Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Τα «δυνατά χαρτιά» του θηλασμού

Τα «δυνατά χαρτιά» του θηλασμού

από kmir

thilasmos2Είναι γεγονός πως πολλές μητέρες σήμερα αποφεύγουν το μητρικό θηλασμό και προτιμούν τη λύση των βρεφικών γαλάτων, γιατί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ τους. 

Της Πελαγίας Δαμιανού, διατροφολόγου-διαιτολόγου

Παρακάτω, έχουμε κάποια προτερήματα του θηλασμού, για να αποδείξουμε την ανωτερότητά του.

• Η ποιότητα της διατροφής είναι εξασφαλισμένη. Το μητρικό γάλα παρέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και νερό σε σωστή αναλογία και στην καταλληλότερη μορφή.

Το μητρικό γάλα περιέχει μοναδικά συστατικά, όπως αντισώματα που βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού, προβιοτικούς μικροοργανισμούς που συμβάλλουν στην εγκατάσταση φυσιολογικής χλωρίδας στο έντερο, αυξητικούς παράγοντες που βοηθούν στην ωρίμανση του εντερικού βλεννογόνου, αντιφλεγμονώδεις ουσίες και παράγοντες με βακτηριοστατική δράση. Όλα αυτά θωρακίζουν την υγεία του βρέφους και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού του.

• Ο θηλασμός προστατεύει το βρέφος και στη μετέπειτα ζωή του. Έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνου, άσθματος, καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης, προστατεύει και τη μητέρα από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, από οστεοπόρωση, υπέρταση και υπερχοληστερολαιμία, καθώς και από διαβήτη τύπου II.

• Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη θερμοκρασία του γάλακτος ή για το εάν έχει γίνει σωστή αραίωση, κάτι για το οποίο συχνά ανησυχούν οι μητέρες που δίνουν επεξεργασμένο γάλα αγελάδας για βρέφη στα παιδιά τους, καθώς το μητρικό γάλα βρίσκεται στην κατάλληλη θερμοκρασία και έχει τη σωστή πυκνότητα. Επιπλέον, είναι φυσικά αποστειρωμένο!

• Είναι γεγονός ότι σε παιδιά που έχουν θηλάσει, όταν ήταν βρέφη, δεν παρατηρείται το φαινόμενο εμμονής σε κάποιες τροφές ή αποφυγής άλλων. Αυτό συμβαίνει γιατί το μητρικό γάλα έχει κάθε μέρα διαφορετική γεύση, ανάλογα με τη διατροφή της μητέρας. Έτσι, το παιδί συνηθίζει στις διάφορες γεύσεις και στην ποικιλία και καθώς μεγαλώνει είναι ήδη εξοικειωμένο με αυτές.

• Όσων αφορά το οικονομικό μέρος, μπορεί εύκολα να αναλογιστεί κανείς το πόσα χρήματα εξοικονομούνται με την επιλογή του θηλασμού, καθώς η αγορά βρεφικών γαλάτων, μπιμπερό, αποστειρωτών και λοιπών αντικειμένων θα ανέβαζε κατά πολύ τον προϋπολογισμό της οικογένειας. Επιπλέον, χρήματα εξοικονομούνται και από τις λιγότερες ιατρικές επισκέψεις, καθώς τα βρέφη που θηλάζουν έχουν κατά κανόνα πιο δυνατό οργανισμό και αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά. Έρευνα στην Αμερική εκτίμησε ότι εάν το 90% των αμερικανικών οικογενειών ακολουθούσαν τις συστάσεις για αποκλειστικό θηλασμό έξι μηνών, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποταμίευαν το χρόνο 13 δις δολάρια από μειωμένα ιατρικά και άλλα έξοδα.

Πηγή: www.diatrofi.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies