir

Τα-λιπαρά-οξέα-στο-μητρικό,-αλλά-και-στο-ξένο-γάλαΑναδημοσιεύουμε ένα σχολιαστικό άρθρο του κ. Στέλιου Παπαβέντση, παιδίατρου, MRCPCH DCH IBCLC 2011, σχετικά με το μητρικό γάλα που αν μη τι άλλο μας προβλημάτισε αρκετά.

Για μια ακόμη φορά μας κάνει να έχουμε μια πιο κριτική ματιά για όλα όσα ακούμε, διαβάζουμε και βλέπουμε…

Του Στέλιου Παπαβέντση, παιδίατρου, MRCPCH DCH IBCLC 2011

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον για έναν τύπο λιπαρών οξέων που περιέχονται στο μητρικό γάλα: πρόκειται για τα λεγόμενα μακράς αλυσίδας πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (LCPUFA, DHA – AA), που φαίνεται να παίζουν σημαντικά θετικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής και στην ανάπτυξη της όρασης. Τα λιπαρά αυτά είναι άφθονα στο μητρικό γάλα, ενώ λείπουν από το αγελαδινό. Διατροφή της λεχώνας πλούσια σε αυτά τα λιπαρά (ψάρια, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο) φαίνεται να επιταχύνει ακόμα περισσότερο την νοητική ανάπτυξη του παιδιού που θηλάζει. Οι εταιρίες βρεφικών γαλάτων, στηριζόμενες στις έρευνες για το μητρικό γάλα, έχουν τα τελευταία χρόνια προσθέσει στα προϊόντα τους DHA και AA προερχόμενα από ποικίλες πηγές, όπως φυτικά έλαια ή ψάρια. Έχουν χρησιμοποιήσει αυτήν την προσθήκη για να υποστηρίξουν αιτιάσεις στα κουτιά των προϊόντων τους και στις διαφημίσεις τους ότι «βοηθούν την νοητική ανάπτυξη του παιδιού», «βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στο μητρικό γάλα» κλπ. Ποια είναι η αλήθεια;

Η αλήθεια βρίσκεται στις ανεξάρτητες έρευνες

Την αλήθεια το κοινό, αλλά ιδιαίτερα οι επαγγελματίες υγείας, πρέπει να την αναζητήσουν προσεκτικά μέσα σε ανεξάρτητες έρευνες και ανεξάρτητη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές έρευνες που διενεργούνται και δημοσιοποιούνται με την ανοιχτή ή κρυφή υποστήριξη των εταιριών γαλάτων, συνήθως από συγκεκριμένα και ίδια πάντα ερευνητικά κέντρα, που καταλήγουν σε «ενθαρρυντικά» συμπεράσματα για τα προϊόντα αυτά. Οι ίδιες έρευνες, όταν αναλυθούν εξονυχιστικά από ανεξάρτητους ερευνητικούς θεσμούς, θεσμούς δηλαδή που δεν εξαρτώνται από ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, όταν εξεταστούν από άποψη στατιστικής και ποιότητας έρευνας, απορρίπτονται και δεν αντέχουν σε κριτική.

Τάδε έφη η βιβλιοθήκη Cochrane

Ένας τέτοιος ανεξάρτητος ερευνητικός θεσμός είναι η βιβλιοθήκη Cochrane, μια συνάθροιση επιστημόνων από όλον τον κόσμο που κάνουν συστηματικές ανασκοπήσεις της ιατρικής βιβλιογραφίας πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, και καταλήγουν σε συμπεράσματα που ενημερώνουν αξιόπιστα το κοινό και οδηγούν την κλινική πρακτική των γιατρών ανά τον κόσμο. Στο επιστημονικό επίπεδο, χρέος κάθε γιατρού είναι να βρίσκει ανεξάρτητη επιστημονική τεκμηρίωση για τις πρακτικές και τις οδηγίες που εφαρμόζει και όχι να ακούει άκριτα και να παπαγαλίζει αυτά που του λέει ο κάθε πλασιέ ή διαφημιστής, άλλοτε λόγω αφέλειας ή ανεπαρκούς επιστημονικής κατάρτισης, άλλοτε λόγω ιατρικής σύμπραξης και ιδίου οικονομικού οφέλους.

Για το θέμα λοιπόν της προσθήκης πολυακόρεστων λιπαρών οξέων LCPUFA στα ξένα γάλατα για βρέφη υπήρξε δημοσίευση ανασκόπησης της σχετικής βιβλιογραφίας από την βιβλιοθήκη Cochrane τον Οκτώβριο του 2008 και τον Φεβρουάριο του 2011. Οι ανεξάρτητοι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι αληθείς οι αιτιάσεις των εταιριών γαλάτων ότι η προσθήκη αυτών των λιπαρών στα προϊόντα τους προσφέρουν ένα πλεονέκτημα στην ανάπτυξη των τελειόμηνων βρεφών. Βρέθηκαν 20 σχετικές μελέτες δημοσιευμένες, από τις οποίες αποκλείστηκαν αμέσως οι 6, γιατί δεν ήταν σωστές μεθοδολογικά. Από τις υπόλοιπες 14, μόνο 11 ήταν καλής ποιότητας από στατιστικής άποψης και επομένως αναλύθηκαν.

Μετά την μέτα-ανάλυση, οι ερευνητές δεν βρήκαν κανένα όφελος από την προσθήκη ωφέλιμων λιπαρών ούτε ως προς την ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού, ούτε ως προς την νοητική του ικανότητα, ούτε ως προς την οπτική οξύτητα, ούτε ως προς την σωματική αύξηση και πρόσληψη βάρους, και όλα αυτά σε διάφορες ηλικίες. Οι ανεξάρτητοι ερευνητές συμπέραναν ότι τα αποτελέσματα των περισσότερων από τις καλά δομημένες τυχαιοποιημένες έρευνες δεν έχουν δείξει κανένα όφελος στην προσθήκη LCPUFA στο ξένο γάλα για βρέφη. Μόνο ένα συγκεκριμένο γκρουπ ερευνητών έχουν δείξει κάποιο όφελος στην οπτική οξύτητα και στην διανοητική ανάπτυξη, αλλά η επιστημονική γνώση δεν κατακτάται από έρευνες μιας ομάδας ερευνητών, αλλά από την επιβεβαίωση των συμπερασμάτων από πολλές και διαφορετικές ομάδες. Οι ανεξάρτητοι ερευνητές συμπέραναν επίσης ότι η τακτική προσθήκη στο γάλα για βρέφη LCPUFA έτσι ώστε να βελτιωθεί η όραση, η σωματική και νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών που γεννιούνται τελειόμηνα δεν μπορεί να συστήνεται, σύμφωνα και με τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία.

Τελικά βοηθά η προσθήκη ωφέλιμων λιπαρών στο ξένο γάλα;

Υπήρξαν τα τελευταία χρόνια κάποιες ενδείξεις ότι η προσθήκη αυτών των ωφέλιμων λιπαρών σε ξένα γάλατα για πρόωρα θα μπορούσε να βοηθήσει την νοητική ανάπτυξη αυτών των παιδιών, ίσως περισσότερο από τα υγιή τελειόμηνα. Η βιβλιοθήκη Cochrane δημοσίευσε μέσα στο 2011 νεότερη ανασκόπηση ιατρικής βιβλιογραφίας ειδικά για αυτό το θέμα. Βρέθηκαν 13 σχετικές έρευνες υψηλής ποιότητας και το συμπέρασμα και εδώ ήταν ότι και για τα πρόωρα βρέφη δεν βρίσκονται με την προσθήκη ωφέλιμων λιπαρών καθαρά οφέλη στην όραση, την ψυχοκινητική ανάπτυξη ή την σωματική τους ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Οι αιτιάσεις των εταιριών δεν επιβεβαιώνονται επιστημονικά.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies