Αρχική Μωρό 0-2Βρεφική Περιποίηση Τα απαραίτητα για τη βρεφική περιποίηση

Τα απαραίτητα για τη βρεφική περιποίηση

από kmir

Πόσο καιρό μπορούμε να διατηρήσουμε τα προϊόντα βρεφικής και παιδικής περιποίησης; Υπάρχει αυστηρή ημερομηνία λήξης;

Αναγράφεται ημερομηνία λήξης στα προϊόντα βρεφικής και παιδικής περιποίησης, την οποία πρέπει να προσέχουμε. Επίσης, μετά το άνοιγμά τους είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιούνται πέραν των 6 μηνών.

Τι ορίζουν οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα συστατικά των παιδικών καλλυντικών;

Πρέπει να αποφεύγεται το χρώμα και το άρωμα, γιατί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στο παιδί. Επίσης, ελέγχονται οι ουσίες που περιέχουν όσον αφορά την ποιότητα και ποσότητα/αναλογία τους, ώστε να μην αλλοιώνουν την ομοιοστασία του δέρματος

Από ποια ηλικία και μετά μπορούν τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα καλλυντικά περιποίησης των γονιών τους (π.χ., σαμπουάν, αφρόλουτρα κλπ.);

Σε όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας είναι προτιμότερο τα παιδιά να χρησιμοποιούν καλλυντικά που απευθύνονται στην ηλικία τους. Αν οι γονείς για διάφορους λόγους (π.χ., οικονομικούς) προτιμούν καλλυντικά κοινά για όλη την οικογένεια, τότε πρέπει να προσέχουν το σαπούνι να είναι ουδέτερο, χωρίς χρώμα και άρωμα. Το ίδιο ισχύει και για τις ενυδατικές κρέμες/αλοιφές.

Τα προϊόντα styling που χρησιμοποιούνται για τα παιδιά σε τι διαφέρουν από τα αντίστοιχα προϊόντα ενηλίκων;

Το ζωντανό κομμάτι της τρίχας είναι η ρίζα της. Ο θύσανος της τρίχας, δηλαδή το κομμάτι που βρίσκεται εκτός δέρματος, είναι νεκρός ιστός. Επομένως, για να είμαστε ακριβείς, οτιδήποτε μπαίνει στα μαλλιά, χωρίς να ακουμπάει στο δέρμα, τα μάτια ή να εισπνέεται, δεν δημιουργεί πρόβλημα. Βέβαια, είναι προτιμότερο και σε αυτή την περίπτωση το παιδί να χρησιμοποιεί τα δικά του καλλυντικά, που είναι προσεγμένα, ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα ερεθισμού.

Σαν ξεχωριστό αρθράκι

Η «ιεροτελεστία» του βρεφικού μπάνιου

Είναι γεγονός ότι το μωρό σας πέρασε γύρω στους 9 μήνες μέσα στο νερό. Δεν μπορούσε να κολυμπήσει βέβαια, αλλά μάλλον συνήθισε σε αυτή την υγρή αγκαλιά. Θα περίμενε κανείς, λοιπόν, ότι το πρώτο του μπάνιο θα είναι σίγουρη απόλαυση. Δεν είναι, όμως, έτσι. Είναι αρκετά τα μωρά που φοβούνται το νερό και είναι πιθανόν να ανήκει σε αυτά και το δικό σας μωρό. Υπάρχουν, παρ’ όλα αυτά, αρκετοί τρόποι για να το κάνετε να νιώσει ωραία και ν’ αρχίσει να απολαμβάνει το μπάνιο του. Ας δούμε μερικούς απ’ αυτούς:

  1. Καταρχάς, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρέπει να πλένετε το μωρό σας έως τεσσάρων περίπου μηνών στην ειδική μπανιέρα για τα μωρά ή σε μια λεκάνη, αρκεί και στις δύο περιπτώσεις να είναι στερεωμένα σε σταθερό σημείο. Όταν το μωράκι θ’ αρχίσει να κάθεται, μπορείτε να το κάνετε μπάνιο στην κανονική μπανιέρα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βάλετε στο δάπεδο της μπανιέρας κάποιο αντιολισθητικό πατάκι για να μην γλιστρήσει το μωρό και, φυσικά, θα την γεμίσετε με ελάχιστο νερό. Για να απολαύσει το μωρό σας το μπάνιο του, μπορείτε να προσθέσετε διάφορα παιχνιδάκια μπάνιου. Προσοχή όμως, γιατί το μωρό μπορεί εύκολα να σας γλιστρήσει.
  2. Το νερό του μπάνιου πρέπει να είναι  χλιαρό και όχι ζεστό. Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία του, μπορείτε να βρέξετε τον αγκώνα σας, που είναι και το πιο ευαίσθητο σημείο του σώματός μας.
  3. Αν δείτε ότι το μωρό σας φοβάται το νερό και αντιδρά με κλάμα, δεν είναι ανάγκη να το βουτήξετε κατ’ ευθείαν μέσα σε αυτό. Μπορείτε σιγά σιγά να το βρέξετε με το χέρι σας, προκειμένου ν’ αρχίσει να εξοικειώνεται με το υγρό στοιχείο. Ο θόρυβος του νερού και οι μυρωδιές των προϊόντων σταδιακά θα το χαλαρώσουν και θα μπορέσει να παίξει με το νερό, να εξερευνήσει το σώμα του και να γυμνάσει τους μυς του.
  4. Κατά τη διάρκεια του μπάνιου θα χρησιμοποιήσετε ένα απαλό σαμπουάν-αφρόλουτρο και θα προσέξετε να μην πέσει σαπουνάδα στα μάτια του μωρού. Μετά το μπάνιο θα πρέπει να σκουπίσετε το μωρό «ταμποναριστά» με μια βαμβακερή πετσέτα και, στη συνέχεια, να ακολουθήσει ενυδάτωση με μια κρέμα/αλοιφή στην περιοχή της πάνας.

* Η κα Τάλια Τσιβιτανίδου-Κάκουρου είναι, επίσης, σύμβουλος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Παιδοδερματολογικής Εταιρείας.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies