Αρχική Μωρό 0-2Βρεφική Περιποίηση Τα απαραίτητα για τη βρεφική περιποίηση

Τα απαραίτητα για τη βρεφική περιποίηση

από kmir

vrefiki-peripioisiΤο μωρό σας έχει μόλις γεννηθεί. Είναι όμορφο, έξυπνο, έχει τα δικά σας μάτια, μοιάζει και λίγο στον άντρα σας, όταν μεγαλώσει θα γίνει γιατρός, δικηγόρος, ποδοσφαιριστής, χορεύτρια, αλλά έως τότε πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 20 χρόνια.

Σταματήστε, λοιπόν, να ονειροπολείτε και αφοσιωθείτε στο τώρα. Σε αυτό το τεύχος θα σας βοηθήσουμε να φτιάξετε ένα καλάθι καλλυντικών για το μωρό σας και μαζί (τρόπος του λέγειν) θα κάνουμε και το πρώτο του μπάνιο, στην μπανιέρα προς το παρόν. Στο επόμενο τεύχος έπεται και συνέχεια, στη θάλασσα.

Της Δήμητρας Μαυρίδου, σε συνεργασία με την κα Τάλια Τσιβιτανίδου- Κάκουρου, παιδίατρο-παιδοδερματολόγο*

Στα φαρμακεία και στα σούπερ μάρκετ θα βρείτε μεγάλη ποικιλία καλλυντικών που απευθύνονται στο μωρό σας. Όλα όσα έχουν αυτή την ένδειξη είναι πλήρως ελεγμένα και δεν προκαλούν παρενέργειες. Συνήθως, τα καλλυντικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, από 0-3 ετών και 3-6 ετών,  αφού μεγαλώνοντας το παιδί, η επιδερμίδα του έχει άλλες ανάγκες. Η κα Τσιβιτανίδου ανέλαβε να μας ενημερώσει γι’ αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε.

Ποιες είναι οι κυριότερες κατηγορίες στις οποίες μπορούν να διαχωριστούν τα καλλυντικά βρεφικής και παιδικής περιποίησης;

Ο τύπος του παιδικού καλλυντικού επιλέγεται, κατά κύριο λόγο, ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας. Προτού χορηγήσουμε καλλυντικά για την περιποίηση του δέρματος του βρέφους ή του παιδιού, πρέπει να εξηγήσουμε πόσο σημαντική είναι για την υγεία του παιδιού η φροντίδα του δέρματος με τη χρήση κατάλληλων καλλυντικών. Εξηγώ, λοιπόν, ότι το δέρμα μας καλύπτεται από ένα φιλμ από λίπος, τον επιδερμιδικό φραγμό. Το φιλμ αυτό προστατεύει το δέρμα από το περιβάλλον. Όταν το δέρμα είναι ξηρό, αυτό σημαίνει ότι το φιλμ αυτό πάσχει, είναι σπασμένο, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η απώλεια νερού. Δηλαδή, το ξηρό δέρμα δεν οφείλεται στο ότι το παιδί δεν πίνει υγρά, αλλά στο ότι χάνει υγρά από το δέρμα του. Παράλληλα, όμως, επιτρέπεται και η είσοδος ερεθιστικών ουσιών από το περιβάλλον στο δέρμα. Έτσι, το ξηρό δέρμα εύκολα θα ερεθιστεί και το παιδί θα έχει φαγούρα, θα αναπτύξει έκζεμα ή θα μολυνθεί.

Η υδατική κρέμα/αλοιφή διορθώνει τον επιδερμιδικό φραγμό. Επομένως, πρέπει να χρησιμοποιείται τουλάχιστον για όσο διάστημα το παιδί έχει πρόβλημα και τόσο συχνά ώστε το δέρμα να διατηρείται μαλακό. Επομένως, στο ξηρό παιδικό δέρμα η χρήση μαλακτικών ουσιών δεν είναι προαιρετική για λόγους αισθητικής, αλλά επιτακτική για λόγους υγείας. Όσο ξηρότερο είναι το δέρμα, τόσο πιο παχύρρευστη ουσία (κρέμα/αλοιφή) θα δώσουμε.

Επίσης, και στο παιδί με το μαλακό δέρμα η ενυδάτωση είναι απαραίτητη. Ενισχύει τον επιδερμιδικό του φραγμό, κάνει το δέρμα του πιο βελούδινο και, κυρίως, πιο ανθεκτικό στο περιβάλλον. Επομένως, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα υδαρές γαλάκτωμα ή λοσιόν αμέσως μετά το μπάνιο του σε όλο το σώμα και μια παχύρρευστη κρέμα ή αλοιφή για τους αγκώνες, τα γόνατα και τα πέλματα. Για το υγιές δέρμα, τα παιδικά καλλυντικά κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Τα βρεφικά προϊόντα απευθύνονται σε πιο ευαίσθητη επιδερμίδα.

Ποια είναι τα κυριότερα καλλυντικά που πρέπει να περιλαμβάνει ένα καλάθι με προϊόντα περιποίησης για το μωρό;

α) Παιδικό σαπούνι/αφρόλουτρο. Τονίζεται ότι όλα τα παιδικά σαπούνια, σήμερα, κατ’ ευφημισμόν ονομάζονται σαπούνια. Πρόκειται για υποκατάστατα σαπουνιού, καθαριστικές ουσίες απαλλαγμένες από αλκάλεα και εμπλουτισμένες με ενυδατικούς παράγοντες που, ταυτόχρονα, καθαρίζουν το δέρμα, σέβονται την ισορροπία του και το ενυδατώνουν. Σημειώνεται ότι η διαφορά του αφρόλουτρου από το σαμπουάν έγκειται στο ότι στο σαμπουάν προστίθενται ειδικές ουσίες που κάνουν τα μαλλιά να γυαλίζουν, δηλαδή να μην είναι θαμπά. Στα μωρά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφρόλουτρο/σαμπουάν.

β) Ενυδατική λοσιόν, κρέμα ή αλοιφή για όλο το σώμα, ανάλογα με το αν το δέρμα είναι ξηρό ή όχι.

γ) Κρέμα/αλοιφή αποφρακτικού τύπου για την περιοχή της πάνας. Στόχο έχει να δημιουργεί ένα φιλμ προστασίας, ώστε να αποφεύγονται οι ερεθισμοί στην ευαίσθητη περιοχή.

δ) Ειδική πούδρα για τους καλοκαιρινούς μήνες, που στόχο έχει να συγκρατεί τον ιδρώτα, κι έτσι να αποφεύγεται ο ερεθισμός (δροτσίλα).

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies