Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Τάισμα με μπιμπερό: Ενημερωθείτε!

Τάισμα με μπιμπερό: Ενημερωθείτε!

από kmir

 

Ποιες είναι οι λάθος πρακτικές κατά τη σίτιση του μωρού με μπιμπερό;

1. Δεν παρέχονται ακριβείς συμβουλές στη μητέρα για τη σωστή παρασκευή του γάλακτος. Το επεξεργασμένο γάλα αγελάδας για βρέφη σε σκόνη, παρά τη λανθασμένη κοινή αντίληψη, δεν αποτελεί αποστειρωμένο προϊόν. Σε ένα 15% των συσκευασιών ανευρίσκονται δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια. Μικρόβια, εξάλλου, μπορεί να υπάρχουν στο νερό που δεν έβρασε πλήρως. Γι’ αυτό το νερό που χρησιμοποιείται πρέπει να βράζεται καλά, να αφήνεται να κρυώσει λίγο, έως τους 70 βαθμούς Κελσίου. Τότε πρέπει να βάλουμε τη σκόνη στο νερό, ώστε να σκοτωθούν μικρόβια που ίσως υπάρχουν σε αυτήν. Τέλος, αφήνουμε το γάλα να κρυώσει περαιτέρω στους 37 βαθμούς, πριν το δώσουμε στο παιδί. Αν η σκόνη προστεθεί σε νερό χλιαρό ή θερμοκρασίας σώματος, μικρόβια που ίσως υπάρχουν σε αυτήν δεν θα σκοτωθούν.

2. Δεν πρέπει να βάζουμε πολύ ζεστό ή βραστό νερό σε πλαστικό μπουκάλι. Έχει αποδειχθεί ότι η πρακτική αυτή είναι επικίνδυνη, γιατί ουσίες από το πλαστικό, όπως η βισφαινόλη, ελευθερώνονται και μπαίνουν στο γάλα, φτάνοντας έτσι στο στόμα του μωρού.

3. Το γάλα σε σκόνη πρέπει να αποθηκεύεται σε σωστές συνθήκες, σε μέρος σκοτεινό, ψυχρό και ξηρό. Ιδιαίτερα κατά τη μεταφορά, όταν παίρνουμε γάλα για το ταξίδι ή για τη βόλτα, πρέπει να προσέχουμε ώστε το κουτί να παραμένει σε μέρος σκιερό και δροσερό.

4. Κουτί που ανοίχτηκε πρέπει να πετιέται ύστερα από 2-3 ημέρες. Είναι σημαντικό να προσέχουμε πάντα την ημερομηνία λήξης του προϊόντος.

5. Η μητέρα είναι απαραίτητο να πλένει τα χέρια της με νερό και σαπούνι πριν από την προετοιμασία του μπιμπερό. Αντίθετα, πλύσιμο των χεριών και πλύσιμο του στήθους δεν είναι καθόλου απαραίτητες πρακτικές κατά τον θηλασμό, γιατί το μητρικό γάλα έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες.

6. Το μπουκάλι και η ρόγα του πρέπει να αποστειρώνονται ανάμεσα στα γεύματα. Σε μεγαλύτερα παιδιά πρέπει πάντα να καθαρίζονται σχολαστικά με ειδικό βουρτσάκι.

7. Απαγορεύεται να ζεσταίνουμε το ξένο γάλα για βρέφη σε φούρνο μικροκυμάτων.

8. Ξένο γάλα που ετοιμάστηκε και παρέμεινε στον πάγκο για πάνω από μία ώρα δεν πρέπει να δίνεται στο παιδί.

9. Δεν βάζουμε ποτέ βρεφικές τροφές, όπως δημητριακά, ριζάλευρο κ.ά., στο μπιμπερό με το γάλα. Τις στερεές τροφές στο βρέφος τις δίνουμε πάντα από πιάτο με κουτάλι.

Δεν δίνουμε ποτέ χυμό ή άλλα υγρά στο παιδί μέσα από μπιμπερό.

10. Δεν αφήνουμε το μωρό να κοιμάται με το μπιμπερό στο στόμα. Πιπίλισμα του μπιμπερό για πολλή ώρα προδιαθέτει σε τερηδόνα και άλλα προβλήματα στα δόντια.

11. Μετά τους πρώτους έξι με δώδεκα μήνες πρέπει να ενθαρρύνουμε άλλους τρόπους για λήψη υγρών από το παιδί: μέσα από εκπαιδευτικό ποτηράκι, από ανοιχτό ποτήρι, με καλαμάκι.

12.Γυναίκες που απογαλακτίζουν δεν είναι ανάγκη να δίνουν γάλα με μπιμπερό στο παιδί τους.

13. Πρέπει να αποφεύγουμε τη βλαβερή συνήθεια του μπιμπερό κατά τη νηπιακή ηλικία – το παιδί μας να απεξαρτηθεί από αυτό πριν από την ηλικία των δύο με δυόμιση ετών.

Η συμβουλή μας: Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί τον πιο υγιή τρόπο για να ταϊστεί το μωρό σας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι, εφόσον αποφασίσετε να μην θηλάσετε ή να σταματήσετε τον θηλασμό, είναι δύσκολο να τον ξεκινήστε πάλι αν μετανιώσετε για την απόφασή σας. Χορήγηση επεξεργασμένου γάλακτος αγελάδας σε μωρό που θηλάζει έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής μητρικού γάλακτος.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies